ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το πρόβλημα είναι ένα και οξύ. Οι λύσεις προσώρας τέσσερις. Ήτοι:
Το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία SPV, στο οποίο θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια 40δις ευρώ -από τα 88δις ευρώ- και θα έχει «προίκα» 7,4δις ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο, εξετάζεται από την DGComp και τον SSM.
Το Πρόγραμμα προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (APS) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο για να «τρέξει» απαιτείται η συμμετοχή του δημοσίου, να εισφέρει δηλαδή κεφάλαια για την παροχή εγγυήσεων, επίσης βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.
Η κυβέρνηση εκπονεί επίσης σχέδιο για την επίλυση του θέματος εστιάζοντας τόσο στα νοικοκυριά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και για τη «διάσωση» πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Ωστόσο κανένα από τα τρία αυτά σχέδια δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αύριο. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και φυσικά το «πράσινο» φως από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Μέχρι στιγμής το μόνο σχέδιο που μπορεί να «τρέξει» είναι αυτό της Eurobank, η οποία με τις «ευλογίες» του μετόχου της Πρεμ Γουάτσα προχωρά στη συγχώνευση της Grivalia (βασικός μέτοχος της οποίας είναι επίσης ο κ. Γουάτσα), και δημιουργεί το δικό της SPV στο οποίο θα μεταφέρει το σύνολο των «κόκκινων» δανείων της. Το σχέδιο της Eurobank έχει ήδη λάβει τις εγκρίσεις από τους επόπτες.
Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- έχουν στα σκαριά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, που θα έχει στόχο να απαλύνει τις επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, από ζημιογόνες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. Σε τιμές δηλαδή χαμηλότερες από τις σχηματισμένες προβλέψεις.
Ωστόσο και αυτό το σχέδιο -που εφόσον προχωρήσει θα έχει θετική επίδραση για τις Ελληνικές, αλλά κυρίως για τις Ιταλικές τράπεζες- προς το παρόν κυοφορείται.
Και με δεδομένο ότι τα ηνία του SSM θα αναλάβει από την αρχή του νέου έτους ο Ιταλός Αντρέα Ενρία, τα σχέδια εκτιμάται ότι θα λάβουν σάρκα και οστά γύρω στον Απρίλιο με Μάιο του 2019.
Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν είτε την πρόταση της ΤτΕ, είτε αυτή του ΤΧΣ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους. Αυτό το μήνυμα έστειλαν προχθές Δευτέρα από το Βερολίνο, όπου παραβρέθηκαν στο συνέδριο του Economist οι Έλληνες τραπεζίτες (ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλας Καραμούζης, ο CEO Της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Θόδωρος Καλαντώνης και ο αναπληρωτής CEO της Alpha Αρτέμης Θεοδωρίδης).
Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε και ο CEO του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα, από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε στην Αθήνα (προχθές Δευτέρα) το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Τα χαρακτήρισε ως τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και συμπλήρωσε πως «όσες περισσότερες προτάσεις για την αντιμετώπισης τους εξετάζονται τόσο το καλύτερο».
«Το μέλλον για τις τράπεζες δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε εδώ να βοηθήσουμε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους» σημείωσε ο κ. Τζούρντα, ο οποίος διαπίστωσε πως οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης πιο ριζικών λύσεων…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Big brother για τους «κόκκινους» δανειολήπτες-Πώς σκανάρονται όλες οι συναλλαγές με κάρτα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Καλαντώνης (Eurobank): Οι τράπεζες προτείνουν να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ το όριο στον νέο «νόμο Κατσέλη»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βελτιωμένη η ρευστότητα αλλά πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια-Τι είπαν για πλειστηριασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ