ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπροστά σε έναν «ενάρετο κύκλο» ανόδου βρίσκονται οι καλές ελληνικές μετοχές. Γεγονός που υποδηλώνει ότι γεννιούνται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα…
Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από το ιδιότυπο επενδυτικό «μανιφέστο» του Τάκη Κανελλόπουλου. Του επιχειρηματία που απαρτίζει το ένα από τα… 3 «κάπα» των βασικών μετόχων της 3Κ Investment Partners. Στους άλλους δύο μετοχικούς πυλώνες της οποίας βρίσκονται ο Γιάννης Καματάκης (της MLS) και ο οξυδερκής διαχειριστής χαρτοφυλακίων Γιώργος Κουφόπουλος.
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» τόνισε χθες ο Τάκης Κανελλόπουλος, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «είμαστε στη σωστή χώρα την κατάλληλη στιγμή». Θέλοντας να καταδείξει με αυτήν τη θεώρηση ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια της 3Κ και οι αποτελεσματικές υπηρεσίες διαχείρισης που ασκούνται από 25 στελέχη της εταιρείας μπορεί να προσφέρουν ελκυστικές λύσεις για τα επενδυόμενα κεφάλαια.
Για πρώτη φορά χθες ο Τάκης Κανελλόπουλος έσπασε τον «κανόνα» των πολύ σπάνιων και εξαιρετικά περιορισμένων δημόσιων τοποθετήσεων του και προχώρησε σε μια πολύπλευρη ανάλυση της κατάστασης. Όχι μόνο σε χρηματιστηριακό και επενδυτικό επίπεδο ανάγνωσης των εξελίξεων, αλλά και σε αυτό της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Για την Ελλάδα, αλλά και τις συντελούμενες ανατροπές στο μέχρι πρόσφατα επιτυχημένο μοντέλο των ΗΠΑ.
Ιδού όμως πως έχει ολόκληρο το επενδυτικό «μανιφέστο», όπως αυτό προέκυψε με βάση τις πυκνές και άκρως ενδιαφέρουσες αναφορές που έκανε ο Τάκης Κανελλόπουλος στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της 3Κ.
Για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών:
«Από επενδυτικής πλευράς η στιγμή να τοποθετηθεί κανείς είναι ασφαλής και με προοπτική καθώς πιστεύουμε πως οδηγούμαστε προς ένα πιο ορθολογικό και συμπαγές οικονομικό μοντέλο στη χώρα μας. Εμείς στην 3Κ συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση επιλέγοντας να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε το υγιές και ανταγωνιστικό σκέλος της οικονομίας… Δεν ξέρω πού μπορεί να είναι οι μετοχές σε ένα ή τρεις μήνες από τώρα. Οι καλές όμως εταιρείες θα είναι πάνω και μετά από πέντε, αλλά και μετά από 10 χρόνια».
Γιατί όμως να επενδύσει κάποιος στην 3Κ;
- «Γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε, το αντικείμενο των επενδύσεων. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, η αγάπη για το αντικείμενο σε καθιστά από τους ικανούς.
- Γιατί δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Στην χώρα μας, λόγω της μεγάλης έλλειψης οικονομικής παιδείας, είναι πάρα πολύ εύκολο να κοροϊδέψεις (με άλλα λόγια να κλέψεις) κάποιον στις επενδύσεις του. Εμείς οι άνθρωποι της 3Κ δεν ενδιαφερόμαστε για κάτι τέτοιο. Δεν αντλούμε καμία ικανοποίηση από το να «κλέβουμε εκκλησίες». Αντλούμε ικανοποίηση από το να κάνουμε καλά την δουλειά μας, να βελτιωνόμαστε και να κερδίζουμε ΜΑΖΙ με τους πελάτες μας, όχι ΑΠΟ τους πελάτες μας.
- Γιατί πιστεύουμε ότι η δραστηριότητα μας είναι ωφέλιμη για την κοινωνία. Πρώτον, γιατί επιλέγουμε να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε εταιρίες από το υγιές σκέλος της οικονομίας μας. Εταιρίες με ευρύ πελατολόγιο, οι οποίες εκτίθενται σε τοπικό και διεθνή ανταγωνισμό. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κρατικοδίαιτες εταιρίες οι οποίες, εν απουσία ανταγωνισμού, δεν διαθέτουν μηχανισμό αυτό-βελτίωσης. Και δεύτερον, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε μακροχρόνια να πετύχουμε σημαντικά καλύτερες αποδόσεις από τις καταθέσεις για τους πελάτες μας.
- Ωραία όλα αυτά αλλά, θα μου πείτε, μήπως βρισκόμαστε σε λάθος χώρα; Θα σας πω ΟΧΙ, είμαστε στη σωστή χώρα και μάλιστα στην κατάλληλη στιγμή».
Για το αμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης:
«Αν δει κάποιος το μακροχρόνιο γράφημα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, θα διαπιστώσει ότι έχουν “χτιστεί” πολύ μεγάλες αποδόσεις σε βάθος χρόνων. Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακές αυτές οι αποδόσεις; Βασικότερος λόγος πιστεύω είναι ότι το κοινωνικό/οικονομικό μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βασίζεται σε κανόνες που επιτρέπουν ελευθερία στον άνθρωπο και ευνοούν τον ικανό και τον νομοταγή. Αλλά κυρίως γιατί στην κοινωνία υπήρχε μια σχεδόν καθολική πίστη στο μοντέλο αυτό. Όλοι κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση. Υπήρχε μια ΣΥΜΠΝΟΙΑ και ΣΥΝΟΧΗ ακριβώς επειδή το μοντέλο δούλευε προς όφελος των πολλών. Μιλώ σε παρελθόντα χρόνο διότι, δυστυχώς φοβάμαι ότι αυτά δεν ισχύουν πλέον σε αυτόν το βαθμό στην Αμερική».
Είναι εμφανές ότι με αυτήν την καταληκτική του επισήμανση, ο Τάκης Κανελλόπουλος αναφέρεται στο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους οπαδούς και τους πολέμιους του Αμερικανού προέδρου Τραμπ…
Οι παθογένειες της Ελλάδας και τα «κληροδοτήματα» του εμφυλίου:
«Αν δούμε στη συνέχεια το μακροχρόνιο γράφημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ανοδική τάση, όπως στην Αμερική. Ωστόσο, το 1987 ο δείκτης ήταν στις 150 μονάδες και σήμερα στις 750. Ακόμα κι εδώ κάποιος έχει πενταπλασιάσει τα χρήματα του σε 32 χρόνια, απόδοση περίπου 8% ανά έτος, μαζί με τα μερίσματα. Τίποτα το εντυπωσιακό αλλά, και πάλι καλύτερο από τις καταθέσεις.
Γιατί λοιπόν οι αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου υστερούν τόσο πολύ σε σχέση με της Αμερικής; Γιατί κατά την γνώμη μου δεν πιστεύουμε ως κοινωνία σε ένα οικονομικό μοντέλο. Για να κατανοήσουμε τις αιτίες πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο, μάχες του οποίου δεν δόθηκαν στο έδαφος των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ αλλά, στην Ελλάδα μέσω του Εμφυλίου. Αποτέλεσμα του εμφυλίου ήταν άλλοι να πιστεύουμε στον καπιταλισμό, άλλοι στον κομμουνισμό και οι περισσότεροι να είμαστε μπερδεμένοι μεταξύ των δύο, οδηγώντας σε ένα οικονομικό μοντέλο, θα μου επιτρέψετε να πω, αλαλούμ μέχρι και σήμερα.
Με άλλα λόγια, δεν έχουμε στην Ελλάδα ΣΥΜΠΝΟΙΑ και ΣΥΝΟΧΗ. Ο καθένας μας κινείται προς την δική του κατεύθυνση με αποτέλεσμα να αλληλο-εξουδετερωνόμαστε. Βέβαια, όταν έχουμε σύμπνοια και συνοχή κάνουμε θαύματα. Θυμίζω το 2004, με τους εκπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ζήσαμε και, την κατάκτηση του Euro του 2004, με σαφώς υποδεέστερο επίπεδο ταλέντου από τους αντιπάλους μας».
Για την Αριστερά, τη Δεξιά και τη στροφή στο ρεαλισμό της ελληνικής κοινωνίας:
«Πιστεύω ότι οι κρίσεις, μέσω πόνου και ενδοσκόπησης, οδηγούν σε βελτίωση και αλλαγές. Σήμερα, το συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας μας, μετά από διάφορους πολιτικούς πειραματισμούς, θέλει πλέον ένα μοντέλο που προτάσσει την οικονομική ανάπτυξη. Πλέον οι ιδεοληπτικές αντιστάσεις έχουν εξασθενίσει. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο π.χ. ότι οι έννοιες δεξιά-αριστερά έχουν ξεφτίσει και μάταια χρησιμοποιούνται μόνο από όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ανούσια αντιπαράθεση.
Συμπερασματικά, πιστεύω ότι στην Ελλάδα οδηγούμαστε προς ένα πιο ορθολογικό και συμπαγές οικονομικό μοντέλο με περισσότερη ΣΥΜΠΝΟΙΑ και ΣΥΝΟΧΗ στην κοινωνία. Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Προφανώς θα πάρει χρόνο ωστόσο, από επενδυτικής πλευράς η στιγμή να τοποθετηθεί κανείς είναι ασφαλής και με προοπτική. Όπως άλλωστε λέει ο κορυφαίος επενδυτής Warren Buffett: «το μόνο αγαθό που σπανίως αγοράζουν οι άνθρωποι στις εκπτώσεις είναι οι μετοχές». Γιατί να μην είμαστε εμείς και οι πελάτες μας από αυτούς που θ’ αγοράσουν στις εκπτώσεις;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι νέες προοπτικές της 3K Investment Partners των Κανελλόπουλου, Κουφόπουλου, Καματάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος