Επιφυλακτικά σχετικά με κάποιες λεπτομέρειες των σχεδίων  της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» εμφανίστηκαν τα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά τη συνάντησή τους με τους αναλυτές της Goldman Sachs, στο πλαίσιο του Greek Conference που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο

Αναφορικά με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τέσσερις τράπεζες υποστήριξαν πως βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ενώ ανησυχία εκφράστηκε και για τις επιφυλάξεις του που εκφράζει ο SSM για το μέγεθος του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV), ύψους 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες ότι η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Από εκεί και πέρα, κάθε τράπεζα ξεχωριστά είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους αναλυτές της Goldman Sachs τα δικά της σχέδια γύρω από το ζήτημα που ταλανίζει τον τραπεζικό κλάδο.

Η Eurobank έδωσε έμφαση στη συμφωνία για συγχώνευση με την Grivalia. Παράλληλα, επεσήμανε την αποφασιστικότητά της να αυξήσει τον ρυθμό απαλλαγής από τα «κόκκινα δάνεια», με τη διοίκηση της τράπεζας να δηλώνει σίγουρη ότι θα επιτευχθεί πρόοδος και στα δύο μέτωπα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, αυτό έχει ως εξής:

α’ τρίμηνο 2019: Υποβολή των σχεδίων των NPEs στον SSM και τιμολόγηση της τιτλοποίησης.

β’ τρίμηνο 2019: Η συγχώνευση με την Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019. Η προγραμματισμένη διάθεση είναι για το 50% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της FPS.

δ’ τρίμηνο 2019: Η κατανομή των mezzanine τίτλων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δ’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Η Eurobank διευκρίνισε ότι, ενώ το σκέλος της συναλλαγής δεν υπόκειται στην ολοκλήρωση της μερικής διάθεσης της FPS, οι δύο συναλλαγές μπορεί να μοιραστούν τον ίδιο αγοραστή.

Όσον αφορά το SPV, η Eurobank αναμένει καθαρή αξία ενεργητικού (NACV) ύψους 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,05 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη δόση των senior τίτλων και τα 0,3 δισ. ευρώ στους mezzanine τίτλους.

Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε πως θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά σε περισσότερα στάδια σε σχέση με τη  Eurobank. Προέβλεψε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 2% για το 2019-20. Η τράπεζα υπέδειξε ότι περιμένει πως θα χρειαστεί να εκδώσει τίτλους Tier 2, για να συμμορφώνεται στο μέλλον με τους κανόνες (P2G).

Η Alpha Bank, υποστήριξε πως οι βασικοί περιορισμοί για την πώληση των κόκκινων δανείων πηγάζουν από την «αλλοίωση» (dilution) που συνδέεται με τους αναβαλλόμενους φόρους. Μάλιστα υποστήριξε πως θα μπορούσε, υπό αυτές τις συνθήκες, να ακολουθήσει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Eurobank για να απομακρύνει τον κίνδυνο του dilution. Παράλληλα έδωσε σήμα για Cost of Risk (COR) το 2019 μεταξύ 1,6-,17% και διευκρίνισε ότι δάνεια λιανικής ύψους 3 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη.

Η Πειραιώς ανέφερε ότι ο SSM δεν έχει ακόμη απαντήσει επί του σχεδίου που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αποκάλυψε επίσης στους αναλυτές ότι σχεδιάζει να εκδώσει έναν Tier 2 το 2019 και ένα «πρόσθετο εργαλείο» το 2020. Δήλωσε δε ότι περιμένει το P2R (σ.σ. πυλώνας 2) το 2019 να υποχωρήσει στο 3% από το 3,75% σήμερα.

Η Goldman συστήνει την αγορά των μετοχών Alpha Bank προσδιορίζοντας την τιμή- στόχο, σε ορίζοντα 12 μηνών, στα 2,45 ευρώ. Το τελευταίο κλείσιμό της πριν από την έκθεση ήταν στα 1,27 ευρώ.

Η σύστασή της για τις μετοχές των τριών άλλων τραπεζών είναι ουδέτερη, που ισοδυναμεί με παρότρυνση για διακράτηση.

Για την Eθνική Τράπεζα η τιμή στόχος είναι στα 2,76 ευρώ έναντι τελευταίου κλεισίματος στα 1,24 ευρώ.

Για την Πειραιώς, η τιμή στόχος είναι 3,25 έναντι κλεισίματος στα 0,96 ευρώ και για την Eurobank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,03 ευρώ από κλείσιμο στα 0,53 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα 4+1 σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια