«Προϊόν παρανόησης» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, η διοίκηση της Folli Follie τη θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ότι η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή ελέγχου.

Όπως αναφέρει στη νέα της ανακοίνωση η Folli Follie, η εταιρεία έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα που έχουν αναδειχτεί στην επικαιρότητα.

Αναφέρει, επίσης, ότι η EY (Ernst & Young) για δικούς της λόγους δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017 και πως έτσι υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση.

Η ελεγκτική εταιρεία, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, πρότεινε παράλληλα να προβεί η FF Group στην ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευμένου (forensic) ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο. Η σχετική σύμβαση, αναφέρει η Folli Follie, θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί στον Tύπο και αντίγραφο αυτής θα αποσταλεί στην εποπτεύουσα Αρχή.

Αναφορικά, τέλος, με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υποβολή αίτησης για τη διεξαγωγή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, η διοίκηση της Folli Follie αναφέρει συγκεκριμένα ότι «εξυπακούεται ότι αυτή είναι άνευ αντικειμένου», δεδομένου ότι η εταιρεία πρώτη έχει προβεί σε όλες τις ως άνω ενέργειες με τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας, και, κυρίως, του επενδυτικού κοινού.

Το αίτημα για έκτακτο έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι ζητά από το αρμόδιο δικαστήριο να διατάξει έκτακτο έλεγχο στην εισηγμένη διότι, όπως ανέφερε, δεν είχε έως την Παρασκευή προσκομίσει το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού.

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταλογίζει στη Folli Follie ότι δεν προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία, διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση.

Συγκεκριμένα, όπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση της Κεφαλαιαγοράς «το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 822η / 14 Ιουνίου 2018 συνεδρίασή του αναφορικά με την εισηγμένη εταιρία Folli Follie AEBTE (FFG) και λαμβάνοντας υπόψη ότι η FFG:

α. δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού και

β. προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία, διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων,

αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920».

Τι συνεπάγεται για τη Folli Follie η διαδικασία άσκησης διαχειριστικού ελέγχου

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε εκτενές ρεπορτάζ του το mononews.gr, η άσκηση της διαδικασίας διαχειριστικού ελέγχου στα Folli, τουλάχιστον από πλευράς χρόνου, είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία καθώς θα απαιτήσει τουλάχιστον 8 μήνες για να ολοκληρωθεί… Νομικές πηγές εξηγούν ότι αυτό όφειλαν να πράξουν οι εποπτικές αρχές, ακολουθώντας τα βήματα της νομοθεσίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι με τη διαδικασία της άσκησης διαχειριστικού ελέγχου, δίνεται η πρόσθετη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές, για να αποφασίσουν αν συντρέχουν λόγοι και για άλλες κινήσεις κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως είναι το πάγωμα μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Ζητήματα που θα κριθούν από τον εισαγγελέα, ο οποίος βεβαίως κινείται αυτόνομα, χωρίς να δεσμεύεται από τα όσα πράττει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ανακοίνωση της Folli Follie:

Η Διοίκηση της FF Group ανακοινώνει ότι σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις θεωρεί ότι η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ότι η Εταιρεία μας αρνήθηκε την διεξαγωγή ελέγχου αποτελεί προϊόν παρανόησης, καθότι η Εταιρεία μας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα που έχουν αναδειχτεί στην επικαιρότητα.

Επί των επιμέρους ζητημάτων που θέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τελευταίο δελτίο τύπου αναφέρουμε προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού τα ακόλουθα:

1. Ως γνωστόν και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των επενδυτών, ζητήσαμε από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, την ΕΥ, με την πλήρη συνεργασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την διεξαγωγή πλήρους ελέγχου (Full Αudit) στον Όμιλο και τις θυγατρικές του.

2. H EY για δικούς της λόγους δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Έτσι υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Η ελεγκτική εταιρεία πρότεινε παράλληλα να προβεί η FF Group στην ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευμένου (forensic) ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο. Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί στον τύπο και αντίγραφο αυτής θα αποσταλεί στην εποπτεύουσα Αρχή,

3. Αναφορικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υποβολή αίτησης για τη διεξαγωγή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, εξυπακούεται ότι αυτή είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι η Εταιρεία μας πρώτη έχει προβεί σε όλες τις ως άνω ενέργειες με τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα της Εταιρείας, και, κυρίως, του επενδυτικού κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φως στο θρίλερ με τη Folli Follie: To ταγκό των… κακουργημάτων «χορεύει» η οικογένεια Κουτσολιούτσου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζικές πηγές: «To φάντασμα της Τράπεζας Κρήτης πάνω από τα Folli Follie». Τι απαντάει η Ernst & Young