ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξάλλου, τους επόμενους μήνες τα θέματα που αφορούν τον περιορισμό των προβληματικών δανείων, τον επαναπροσδιορισμό των στόχων μείωσης τους και η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών «κόκκινων» δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια στο τέλος του 2022 θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον SSM.
Ήδη τα δεδομένα για την ένταξη στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν αλλάξει. Και η άρση του τραπεζικού απορρήτου και μάλιστα σε βάθος 5ετίας είναι προαπαιτούμενο για να ενταχθεί κάποιος στο νόμο.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος υπογραμμίζει μιλώντας στο mononews.gr πως: Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα εργαλείο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό. Αυτήν την πρόβλεψη την ικανοποιεί ο νόμος Κατσέλη. Και καθώς ισχύει πλέον η άρση του τραπεζικού απορρήτου, εκτιμώ μπορεί να παραταθεί η ισχύς του νόμου.
Για να παραταθεί η ισχύς του νόμου θα πρέπει -εκτός από τους θεσμούς- και ο SSM να δώσει το «πράσινο φως». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, πολλοί μπαταχτσήδες, θα χάσουν την προστασία του νόμου.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών που «κρύβονται» στο νόμο υπολογίζεται στο 15% με 20% (γύρω στο 25% με 30% είναι οι στρατηγικοί συνολικά).
Την ίδια ώρα δανειολήπτες σχηματίζουν ουρές στα δικηγορικά γραφεία, που ασχολούνται με υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πρόκειται για οφειλέτες που θέλουν να προλάβουν τις προθεσμίες και να υπαχθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νόμου, με μοναδικό μέλημα να «γλιτώσουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.
Το ενδεχόμενο παράτασης του νόμου απασχολεί την ελληνική πλευρά και έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση με τους δανειστές από τον περασμένο Μάιο, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή παράταση του νόμου και ο χρονικός ορίζοντας αυτής της παράτασης θα έχει να κάνει με τη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών της οικονομίας, όπως είναι τα επίπεδα που θα διαμορφωθούν τα ποσοστά ανεργίας (καθορισμός ποσοστού μείωσης) και το ύψος του κατώτατου μισθού (καθορισμός ποσοστού αύξησης).
Υπέρ της παράτασης ισχύος του νόμου συνηγορεί και το γεγονός ότι τα κριτήρια για την υπαγωγή σε αυτόν έχουν αυστηροποιηθεί με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στις προστατευτικές του διατάξεις.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, πολλοί που έχουν τον χαρακτηρισμό του στρατηγικά κακοπληρωτή εμφανίστηκαν στις τράπεζες για να ρυθμιστούν.
Εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου η άλλη μεγάλη αλλαγή που θεσμοθετήθηκε είναι ο επανυπολογισμός των τόκων, με αναδρομική ισχύ, για τις αιτήσεις που απορρίπτονται από το δικαστήριο. Διότι μέχρι τώρα, ο νόμος «πάγωνε» τα επιτόκια υπερημερίας, από τη στιγμή που κάποιος κατέθετε το αίτημα στο δικαστήριο. Έτσι πολλοί ήταν οι δανειολήπτες που βρήκαν καταφύγιο στο νόμο χωρίς να πληρούν να κριτήρια. Όμως από δω και μπρος, αν η αίτηση απορριφθεί ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά τους τόκους που αναλογούν στην οφειλή του.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια, ακόμα και αν επιλέξουν να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, δεν έχουν την προστασία από αναγκαστικά μέτρα. Δηλαδή η τράπεζα μπορεί να κινήσει διαδικασία πλειστηριασμού για το ακίνητο τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tην πώληση του 10,4% στα Αττικά Πολυκαταστήματα εξετάζουν οι τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης