ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέα δραστική μείωση του προσωπικού τους οδηγούνται οι τράπεζες υπό την πίεση των αρνητικών αποτελεσμάτων, που δείχνουν απώλεια εσόδων από οργανικές πηγές και επιδείνωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες στις θέσεις εργασίας για την προσεχή τριετία έως και 10.000, οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη 20.000 χαμένες θέσεις εργασίας της τελευταίας επταετίας.
Η πρόταση που απήθυνε χθες η Τράπεζα Πειραιώς προς τον Σύλλογο Εργαζομένων της τράπεζας για
α) εθελοντική άδεια 12 ημερών το μήνα άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους και
β) εθελοντική μερική απασχόληση
αποτελεί προάγγελο των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, που χαρακτηρίζεται από απουσία υγιών χρηματοδοτήσεων, υψηλά κόκκινα δάνεια, υποχώρηση των επιτοκιακών περιθωρίων και υψηλούς δείκτες εξόδων προς έσοδα.
Έχοντας ήδη εφαρμόσει γενναιόδωρα προγράμματα εθελούσιας εξόδου τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες προσανατολίζονται πλέον σε πώληση μεγάλων χαρτοφυλακίων δανείων συνδυαστικά με μεταφορά ενός μέρους του προσωπικού τους σε νέες εταιρείες διαχείρισης. Στόχος η μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ουσιαστική μείωση του προσωπικού, που σήμερα εργάζεται στο δίκτυο των καταστημάτων. Οι μαζικές άλλωστε πωλήσεις δανείων που προγραμματίζουν οι τράπεζες τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά και η ανάθεση της διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου σε τρίτους, θα αφαιρέσουν εργασίες από το τραπεζικό δίκτυο, χωρίς αυτές να αντικατασταθούν από νέες χορηγήσεις στην οικονομία, καθιστώντας σημαντικό μέρος του προσωπικού άνευ αντικειμένου.
Οι νέες μειώσεις στα τραπεζικά δίκτυα έρχονται ως συνέχεια της δραματικής συρρίκνωσης που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε
• μείωση των τραπεζών από 19 το 2010 σε 9 το 2017 (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι Συνεταιριστικές τράπεζες)
• μείωση του δικτύου των καταστημάτων από 3.743 σημεία το 2010 σε 2.049 το 2017 και
• μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που εργάζονται στην Ελλάδα από 60.000 περίπου το 2010 σε 40.574 στα τέλη του 2017.
Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι τράπεζες με τους εποπτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι πιέζουν για νέα επιχειρησιακά μοντέλα που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη στροφή στη ψηφιακή τραπεζική, αλλά και την περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων και των εργαζομένων στον κλάδο, προκειμένου να εξορθολογιστεί το λειτουργικό κόστος και να βελτιωθεί ο δείκτης εξόδων προς έσοδα, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ο δείκτης εξόδων προς έσοδα βρίσκεται
• στο 51,6% για την Alpha Bank
• στο 52,4% για την Eurobank
• στο 70,9% για την Εθνική τράπεζα και
• στο 62,4% για την τράπεζα Πειραιώς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρήστος Μεγάλου: Νέες χορηγήσεις δανείων 3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς εντός του 2018
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μην ανησυχείτε: Ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς δεν φεύγει!!!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπόλικο παρασκήνιο με non paper «αγνώστου» προέλευσης στην υπόθεση Forthnet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Trastor: Ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού δανείου έως €92,5 εκατ. με κάλυψη από την Τράπεζα Πειραιώς
- Η Γλυπτική της Αγγέλικας Κοροβέση σε μια πολυτελή έκδοση με τη στήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
- FIFA: Aπό το Netflix η μετάδοση των Μουντιάλ γυναικών του 2027 και του 2031
- Orilina: Συμφωνητικό προκαταβολής για την πώληση κατοικίας στο «Marina Residences by Kengo Kuma»