ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο θέμα της Εγγύησης των Καταθέσεων αναφέρθηκε μιλώντας σε Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Θόδωρος Μητράκος.
Όπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο, η τραπεζική ενοποίηση στην ουσία θα αποτελέσει ασπίδα για την ευρωζώνη έναντι των διεθνών αναταράξεων και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) είναι ζωτικής σημασίας για την κατοχύρωση της προστασίας των καταθέσεων με ομοιόμορφο τρόπο, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην τραπεζική ένωση.
Το ΕΣΑΚ, λοιπόν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και ταυτόχρονα είναι κομβικής σημασίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μάλιστα για να επιτευχθεί ένα πραγματικά ενιαίο τραπεζικό σύστημα, απαιτείται ο ίδιος βαθμός εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των καταθέσεων σε ολόκληρη την τραπεζική ένωση.
Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις για την ενεργοποίηση του ΕΣΑΚ, γεγονός που κρίνεται ως θετικό.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μητράκος, δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι η νέα πρόταση φαίνεται να αποκλίνει από το αρχικό σχέδιο το οποίο περιελάμβανε τρία στάδια, της αντασφάλισης, της συνασφάλισης και της πλήρους ασφάλισης.
Με τη νέα πρόταση, η οποία προέκυψε ως συμβιβαστική πρόταση για την επανέναρξη των συζητήσεων κατόπιν αδυναμίας επίτευξης ομοφωνίας στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, φαίνεται να προτείνεται η αφαίρεση του τελικού σταδίου της πλήρους ασφάλισης, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα δύο στάδια, το πρώτο φαίνεται να περιλαμβάνει ένα περιορισμένο στάδιο αντασφάλισης στο οποίο θα παρέχεται μόνο κάλυψη ρευστότητας και καθόλου ζημίας και στη συνέχεια μια βαθμιαία μεταφορά στο στάδιο της συνασφάλισης.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, θα πρέπει να εξαντληθούν πρώτα τα κεφάλαια του εθνικού συστήματος ασφάλισης και κατόπιν να παράσχει ρευστότητα το Ευρωπαϊκό Σύστημα υπό τη μορφή δανείου που θα αποπληρωθεί από τον τραπεζικό τομέα.
Όσον αφορά τη μετάβαση στο στάδιο της συνασφάλισης, όπου θα καλύπτεται και η τυχόν ζημιά του εθνικού Συστήματος Ασφάλισης, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες συνθήκες, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση στοχευμένου ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR), τις οποίες θα πιστοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της.