Στο ενεργητικό του ηγετικού διδύμου της Διοίκησης της ΜIG, πιστώνονται οι αποτελεσματικές κινήσεις που οδήγησαν στη μεγάλη συμφωνία παραχώρησης του «Υγεία». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Θανάσης Παπανικολάου, έχοντας στο πλάι του τον Πρόεδρο Παναγιώτη Θρουβάλα, κατάφεραν μέσα από μια δύσκολη και πολύμηνη διαδικασία, να ολοκληρώσουν την πώληση, με ένα εξαιρετικά σημαντικό τίμημα. Ακολουθώντας μάλιστα πιστά, όλους τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας.

Για τον όμιλο της MIG, το deal παραχώρησης του 70,38% του ιδιωτικού θεραπευτηρίου ‘’Υγεία’’ στον επενδυτικό βραχίονα του CVC Capital (Hellenic Healthcare) έχει πολύπλευρα οφέλη. Πρωτίστως, το τίμημα των 204,4 εκατ. ευρώ που εισπράττει η ΜIG είναι μια καθοριστικής σημασίας παράμετρος. Παράλληλα όμως, ο επιχειρηματικός όμιλος απελευθερώνεται και από δανειακά βάρη 130 εκατ. ευρώ, την εξυπηρέτηση των οποίων αναλαμβάνει πλέον το CVC Capital. Η μείωση των δανεισμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η MIG θα χρησιμοποιήσει για τον ίδιο λόγο το εισπραχθέν τίμημα. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που θα επιδιωχθεί είναι η απομείωση ενός σημαντικού τμήματος των δανεικών βαρών, από δύο ομολογιακές εκδόσεις. Η πρώτη, αφορά κοινό ομολογιακό δάνειο, με υπόλοιπο 115 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι στην κατοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Η δεύτερη, είναι επίσης ομολογιακό δάνειο με σημερινό υπόλοιπο 142,5 εκατ. ευρώ, το οποίο κατέχεται από το Fund Fortress.

Δυνητικά και εφόσον χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το τίμημα του «Υγεία» μπορούν να αποσβεστούν δάνεια 204,4 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 130 εκατ. που ήδη «αποκολλήθηκαν», τότε η μείωση του συνολικού δανεισμού του επιχειρηματικού ομίλου της ΜIG φτάνει στα επίπεδα των 334,4 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι ο υφιστάμενος δανεισμός του ομίλου θα περιοριστεί κατά 20%. Εξέλιξη άκρως σημαντική για τη MIG, για την οποία και διαμορφώνεται ένα καλύτερο χρηματοοικονομικό προφίλ και συνάμα ανοίγει ο δρόμος για την μακροχρόνια ισχυροποίησή της. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο «στοίχημα» για το ηγετικό δίδυμο των Θανάση Παπανικολάου και Παναγιώτη Θρουβάλα.

Στη μάχη για το ‘’Υγεία’’, οι συνθήκες και οι απαιτήσεις δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Αν και το θεραπευτήριο δεν ήταν πρώτο στη «λίστα» με τα προς πώληση «βαριά ασημικά» της ΜIG (διότι προείχε η ακτοπλοϊκή Attica) εν τούτους αυτό προέκυψε συγκυριακά. Και στον απόηχο των τάσεων συγκέντρωσης που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.

Το «όχι» πού έφερε άνοδο του τιμήματος κατά 111%…

Όταν λοιπόν πέρσι τον Νοέμβριο ο Γιώργος Αποστολόπουλος προχώρησε στην υποβολή, προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το 30% του «Υγεία», η Διοίκηση της MIG αντέδρασε ακαριαία και συγκροτημένα. Είπε άμεσα «όχι» στο ευτελές τίμημα των 0,45 ευρώ ανά μετοχή, προσέλαβε χρηματοοικονομικό σύμβουλο που οριοθέτησε αρκετά ψηλότερα το «δίκαιο τίμημα», ενώ παράλληλα φρόντισε να αναπτύξει και τη δική της στρατηγική για τη συνέχεια. Απόρροια της οποίας ήταν να ξεκινήσουν μεταγενέστερα οι διαπραγματεύσεις με το CVC Capital που έδειξε έμπρακτο και πιστοποιημένο ενδιαφέρον για την ολοκληρωτική εξαγορά του «Υγεία». Όπως και εν τέλει συνέβη με το τίμημα να ορίζεται στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή… 111% πιο πάνω από την αρχική πρόταση Αποστολόπουλου, για τις μειοψηφίες.

Το τελικό αποτέλεσμα του deal δικαιώνει απόλυτα την ‘’πολιτική’’ Παπανικολάου-Θρουβάλα, καθώς πέραν των ωφελειών για τον επιχειρηματικό όμιλο, προστάτεψαν και τα συμφέροντα των μετόχων της μειοψηφίας, οι οποίοι έχουν τώρα την άνεση να δώσουν τα ‘’χαρτιά’’ στη Δημόσια Προσφορά , στις ίδιες ψηλές τιμές που πούλησε η ΜIG.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τίμημα της πώλησης του ‘’Υγεία’’ έγινε με όρους συνολικής αξίας (Enterprise Value) που αντιστοιχεί σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της περσινής χρήσης. Όταν διεθνώς, τέτοιου είδους deal κλείνουν σε αποτιμήσεις από 8 έως 10 φορές τα λειτουργικά κέρδη.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ηγετικά στελέχη της ΜIG εκμεταλλεύτηκαν δύο σημαντικά δεδομένα. Κατά πρώτον την ισχυρή θέση του «Υγεία» στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, κάτι το οποίο πιστώνεται στο αποτελεσματικό ‘’μάνατζμεντ’’ του θεραπευτηρίου, που αναμένεται να παραμείνει στη θέση του και την «επόμενη μέρα». Κατά δεύτερον, μέτρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το CVC Capital ήθελε το ‘’Υγεία’’ προκειμένου να καταστεί ταχύτερα, ο κυρίαρχος ‘’παίκτης’’ στην Ιδιωτική υγεία, έχοντας ήδη αποκτήσει το Metropolitan και το Ιασώ General.

Σε κάθε περίπτωση ή εκχώρηση του «Υγεία» ολοκληρώθηκε έπειτα και από την τροποποίηση του αρχικού διατάγματος, επαρχιακού δικαστηρίου της Κύπρου που απαγόρευε την εν λόγω μεταβίβαση. Πέραν τούτων η Ηellenic Healthcare που είναι ο επενδυτικός βραχίονας στη Ελλάδα για το CVC Capital, έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει το 5% αν αυτό ζητηθεί από τη MIG. Για το ποσοστό αυτό υπήρξαν διαφοροποιήσεις επί των αρχικών «προδιαγραφών» που έφταναν στο 10%, λόγω του ότι το CVC Capital ανέβασε ψηλά το τίμημα της εξαγοράς του «Υγεία».

Μετά από την πώληση, η Διοίκηση της ΜIG είναι έτοιμη να διαμορφώσει τη στρατηγική της για την ακτοπλοϊκή Attica, για την οποία όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Ειδικά αν η προσφορά από την πλευρά του Fortress δεν θα μπορέσει να φτάσει στο επιδιωκόμενο ‘’πλαφόν’’ τιμήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα 0,95 ευρώ/μετοχή η δημόσια πρόταση από τη Hellenic Healthcare για το Υγεία