ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεκάωρο σφυροκόπημα υπέστησαν οι CFO των ελληνικών τραπεζών και οι επικεφαλής IR των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του roadshow που ξεκίνησε χθες στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Κατά την πρώτη μέρα του roadshow που διεξάγεται στο May Fair Hotel οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνω από 40 group επενδυτών, ενώ οι συναντήσεις συνεχίζονται σήμερα με την αυλαία να πέφτει στις 12.30 το μεσημέρι (ώρα Λονδίνου) και την παρουσίαση που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ελληνική οικονομία.
Τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκπροσωπούν οι κ. Δημήτρης Κωστόπουλος Manager Investor Relations της Alpha Bank, Χάρης Κοκολογιάννης γενικός διευθυντής Group Finance και CFO της Eurobank, Γιάννης Κυριακόπουλος Group CFO και Γρηγόρης Παπαγρηγόρης επικεφαλής του IR της Εθνικής Τράπεζας και Ηλίας Λέκκος Chief Economist, Κώστας Φούσκας Country Treasurer και Χρυσάνθη Μπερμπάτη επικεφαλής IR της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι ανέλαβαν το δύσκολο έργο να πείσουν τις αγορές για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να βελτιώσουν παράλληλα τις πηγές των εσόδων τους μέσα από τη χρηματοδότηση της οικονομίας τη μεταμνημονιακή εποχή.
Έχοντας προσπεράσει το milestone των stress test, αλλά και το στοίχημα της ρευστότητας μετά την άρση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ραντάρ του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν φέτος οι νέοι στόχοι των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αναμένεται να υποβληθούν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου, επικαιροποιημένοι σε ότι αφορά το 2019, αλλά και ενισχυμένοι, καθώς θα καλύπτουν την περίοδο έως και το 2021.
Με βάση τα πλάνα που επεξεργάζονται τα αρμόδια επιτελεία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν κατά μέσο όρο στο 15% από το σημερινό υψηλό του 47,7% και το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στο κατά πόσο οι τράπεζες θα τα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους.
Οι εκπρόσωποι των funds δεν έθεσαν θέμα κεφαλαίων σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος που συμμετείχε στις παρουσιάσεις, ενώ ευχαριστημένοι ήταν και σε ότι αφορά τα θέματα ρευστότητας, καθώς η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν τον ELA και ο στόχος της πλήρους απεξάρτησης πριν τα τέλη του 2018 δείχνει να επιτυγχάνεται.
Επέμειναν ωστόσο στα θέμα του οικονομικού περιβάλλοντος και στο κατά πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να στηρίξει τα σχέδια των τραπεζών για αύξηση των εσόδων από τόκους, έτσι ώστε να μπορέσουν να επανακάμψουν στην κερδοφορία, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το τραπεζικό σύστημα.
Το κλίμα δεν ήταν και το πλέον ευχάριστο σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, παρόν στις συναντήσεις, καθώς η επιφύλαξη σε σχέση με την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στους νέους φιλόδοξους στόχους ήταν διάχυτη, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις για τις απαιτήσεις των εποπτών στα θέματα πωλήσεων χαρτοφυλακίων, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων μείωσης των κόκκινων δανείων, να είναι πιεστικές.
Οι εκλογές έχουν προεξοφληθεί ότι θα πραγματοποιηθούν κοντά στο Μάιο και έτσι η περίοδος θεωρείται μεταβατική με το βάρος να πέφτει στη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει, επιτυγχάνοντας ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι για το οποίο οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δεν έδειξαν να έχουν πειστεί.
Μεταξύ των funds και των επενδυτικών τραπεζών που βρίσκονται στο May Fair είναι οι Amber Capital, Blackrock, Wellington, Fidelity, BNP Paribas, HSBC, Lazard, JP Morgan, UBS, και Gladstone Capital, ενώ τα περισσότερα ραντεβού έχουν “κλειστεί” με τις τράπεζες καθώς και τα μεγαλύτερα blue chips.