Νέα δεδομένα και σαφώς πιο ευνοϊκές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί για όσους επιζητούν να πουλήσουν χρυσές λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εδώ και ένα μήνα περίπου, οι συναλλαγές έχουν αποκτήσει πιο ελαστικά χαρακτηριστικά και πλέον ένα σημαντικό κομμάτι των ρευστοποιήσεων, μπορεί να εισπράττεται σε μετρητά.
Οι τελευταίες αναπροσαρμογές ήρθαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί από τις 18 Ιουλίου του 2015. Με βάση την τότε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι ισχύοντες φραγμοί των capital controls είχαν επίδραση και στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών. Διότι από τότε η Τράπεζα της Ελλάδος έπαψε να δίνει μετρητά σε εκείνους που πουλούσαν λίρες, όπως επίσης χρυσά νομίσματα ή χρυσό σε ράβδους. Το αντίτιμο της συναλλαγής πιστωνόταν μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πωλητών. Παράλληλα, όσοι επιθυμούσαν να αγοράσουν λίρες, δεν μπορούσαν να το πράξουν με τραπεζική επιταγή, παρά μόνον με καταβολή μετρητών.
Όλα αυτά μέχρι τις 28 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν και τροποποιήθηκαν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών. Από τότε, όσοι ρευστοποιούν λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να εισπράττουν το αντίτιμο σε μετρητά μέχρι του ποσού των 2.300 ευρώ, σωρευτικά ανά ημερολογιακό μήνα. Σε περίπτωση υπέρβασης του «πλαφόν», το επιπλέον ποσό πιστώνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πέραν τούτων και σε ό,τι αφορά αγορές λιρών, αξίας έως 10.000 ευρώ, οι συναλλασσόμενοι μπορεί να χρησιμοποιούν τραπεζικές επιταγές. Το ποσό των οποίων όμως έχει «πλαφόν» τα 9.500 ευρώ και το υπόλοιπο πρέπει να καταβάλλεται σε μετρητά.
Πού και πώς μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πουλήσει λίρες
Η Τράπεζα της Ελλάδος πουλάει στο κοινό λίρες, τόσο από το κεντρικό της κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου όσο και από τα 17 υποκαταστήματα που διαθέτει σε ισάριθμες πόλεις της περιφέρειας. Όταν όμως κάποιος θέλει να ρευστοποιήσει λίρες αυτό γίνεται μόνο στα κεντρικά της ΤτΕ. Με το αρμόδιο τμήμα να λειτουργεί στους νέους, άνετους χώρους, στο ισόγειο της τράπεζας, από την είσοδο της οδού Σταδίου.
Για τις ρευστοποιήσεις λιρών δεν ζητούνται παραστατικά προέλευσης, παρά μόνον τα πλήρη στοιχεία των πωλητών. Οι συναλλαγές γίνονται με βάση το δελτίο τιμών που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, στις περιπτώσεις πώλησης από το κοινό, οι προσφερόμενες τιμές μπορεί να είναι χαμηλότερες, αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι οι λίρες είναι λιποβαρείς ή ελαττωματικές στην όψη… Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επίσης και άλλες, χαμηλότερες διαβαθμίσεις στις τιμές που δίνει ανάλογα με τον τύπο των λιρών.
Με βάση το χθεσινό, τελευταίο δελτίο, η κεντρική τράπεζα της χώρας αγοράζει τη χρυσή λίρα έναντι 247,23 ευρώ και την πουλάει στα 298,25ευρώ. Επιβάλλοντας δηλαδή ένα τεράστιο spread 20,6% που βαρύνει υπέρμετρα τους αγοραστές. Η λίρα βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό της στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012 όταν η τιμή αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος είχε φτάσει στα 312,6 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 377,62 ευρώ.
Πέρσι οι Έλληνες πούλησαν 44.563 χρυσές λίρες στην ΤτΕ, ενώ αγόρασαν 22.822 κομμάτια. Οι αγοραπωλησίες αυτές είναι οι χαμηλότερες που έγιναν, από το 2002 όταν η χώρα μπήκε στο ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, οι πωλήσεις που έγιναν από ιδιώτες ήταν 9.722 λίρες, ενώ στην αντίπερα όχθη οι αγοραστές προμηθεύτηκαν 3.636 χρυσές λίρες. Πέραν της Τραπέζης της Ελλάδος, ισχυρή παρουσία στις αγοραπωλησίες λιρών έχει όλα τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς. Ενισχύοντας μάλιστα συνεχώς τη θέση της.