• Business

    Τα μεγάλα κόλπα του Γιώργου Φειδάκη και της FG με την Τράπεζα Αττικής. Όλο το μεγάλο παρασκήνιο

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    Νέα ερωτηματικά για τις «σκοτεινές» πρακτικές χορήγησης δανείων από την Τράπεζα Αττικής, καθώς και για το πώς έγινε η τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εγείρουν οι αποκαλύψεις για την προνομιακή σχέση της FG Europe, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Φειδάκη, με την τράπεζα. Οι οικονομικές καταστάσεις της FG Europe είναι εξόχως αποκαλυπτικές και προκαλούν ήδη «σεισμό» αντίστοιχο με αυτόν που είχε προκληθεί όταν είχε αποκαλυφθεί η σχέση… στοργής της Attica Bank με τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα – μία σειρά αποκαλύψεων που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε και στην απόσυρση του υιού Καλογρίτσα από τη διεκδίκηση μίας τηλεοπτικής άδειας.

    Ας πιάσουμε λοιπόν την υπόθεση από την αρχή. Οι σχέσεις της FG Europe με την Τράπεζα Αττικής είναι παραδοσιακά καλές, και αυτό είναι κάτι που η αγορά γνωρίζει εδώ και χρόνια. Επίσης, είναι κάτι που δεν θεωρείται φυσικά κατακριτέο – αρκεί πάντα να τηρείται η νομιμότητα και οι ορθές τραπεζικές πρακτικές. Αυτό το τελευταίο, όμως, φαίνεται πως στην περίπτωση της FG Europe δεν ισχύει. Αντιθέτως μάλιστα, η αντιμετώπιση της εταιρείας του Γ. Φειδάκη από την Attica Bank φαίνεται να είναι προκλητικά ευνοϊκή.

    Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των καλών σχέσεών της με την Attica Bank, η FG Europe έλαβε το 2015 χρηματοδότηση της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Διόλου παράξενο ή ύποπτο, δεδομένου ότι η εταιρεία του Γ. Φειδάκη αξιολογείται με «Β» από την ICAP. Το ύποπτο, όμως, είναι ότι από τα χρήματα αυτά, τα 8 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το 40% της χρηματοδότησης) επέστρεψε ουσιαστικά στην Τράπεζα Αττικής, ως συμμετοχή της FG Europe στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας!

    Όμως στην ίδια αύξηση κεφαλαίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, συμμετείχε και ο ίδιος ο Γιώργος Φειδάκης, μέσω της Silaner Investments Limited, με ποσό που επίσης αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ – το οποίο επίσης ήταν… δανεικό από την Τράπεζα Αττικής! Δηλαδή συνολικά η Silaner και η FG Europe συμμετείχαν (με δανεικά) στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας με 16 εκατομμύρια ευρώ…

    Αξιοσημείωτο είναι δε ότι για τη συμμετοχή της FG Europe υπάρχει η λεγόμενη «υπογεγραμμένη συμφωνία κάλυψης», βάσει της οποίας αν η εταιρεία συμφερόντων του Γ. Φειδάκη υποστεί ζημία από την πώληση των μετοχών της Attica Bank, αυτή η ζημία δεν επιβαρύνει τα οικονομικά της αποτελέσματα…

    Αν νομίζετε όμως ότι εδώ τελειώνει η ιστορία, κάνετε λάθος: η FG Europe επανέρχεται τον Μάρτιο του 2016 και εξασφαλίζει από την Τράπεζα Αττικής αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανείων της από την τράπεζα, με την έκδοση ενός δεκαετούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, την κάλυψη του οποίου ανέλαβε πλήρως η Τράπεζα Αττικής ως μοναδική ομολογιούχος και πληρεξούσια καταβολών.

    Οι όροι του δανείου κρίνονται κάτι παραπάνω από ευνοϊκοί, καθώς το ύψος του επιτοκίου οριζόταν σε Euribor +3,6%, δηλαδή κατά 2% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που είχαν ορίσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) για ένα πενταετές ομολογιακό δάνειο στην FG Europe, που καλύφθηκε το 2013, ενώ για την εξασφάλισή του η Attica Bank δεν πήρε τίποτα παραπάνω από την προσωπική εγγύηση του Γιώργου Φειδάκη, όταν οι συστημικές τράπεζες το 2013 είχαν λάβει απαιτήσεις και χρεόγραφα χαρτοφυλακίου αξίας ίσης με το 10% του ανεξόφλητου υπολοίπου, συν τις μισές μετοχές της θυγατρικής RF Energy…

    Μάλιστα, το γεγονός ότι η FG Europe δεν πληροί αριθμοδείκτες για το κοινό ομολογιακό δάνειο με τις συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα ένα ποσό που αγγίζει τα 45 εκατομμύρια ευρώ να κινδυνεύει να καταστεί απαιτητό, εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά: γνώριζε η Τράπεζα Αττικής το γεγονός αυτό; Και αν ναι, με ποια λογική προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο και λιγότερες εξασφαλίσεις;

    Κάτι δεν πάει καλά εδώ… Ακόμα και αν όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω είναι απολύτως σύννομα, τίθεται ξεκάθαρα θέμα τραπεζικής διαφάνειας, και θα πρέπει να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλο το σχέδιο των τραπεζιτών: οι 4 κινήσεις – έκπληξη για τα “κόκκινα” δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα: 110 άτομα ανά μήνα θα προσλαμβάνει η Fraport

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανάλυση-σοκ για τη στερλίνα. Στο 1 προς 1 με το ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ