ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συζήτηση με τον τραπεζίτη ήταν χαλαρή. Έγινε άλλωστε σε ένα γραφικό λιμανάκι των Κυκλάδων. Ένα λιμανάκι «ασφυκτικά» γεμάτο από κότερα. Μεγάλα και μικρά.
Η ερώτηση ήταν αυθόρμητη: «Πόσοι από αυτούς με τα κότερα έχουν «κόκκινο» δάνειο;»
«Τουλάχιστον το 30%», ήταν η απάντηση.
«Και πόσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό;»
«ΟΛΟΙ», ήταν η απάντησή του.
Και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα όλα θα αλλάξουν στις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων».
Η αρχή θα γίνει με την είσοδο των μεγάλων distress funds στα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια. Είσοδος που θα συνοδευτεί από ριζικές αλλαγές. Όχι μόνο θα «εκπαραθυρωθούν» οι διοικήσεις που δεν θα συνεργαστούν και οι ιδιοκτήτες που δεν θα βάλουν το χέρι «βαθιά» στην τσέπη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου να φοράνε χειροπέδες και να κατηγορούνται για βαριά αδικήματα.
Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και δικαστική έρευνα για τους famous επιχειρηματίες που έπαιρναν δάνεια δήθεν για να υλοποιήσουν επενδύσεις στις εταιρείες τους, και στο δρόμο τα δάνεια έγιναν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.
Μέχρι σήμερα προχωρούσαμε με τα εύκολα, λέει στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Κάναμε κινήσεις, όμως όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα θα φαίνονται σαν «τα παιδία παίζει», μπροστά σε αυτό που έρχεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα funds που βρίσκονται προ των πυλών, θα κινηθούν πολύ επιθετικά στις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα περιέλθουν στην κατοχή τους.
Θα δούμε διοικήσεις να αποχωρούν, επιχειρηματίες να περνάνε την πόρτα του Εισαγγελέα, σημειώνει η ίδια πηγή.
Αλλά και οι ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνουν στην αναδιάρθρωση τουλάχιστον 50 μεγάλων επιχειρηματικών δανείων (από τα 106 που βρίσκονται στην κοινή διατραπεζική πλατφόρμα του NPL Forum).
Οι υποθέσεις που έχουμε μπροστά μας, μόνο εύκολες δεν είναι συνεχίζει ο ίδιος τραπεζίτης.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι τα μεγάλα εταιρικά δάνεια μοιάζουν με μπερδεμένο κουβάρι καθώς οι επιχειρήσεις έχουν έκθεση και στις τέσσερις τράπεζες.
Χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ, για να ξετυλιχθεί το κουβάρι….
Ο συγκεκριμένος τραπεζίτης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, αφού το NPL Forum συνεδριάζει κάθε βδομάδα, ωστόσο από τα προβληματικά δάνεια ύψους 8,7 δισ. ευρώ των 106 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συμφωνία έχει υπάρξει μόνο για 4 περιπτώσεις και για δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης για άλλες 40 επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές 3,7δισ ευρώ.
Οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι από τα βασικά «εργαλεία» για να μειωθεί το μεγάλο στοκ των προβληματικών δανείων.
Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο 18μηνο θα πρέπει να πουλήσουν δάνεια ύψους 25 με 30 δισ. ευρώ.
Διότι αυτή είναι η εντολή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.
Συγκεκριμένα, συνολικά στην Ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα 720 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης δάνεια ύψους 70 με 90 δισ. ευρώ.
Αυτό που αφορά τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι το 1/3 αυτών των πωλήσεων θα είναι ελληνικά προβληματικά χαρτοφυλάκια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί για χρέη. Ολα τα ονόματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα