ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η καταθετική βάση της Eurobank στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Διάστημα κατά το οποίο οι νέες εισροές αποταμιευτικών κεφαλαίων «έτρεξαν» με ρυθμό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο.
Η επίδοση αυτή έρχεται να ισοφαρίσει το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πετύχει η τράπεζα στον νευραλγικό τομέα της προσέλκυσης καταθέσεων, τα τελευταία… 13 τρίμηνα. Δηλαδή από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, όταν και λίγο μετά από την επιβολή των capital controls, η καταθετική στάθμη της Eurobank είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της. Ήτοι στα επίπεδα των 21,5 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχη αύξηση καταθέσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ είχε πετύχει η Eurobank και στο πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. και διαμορφώθηκαν πλέον στα 28,8 δισ. ευρώ.
Τα ιδιαίτερα σημαντικά αυτά δεδομένα για το γενικότερο οικονομικό status της τράπεζας, έρχονται να καταδείξουν την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης, ορθολογικής πολιτικής από τον CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία.
Αναμφίβολα, η αποκλιμάκωση του ρίσκου της χώρας, όπως επίσης και μια σειρά άλλων παραγόντων, στους οποίους συγκαταλέγονται η απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς από τον «ζυγό» των capital controls, η σημαντική ενίσχυση του τουριστικού συναλλάγματος, αλλά και η γενικευμένη χρήση των συναλλαγών με κάρτες, έχουν επιδράσει θετικά στην αύξηση των καταθέσεων και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στις οποίες έχει κατευθυνθεί και ένα τμήμα των κεφαλαίων, που βρίσκονται σε κάθε είδους ατομικές κρυψώνες εντός των συνόρων ή επαναπατρίζονται από το εξωτερικό.
Όπως όμως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, η Eurobank είναι εκείνη που κατέχει το ρεκόρ αύξησης των καταθέσεων στη Ελλάδα. Σε ποσοστιαία αποτίμηση και όχι σε απόλυτα νούμερα που εκφράζουν τις εισροές αποταμιευτικών κεφαλαίων σε καταθετικούς λογαριασμούς.
Από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2015 έως τα τέλη του 2018, οι καταθέσεις της Eurobank έχουν σημειώσει άνοδο που αγγίζει το 34%. Με την καταθετική βάση να έχει ενισχυθεί κατά 7,3 δισ. ευρώ στο διάστημα των τελευταίων 39 μηνών.
Σε αντίθεση με τη Eurobank, οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τα ετήσια αποτελέσματα της περσινής χρήσης, έτσι ώστε να αποτυπωθεί μια ευθέως συγκρίσιμη εικόνα. Ειδικά μάλιστα όταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 , η άρση των μέτρων απαγόρευσης στη διακίνηση κεφαλαίων, ήρθε να δημιουργήσει συνθήκες ευκολότερης μετακίνησης καταθέσεων από την μία τράπεζα σε άλλη…
Οι επιδόσεις όλων των συστημικών τραπεζών
Ακόμη όμως και με την αξιολόγηση των χρονικά ομοειδών στοιχείων, τα οποία αφορούν το 9μηνο του 2018, η Eurobank ήταν εκείνη που κατείχε τα «σκήπτρα» της ποσοστιαίας αύξησης των καταθέσεων. Τότε, οι καταθέσεις είχαν ενισχυθεί κατά 27,9% από τα χαμηλά τους ή κατά 6 δισ. σε απόλυτα νούμερα.
Με ποσοστό ανόδου 25,8% ακολουθούσε τότε η Αlpha Bank, καθώς τα 26 δισ. των καταθέσεων που είχε η τράπεζα στην Ελλάδα, στα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2015, έφτασαν στα 32,7 δισ. στα τέλη του περσινού Σεπτεμβρίου. Ενισχύθηκαν δηλαδή κατά 6,7 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς αντίκρισε το δικό της χαμηλό τον Ιούνιο του 2015, με τις καταθέσεις της να πέφτουν στα 35,1 δισ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2018 οι καταθέσεις ανέβηκαν στα 42,7 δισ. σημειώνοντας αύξηση 21,7% ή 7,6 δισ. σε απόλυτα νούμερα. Με την τράπεζα να έχει τη θέση του leader στις τραπεζικές καταθέσεις.
Στο περσινό 9μηνο, η καταθετική βάση της Εθνικής Tράπεζας διαμορφώθηκε στα 40 δισ. ευρώ. Αυξημένη σε ποσοστό 12,7% από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2015, όταν και οι καταθέσεις είχαν βρεθεί στα 35,5 δισ. ευρώ, απ’ όπου και ανέβηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Η ψήφος εμπιστοσύνης και το «στοίχημα»
Η… έκπληξη και το ρεκόρ της ποσοστιαίας ανόδου (το οποίο εκφράζει πιο ισόρροπα τη δυναμική της ενίσχυσης των καταθέσεων) σαφώς και μετράει ιδιαίτερα για την Eurobank. Καταδεικνύοντας ότι αποσπά ένα σημαντικό μερίδιο από την «ψήφο» εμπιστοσύνης των καταθετών. Γενικότερα βεβαίως η εμπιστοσύνη έχει αναβαθμιστεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, όπως πιστοποιείται και από τις εισροές… νέου χρήματος.
Πέραν τούτων, η Eurobank έχει κάνει το πλέον αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του «βραχνά» των κόκκινων δανείων, με τις εν εξελίξει διαδικασίες απορρόφησης της Grivalia. Κάτι που βεβαίως είναι απόρροια και της βούλησης του βασικού μετόχου και των δύο εταιρειών, που είναι ο Πρέμ Γουάτσα της Fairfax.
Όλα αυτά στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών για την «επόμενη μέρα», υπό την καθοδήγηση του CEO Φωκίωνα Καραβία. Με τη σειρά του, το «στοίχημα» της επιστροφής στην κανονικότητα, φαίνεται να… πριμοδοτείται και από τους καταθέτες. Οι επιλογές των οποίων δεν εξαρτώνται μόνο από τα προσφερόμενα επιτόκια (που λίγο-πολύ κινούνται στα ίδια χαμηλά επίπεδα για όλες τις τράπεζες) αλλά και από άλλους, ανά περίπτωση, παράγοντες.
Γενικά, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα έχει αποκατασταθεί, καθώς πέραν της αύξησης των καταθέσεων έχει συντελεστεί και η απαγκίστρωση από τη δανειακή βοήθεια του ΕLA. Είναι ενδεικτικό ότι η Eurobank είχε φτάσει να πάρει περί τα 37 δισ. ELA, όταν οι καταθέσεις της είχαν πέσει στο χαμηλό, τον οποίον και πλέον έχει μηδενίσει.
Πέραν του ελληνικού σκέλους των δραστηριοτήτων, η τράπεζα έχει και άλλα 10,3 δισ. ευρώ καταθέσεων, από θυγατρικές στο εξωτερικό. Εξ αυτών τα 4,8 δισ. είναι στη Κύπρο, τα 3,5 δισ. στη Βουλγαρία, τα 1,1 δισ. στο Λουξεμβούργο και τα υπόλοιπα 0,9 δισ. ευρώ, στη θυγατρική της Σερβίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Νίκος Καραμούζης αποχαιρετά τη Eurobank: Κοιτάζω μπροστά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια σε ελβετικό: Δικαιώνει τις τράπεζες η απόφαση του Αρείου Πάγου
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συγχωνεύσεις τραπεζών και άλλα δαιμόνια…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V
- Χατζηδάκης στο TikTok για προμήθειες τραπεζών: Για όσoυς μας κατηγορούν πως δεν δίνουμε «ούτε τ’ αγγέλου μας νερό»
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα