Η ολική επαναφορά του Σωκράτη Κόκκαλη στο «μάχιμο» επιχειρείν διαμορφώνει αναμφίβολα μια… νέα τάξη πραγμάτων για την Intralot. Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα αναλάβει ο ίδιος το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Επί 22 χρόνια, δηλαδή από τη «γέννηση» της μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014, εκείνος που «έτρεχε» την Intralot από τη θέση του CEO ήταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Στα χέρια του έμπειρου μάνατζερ που προερχόταν από το στελεχιακό δυναμικό της Ιντρακόμ και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Σωκράτη Κόκκαλη, η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία, απέκτησε ευρύτατη παρουσία διεθνώς, ενώ το 1999 μπήκε στο χρηματιστήριο.

Αντικαταστάτης του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (που εξακολουθεί να είναι στη θέση του -μη εκτελεστικού- Αντιπροέδρου της εταιρείας) ήταν ο Αντώνης Κεραστάρης. Κι εκείνος με επιλογή Κόκκαλη και με προηγούμενη θητεία ως Διευθύνων Σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής HOL, θυγατρικής στο παρελθόν του ομίλου της Ιντρακόμ.

Από το πόστο του CEO της Ιντραλότ, ο Αντώνης Κεραστάρης στόχευσε στη ενίσχυση της εξωστρέφειας, κάνοντας παράλληλα και κινήσεις αναμόρφωσης στη δομή της εταιρείας.

Πριν από μια εβδομάδα, ο κύκλος του ολοκληρώθηκε, καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του. Με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν υποδείξεως, λίγη σημασία έχει.

Το ουσιαστικό είναι ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε αυτήν τη φορά στα χέρια του τον κρίσιμο λειτουργικό ρόλο του CEO της Ιντραλότ, διατηρώντας επίσης και τη θέση του εκτελεστικού Προέδρου στην εταιρεία.

Για πολλούς στη αγορά, η κίνηση Κόκκαλη έρχεται να καταδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το «είμαι εδώ» του εμβληματικού, όσο και πολυσυζητημένου επιχειρηματία.

Οι πάντες, βέβαια, αναγνωρίζουν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν πάντα το καθοριστικό κέντρο λήψης των τελικών αποφάσεων… Ακόμη και η διακριτική του αποστασιοποίηση, τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσε να αναιρέσει τη βασική παραδοχή ότι εκείνος ήταν που είχε το υψηλό πρόσταγμα για τις εξελίξεις. Τόσο στον όμιλο της Ιντρακόμ όσο και στην Ιντραλότ που έχει αυτόνομη επιχειρηματική δράση.

Στην περίπτωση της Ιντραλότ, η απόφαση Κόκκαλη να πάρει το τιμόνι του CEO και να εμπλακεί στην καθημερινή «τριβή» των ζητημάτων της εταιρείας δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας. Ή και να διορθώσει πλέον ο ίδιος ορισμένες «ανορθογραφίες», που με τη σειρά τους έχουν προκαλέσει ένα παρατεταμένο «ντόμινο» παρενεργειών στη μετοχή, αλλά και στα δύο μεγάλα ομόλογα της εταιρείας, με συνολική ονομαστική αξία 750 εκατ. ευρώ.

Εκταμιεύονται 21,5 εκατ. ευρώ για τους ομολογιούχους

Την άλλη Παρασκευή, 15 Μαρτίου, η Ιντραλότ θα εκταμιεύσει 21,562 εκατ. ευρώ για αποπληρωθούν τα εξαμηνιαία επιτοκιακά «κουπόνια» των δύο ομολογιακών εκδόσεων της εταιρείας.

Το ίδιο ποσό θα διατεθεί στους ομολογιούχους και στις 15 του μηνός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, που αποτελεί το δεύτερο εξάμηνο της (ετήσιας) αποπληρωμής των τόκων.

Αν σε αυτά προστεθεί και η διαχρονικά παγιωμένη πρακτική της Ιντραλότ να τηρεί πιστά και απαρέγκλιτα όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της, τότε εκείνο που απομένει είναι να αποκατασταθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι κραυγαλέες στρεβλώσεις στα ομόλογα. Στρεβλώσεις που δημιουργούν την αίσθηση μιας μεγάλης «σπέκουλας», καθώς συνοδεύονται από κάθε είδους «μαύρα σενάρια» και ανεξέλεγκτες φήμες, οι οποίες καιρό τώρα κάνουν το γύρο της αγοράς. Αυξάνοντας την πίεση αλλά και τους φόβους στις τάξεις των ομολογιούχων.

Η απόφαση Κόκκαλη να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τα διοικητικά ηνία της Ιντραλότ ανέκοψε την πτωτική πορεία των ομολόγων, μένει όμως να διακριβωθεί ποια θα είναι η συνέχεια.

Αργά χθες το απόγευμα, το ομόλογο της εταιρείας που είναι αξίας 250 εκατ. ευρώ, έχει σταθερό, ετήσιο επιτοκιακό «κουπόνι» 6,75% και λήγει το Σεπτέμβριο του 2021, βρισκόταν στο 68,63 της ονομαστικής του αξίας (που είναι βέβαια το 100). Με τη ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του να είναι στο 23,68%. Σε σχέση με το προ ημερών χαμηλό, η τιμή του ομολόγου είναι τώρα 3,5% πιο πάνω.

Το δεύτερο ομόλογο της Ιντραλότ, αξίας 500 εκατ. ευρώ, έχει σταθερό επιτόκιο 5,25% ετησίως και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Χθες διαπραγματευόταν στο 51,58 της ονομαστικής του αξίας, με την ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του να είναι 19,92%. Σε σύγκριση με το πρόσφατο χαμηλό, η τιμή του ομολόγου αυτού έχει ενισχυθεί τις τελευταίες μέρες κατά 6,5%. Με τη Blackrock να είναι τον τελευταίο καιρό αγοραστής, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιούνται στο Bloomberg.

Και τα δύο ομόλογα της Ιντραλότ είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά Euro MTF του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, ενώ από πλευράς εταιρείας τηρούνται με συνέπεια οι χρηματοοικονομικοί όροι που συνοδεύουν τις ομολογιακές εκδόσεις. Κάτι που προκύπτει σαφώς από τις λογιστικές της καταστάσεις. Οι όροι είναι ότι δείκτης του συνολικού ,καθαρού δανεισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3,75 της λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda), καθώς επίσης και ότι ο δείκτης κάλυψης των χρηματοοικονομικών δαπανών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 2.

«Άρωμα» υποτιμητικής κερδοσκοπίας στη μετοχή

Στην άλλη όχθη, που σχετίζεται με την πορεία της μετοχής, η εικόνα είναι προβληματική και με ένα έντονο «άρωμα» υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Χθες, το «χαρτί» της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,475 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να είναι στα 77,5 εκατ. ευρώ.

Σε ορίζοντα 12μηνου η μετοχή έχει χάσει το 62,5% της αξίας της, ενώ πέρσι τέτοια μέρα η κεφαλαιοποίηση της Ιντραλότ ήταν στα 201,6 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η μετοχή έκανε «βουτιά» 26,89% σε μια συνεδρίαση, εν μέσω ακραίων και ανυπόστατων όπως αποδείχθηκε φημών, ότι η Ιντραλότ θα «χτυπηθεί» από το αμερικανικό Fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο που γκρέμισε το σαθρό οικοδόμημα της Folli Follie. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πάλι με τη μετοχή της Ιντραλότ, τον περσινό Μάιο, λίγες μέρες μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli. Όπου και τότε λεγόταν ότι το επόμενο «θύμα» θα είναι η Ιντραλότ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της εταιρείας και για τις δυο περιπτώσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι άγνωστο αν έχει κάνει κάποια ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση της αναζήτησης… υποτιμητικής κερδοσκοπίας, μέσα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Ιντραλότ.

Το «στοίχημα» και το μήνυμα του Σωκράτη Κόκκαλη

Ούτως ή άλλως, η επιστροφή Κόκκαλη στην πρώτη γραμμή του μάχιμου επιχειρείν, ερμηνεύεται ως αποφασιστική κίνηση του 80χρονου επιχειρηματία για να αποκαταστήσει τη… χαμένη τιμή της Ιντραλότ και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά, για τη θετική μελλοντική πορεία της.

Στο νέο Δ.Σ., ο Σωκράτης Κόκκαλης πλαισιώνεται και από δύο Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, τους Νίκο Νικολακόπουλο και Χρυσόστομο Σφάτο, που θα συνδράμουν στο γενικότερο έργο. Αν και η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι μέχρι τις 10 Απριλίου, πιστεύεται ότι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας θα του δώσει ορίζοντα 5ετίας, χωρίς εκπλήξεις στη σύνθεσή του.

Εκ των πραγμάτων, τα μεγάλα «στοιχήματα» για την Ιντραλότ επικεντρώνονται στα σχεδιαζόμενα νέα προϊόντα και τις νέες πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν και θα αναβαθμίσουν το επιχειρηματικό και το οικονομικό της «προφίλ».

Γερό «χαρτί» αναμένεται να είναι το μεγάλο συμβόλαιο για τη λοταρία στο Ιλινόις των ΗΠΑ, που από εφέτος αναμένεται να δίνει 20 εκατ. δολάρια στην λειτουργική κερδοφορία της ελληνικής εταιρείας. Για το συγκεκριμένο «πρότζεκτ» δαπανήθηκαν 80 εκατ. δολάρια και πλέον αρχίζει να δίνει καρπούς.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα έργα (όπως αυτό του Οχάιο) για τα οποία υπήρξαν μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αλλά μπαίνουν πια στη φάση της «ωρίμανσης», ενισχύοντας τα μεγέθη της Ιντραλότ.

Σε ό,τι αφορά το χαμένο συμβόλαιο στη Τουρκία, αυτό αποτιμάται στα 8 με 9 εκατ. ευρώ με όρους λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει παρουσία στο αναπτυσσόμενο online στοίχημα της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H Intralot, οι κερδοσκόποι και ο… «επιμενίδειος ύπνος» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Intralot: Έρχεται στέλεχος της Ladbrokes να ηγηθεί του Digital Gaming

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λασκαρίδης-Κόκκαλης: Πώς θα φέρουν το 2021 το Μοντ Παρνές στην Κηφισίας