Σε απόλυτο κυρίαρχο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται τη βοήθεια του υπερεθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο «σουλτάνος» Ερντογάν κέρδισε τις χθεσινές εκλογές με μεγάλη διαφορά από την κεμαλική αντιπολίτευση, αν και το ποσοστό του Μουχαρέμ Ιντζέ θεωρείται επιτυχία και του δίνει τον πολιτικό χώρο και χρόνο να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά.
Παρά τα καλά ποσοστά του Ιντζέ και του φιλοκουρδικού HDP, που μπαίνει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ενώ ο ηγέτης του Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή, παρά τις καταγγελίες για εκλογές βίας και νοθείας, ο Ερντογάν αναδεικνύεται σε μία από τις ιστορικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Τουρκίας, ικανός να αναμετρηθεί -όπως υποστηρίζουν αναλυτές- με τον Κεμάλ Ατατούρκ, στον ρόλο του μεταρρυθμιστή.
Η σχέση με την Ελλάδα
Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών αναλυτών είναι ποια στάση θα τηρήσει ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα μετά την οξυμένη ρητορική της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία ακούστηκαν πολλά και πολύ προκλητικά, που αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από την Αθήνα. Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, το Αιγαίο και η Κύπρος μπήκαν δυναμικά στις προεκλογικές ομιλίες, σε μια επιθετική ρητορική που μένει να αποδειχτεί εάν θα συνεχιστεί.
Η κυρίαρχη άποψη (και επιθυμία) που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι μετά τις πρόωρες εκλογές ο τούρκος πρόεδρος θα εγκαταλείψει την πολιτική της έντασης και θα επιστρέψει σε μια αρμονικότερη και φιλικότερη προσέγγιση. Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, είδαν στις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες μια διάθεση να πέσουν οι τόνοι, καθώς αυτό που επαναλαμβανόταν ήταν ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε από τους εταίρους της να μην παραδώσει τους οκτώ στην Άγκυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο καλλιεργείται και η ελπίδα ότι θα πέσουν οι τόνοι σε Κυπριακό και Αιγαίο, όπως και για μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Η Αθήνα, προς το παρόν, τηρεί επιφυλακτική στάση, καθώς η βελτίωση της διαγωγής του Ερντογάν μένει να αποδειχτεί, διότι πολλές φορές γίναμε μάρτυρες της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του. Μάλιστα, τα πρώτα δείγμα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την εκλογική νίκη, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, ζήτησε από την Αθήνα «να πιάσει από το αυτί» τους οκτώ και να τους στείλει στην Άγκυρα αφού δεν κερδίζει και τίποτα από την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Αν και η σημερινή δήλωση Μπαγίς δεν περιείχε τις προεκλογικές απειλές («θα τους πακετάρουμε και θα τους στείλουμε την Άγκυρα»), που δημιουργούσαν την εικόνα ότι η Αθήνα θα γεμίσει με τούρκους πράκτορες, είναι ενδεχομένως ενδεικτική της γραμμής που θα ακολουθήσει στο εξής η Τουρκία. Ο Μπαγίς το είπε ξεκάθαρα: «Η Ελλάδα ως πρώτη κίνηση πρώτα πρέπει να πιάσει από τα αυτιά αυτούς τους τρομοκράτες με τις στολές στρατιωτών που διέφυγαν στην χώρα και να τους παραδώσει στην τουρκική δικαιοσύνη. Τότε θα ξεκινήσει μια νέα εποχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Μέχρι αυτή την ώρα το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα προς Ερντογάν δεν έχει γίνει, αλλά ως είθισται θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.