Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τι θα συμβεί την Παρασκευή εάν παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Ο πρωθυπουργός David Cameron στην ομιλία του για το μεταναστευτικό στο Υπουργείο Εσωτερικών, Λονδίνο 2015

Πολλά σενάρια έχουν κυκλοφορήσει για το τι θα συμβεί εάν βγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς όμως έχει μείνει μόλις μία μέρα μέχρι το Βρετανικό δημοψήφισμα αξίζει να εξετάσουμε τι πραγματικά θα συμβεί αν η χώρα επιλέξει να παραμείνει. Η στερλίνα μπορεί να ενδυναμωθεί έως και 6% έναντι του δολαρίου και ο αρχηγός του κόμματος UKIP Nigel Farage ίσως παραιτηθεί την Παρασκευή εάν αποφευχθεί το Brexit.

Το δημοψήφισμα απέχει μόλις μία μέρα και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο “Remain” κατά 7 μονάδες, σύμφωνα με την Telegraph. Η δημοσκόπηση της ORB International δείχνει, από τους 800 συμμετέχοντες, το 53% να επιθυμεί την παραμονή της χώρας, το 46% την έξοδο ενώ το υπόλοιπο 2% δεν έχει κατασταλάξει. Άλλη μία δημοσκόπηση που ακολούθησε από τη Survation δίνει προβάδισμα στην παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας κατά 45% έναντι του 42% υπέρ της εξόδου.

Η HSBC υπολογίζει πώς το Brexit θα οδηγήσει στην πτώση της στερλίνας κατά 15% έναντι του δολαρίου και του ΑΕΠ κατά 1 έως 1,5% για το 2017. Σε περίπτωση όμως που αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ας δούμε ποιες είναι οι εκτιμήσεις αν η Μεγάλη Βρετανία παραμείνει στην Ε.Ε.

Η στερλίνα πιθανώς vα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου. Ο Bill O’Neill της UBS Wealth Management δηλώνει πως “εάν η χώρα παραμείνει στην Ε.Ε., η αγορά θα επικεντρωθεί στα νἐα δεδομένα και ενδεχομένως η στερλίνα φτάσει να διαπραγματεύεται στα 1,56 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο”.

Οι μετοχές αναμένεται να καταγράψουν ραγδαία άνοδο στην περίπτωση του “Remain” με αυτές των Barclays και Ryanair ν’ αποτελούν τους μεγάλους νικητές στη Βρετανική αγορά, σύμφωνα με έρευνα του Macquarie. Η Morgan Stanley από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το ράλι των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Τα καλά νέα μπορεί να επηρεάσουν και την άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα γίνουν πιο ελκυστικές.

Οι αποδόσεις ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά καθώς οι επενδυτές θα απομακρυνθούν από τα ασφαλή κρατικά ομόλογα και θα κατευθυνθούν σε επιλογές υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, επισημαίνει σε σημείωμά της η Deutsche Bank.

Σε μία πιο προσεκτική ανάγνωση, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Όταν η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος στις αγορές εκλείψει, οι κεντρικές τράπεζες θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον αναλυτή O’Neill της UBS το report που θα εκδώσει η τράπεζα της Αγγλίας για τον πληθωρισμό τον ερχόμενο Αύγουστο, θα είναι ενδεικτικό για την πολιτική που θα ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Προκλήσεις στην ηγεσία του UKIP (Nigel Farage) προβλέπονται στο ενδεχόμενο της παραμονής. Βέβαια η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αποδυναμώσει τα ακροδεξιά ή εθνικιστικά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Σύμφωνα με την έρευνα “Greed and Fear” της CLSA, ακόμα και μία μικρή νίκη θα μπορούσε να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις πεποιθήσεις της ακροδεξιάς στην ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/miosis-sta-enikia-vlepoun-analites-ean-gini-brexit/55545