ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το colpo grosso με τις πωλήσεις ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους που πλήρωναν με κάρτα σε POS βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Οι Κινέζοι έχουν ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο, το ίδιο κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως και η Jumbo.
Συγκεκριμένα η Πρεσβεία της Κίνας έχει ζητήσει στοιχεία για την υπόθεση. Το ίδιο έχει πράξει και η κινέζικη εταιρεία διαχείρισης καρτών (η Κίνα έχει δικό της σύστημα για την εκκαθάριση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα), ενώ εντός των ημερών οι δικαστικές αρχές της Κίνας θα ζητήσουν την συνδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης για την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου.
Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχουν την υπόθεση. Μία υπόθεση για την οποία έχει φανεί προς το παρόν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως λέει στο mononews.gr πηγή που γνωρίζει εκ των έσω την υπόθεση.
Ως εγκέφαλος του colpo grosso φέρεται ο γνωστός επιχειρηματίας, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και μέτοχος της Jumbo κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου. Ο οποίος παρατήθηκε από τη θέση και σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας.
Επίσης βαρύ είναι το κλίμα για τη γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής κα Νέλλη Τζάκου στην ΕΤΕ, η οποία εκ της θέσεως της όφειλε να γνωρίζει για την υπόθεση.
Σε επικοινωνία που είχε το mononews.gr με την κα Τζάκου, η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ, στο ερώτημα αν οι συναλλαγές με τα POS γίνονταν στην Κίνα ή και στην Αθήνα, αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΕΤΕ έχουν εντοπιστεί 265 συναλλαγές ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕ θα δουν σύντομα την έξοδο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απομακρύνσεις υπαλλήλων.
Επίσης πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι ενδεχομένως POS να έχει προμηθεύσει και έτερη τράπεζα.
Το σίγουρο είναι ότι άλλη συστημική εντόπισε το κόλπο εγκαίρως και πήρε τα μηχανάκια POS πίσω. Και αυτό επειδή η εταιρεία real estate, από εκεί που ανήκε στις μικρές επιχειρήσεις, πολύ γρήγορα μεγάλωσα, μέσα σε μήνες και έφτασε να ανήκει στις μεσαίες προς μεγάλες. Η τράπεζα έκανε έλεγχο, είδε πως τα μηχανάκια «δούλευαν» σαν τρελά και τα πήρε από τον επιχειρηματία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ο κ. Παπαευαγγέλου είχε μία εταιρεία real estate –την οποία «τρέχει» η κόρη του και ο γαμπρός του-, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπήρχαν διαφόρων κατηγοριών ακίνητα. Αυτά τα ακίνητα τα πωλούσαν σε Κινέζους που επιθυμούσαν να αποκτήσουν τη λεγόμενη «χρυσή βίζα», η οποία στην Ελλάδα κοστίζει 250.000 ευρώ.
Οι Κινέζοι πλήρωναν την αξία των ακινήτων με κάρτα.
Και τώρα οι αρχές της Κίνας ερευνούν αν:
· υπήρξε παραβίαση των capital controls που ισχύουν στην Κίνα,
· παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος,
· το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ερευνούν αν τα μηχανάκια (POS) ήταν συνδεδεμένα με τους εταιρικούς λογαριασμούς της εταιρείας real estate ή με προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών της εταιρείας.
Τέλος αναφέρουμε ότι η προσωπική εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων του επιχειρηματία είχε το τελευταίο διάστημα αγοράσει σειρά ακινήτων, κάποια εκ των οποίων εμβληματικά και πολυτελή, καθώς και κάποια μέσω πλειστηριασμών ακινήτων που διενήργησαν ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, φέτος το καλοκαίρι απέκτησε αντί 4,7 εκατομμυρίων ευρώ και ύστερα από «σκληρό παζάρι» τη βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού στη Φιλοθέη. Η αρχική τιμή για τη βίλα είχε οριστεί στα 6,5εκατ ευρώ.
Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέκτησε μέσα από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τα τέσσερα ακίνητα του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό, στην οδό Αγίου Δημητρίου 62, αντί 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο περίπου 1.000 τμ με τέσσερις ημιτελείς κατοικίες.