Σε συμφωνία να εργαστούν από κοινού Αθήνα και ΔΝΤ για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, κατέληξαν χθες από το Νταβός, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Έχοντας πετύχει τα ζητούμενα που είχε θέσει η ελληνική αποστολή πριν από την άφιξή της στο Νταβός, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης από την Ελβετία. Με «όπλο» την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup της Δευτέρας, μέσα από τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πιέρ Μοσκοβισί και την Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά τέθηκε σε «ράγες» η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, στον δρόμο προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Προοπτική για την οποία πλέον μιλούν ανοικτά όλες οι πλευρές. Σημαντική παράμετρος σε αυτήν την κομβικής σημασίας συζήτηση που θα καθορίσει και την μετά-μνημόνιο εποχή, το ζήτημα της περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα επαναβεβαίωσαν την στόχευση να προωθηθεί το ζήτημα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μέσα από τις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού, επαναβεβαιώθηκαν οι κεντρικοί στόχοι: ολοκλήρωση της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και καθορισμός των τελευταίων βημάτων πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, χαιρέτισε την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος». Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε σε ανάρτηση της αμέσως μετά τη συνάντηση ότι συμφώνησαν να εργαστούν μαζί «για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σε δήλωσή της, εν συνεχεία, τόνισε ότι αυτά είναι ουσιώδη «και για μια επιτυχή έξοδο από τη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα αργότερα μέσα στο έτος».
«Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων», ήταν από τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών. «Η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν τη νέα περίοδο που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το στίγμα έδωσε και ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας σε δική του ανάρτηση ότι «προετοιμάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια ‘κανονική’ χώρα στην Ευρωζώνη με μια ισχυρή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κύριοι στόχοι: η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του european semester την ‘Ανοιξη (δηλαδή στην πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αλ. Τσίπρας και Π. Μοσκοβισί θα βρεθούν ξανά στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν μόλις τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και ως συνέχεια πυκνών επαφών τους προηγούμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με την Κρ. Λαγκάρντ στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν τότε στις κοινές δηλώσεις τους πως η τρίτη αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Και με τον Π. Μοσκοβισί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λισαβόνα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να εκφράζει την ελπίδα του ότι «η ελληνική περίπτωση θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι».