Απόβαση μεγάλων αμερικάνικων private equity funds σημειώνεται στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol, που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ακινήτων. Στη δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αναμένεται να κατατεθούν στα τέλη Φεβρουαρίου πέρασαν τα επενδυτικά κεφάλαια Centerbridge, Ellington, Elliott και Fortress, εξέλιξη που σηματοδοτεί το ισχυρό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Elliott Management Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, η Fortress 42 δισ. ευρώ και η Centerbridge άνω των 14 δισ. ευρώ. Η τελευταία έχει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, της Cepal, που αποτελεί σύμπραξη με την Alpha Bank, ενώ η Fortress έχει παρουσία μέσω της doBank που έχει αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αντίθετα Ellington και Elliott δεν έχουν προς το παρόν δραστηριότητα στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον πήχυ των προσδοκιών για τις προσφορές που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου Symbol, ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ, αλλά η συνολική αξία μαζί με τους τόκους ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζει η Εθνική Τράπεζα. Το Symbol περιλαμβάνει 13.000 δάνεια, που οφείλονται από 4.180 πολύ μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για δάνεια που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων. Η μέση αξία είναι περί τα 72.000 ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας ή 123.000 ευρώ εάν συνυπολογιστούν και οι τόκοι. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ αφορά σε εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο σε οικόπεδα και κατοικίες.

Το χαρτοφυλάκιο Symbol είναι το τρίτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των κόκκινων δανείων. Έχει προηγηθεί η πώληση του Amoeba από την τράπεζα Πειραιώς και του Jupiter από την Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για το 2019, δύο νέα πακέτα αναμένεται να βγάλουν προς πώληση η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το Amoeba που πούλησε η τράπεζα Πειραιώς εξαγοράστηκε από την Bain Capital Credit έναντι 432 εκατ. ευρώ και το Jupiter που πούλησε η Alpha Bank, εξαγοράστηκε από κοινοπραξία αποτελούμενη από το fund Apollo Global Management, το LLC και από το International Finance Corporation – IFC (μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας), έναντι 337 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές που επιτεύθχηκαν στις δύο παραπάνω πωλήσεις χαρτοφυλακίων αντιπροσωπεύουν το 30% στην περίπτωση του Amoeba και το 42% στην περίπτωση του Jupiter της ονομαστικής αξίας των χαρτοφυλακίων που μεταβιβάστηκαν και αποτυπώνουν το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά για τα δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί οι επενδυτικοί οίκοι «κόβουν» τις προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανικός επενδυτικός οίκος «ψαλιδίζει» τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): «Στις αρχές του 2020 θα αποφασίσουμε για την Εθνική Ασφαλιστική»