ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρο, όμως είναι αλήθεια: το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης κρύβει, πέρα από τα όσα δυσάρεστα φέρνει για πλειστηριασμούς, οικογενειακά επιδόματα κλπ, και κάποιες ευκαιρίες για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ειδικά για όσες έχουν φορολογικές εκκρεμότητες, καθώς θα μπορέσουν να τις αποπληρώσουν με χαμηλότερο κόστος.
Ειδικότερα, με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους των οποίων ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί κατά το παρελθόν, να τον επανενεργοποιήσουν πληρώνοντας μία εγγύηση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το ύψος της φοροδιαφυγής που είχαν διαπράξει στο παρελθόν, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ. Η ίδια εγγύηση ισχύει και στις περιπτώσεις που ζητείται η απόδοση ΑΦΜ για τη σύσταση επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν και φορολογούμενοι που κατά το παρελθόν είχαν εμπλακεί σε επιχειρήσεις που πτώχευσαν.
Επιπλέον, με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητικές και διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου, και έως να τους κοινοποιηθεί το “ραβασάκι” των αποτελεσμάτων του ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 50% επί του επιπλέον κύριου φόρου που προκύπτει με την τροποποιητική δήλωση, ενώ αν πληρώσουν μέσα σε 30 μέρες τον κύριο φόρο και το πρόστιμο, τότε προβλέπεται έκπτωση 40% από το πρόστιμο.
Όμως και μετά την κοινοποίηση του προσωρινού σημειώματος ελέγχου, οι φορολογούμενοι μπορούν να επωφεληθούν από μείωση πρόσθετων φόρων και προστίμων της τάξεως του 40%, ενώ οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν και για υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Τέλος, μία άλλη πολύ σημαντική διάταξη του πολυνομοσχεδίου αφορά στη μείωση της φορολογίας για την κεφαλαιοποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών που έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν οι επιχειρήσεις. Για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, η φορολογία της κεφαλαιοποίησης μειώνεται από το 29% στο 5%, αν γίνει το 2018, στο 10%, αν γίνει το 2019, και στο 20%, αν γίνει το 2020, ενώ για τις μη εισηγμένες εταιρείες ο συντελεστής μειώνεται στο 10% για το 2018 και το 2019 και στο 20% για το 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρόστιμο σε εταιρεία για κάμερες σε χώρους γραφείων και στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο πόλεμος των «Ρόουζ» οδηγεί σε πώληση την Άνεμος και σε συρρίκνωση τον όμιλο των 3,7 δισ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυνομοσχέδιο: Πως ικανοποιούνται οι πιστωτές από τους πλειστηριασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025