Οι ομολογιούχοι των Folli Follie είναι εκείνοι που, υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να επιφέρουν ανατρεπτικές καταστάσεις στην εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ή τουλάχιστον ό,τι θα έχει απομείνει από αυτήν, μετά την ολοκλήρωση του ανεξάρτητου ελέγχου, που θα καταδείξει το πραγματικό της επιχειρηματικό υπόβαθρο.

Αν οι κατέχοντες τις δύο ομολογιακές εκδόσεις, συνολικής ονομαστικής αξίας 379,5 εκατ. ευρώ, αποφασίσουν να περάσουν συντονισμένα στην αντεπίθεση, διεκδικώντας την πρόωρη προεξόφλησή τους, τότε είναι σφόδρα πιθανό να γονατίσουν την εταιρεία. Ακόμη και να της δώσουν τη «χαριστική βολή», αν από τα ευρήματα των ελέγχων προκύψει ότι έχουν ήδη διαβρωθεί τα οικονομικά θεμέλια της εταιρείας.

Νομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνήθη πρακτική τα δύο ομόλογα των Folli θα πρέπει να συνοδεύονται από όρους και ρήτρες. Με λογικότερη παράμετρο για τους ομολογιούχους, εκείνη της πρόωρης προεξόφλησης, αν «παραβιαστούν» συγκεκριμένοι οικονομικοί αριθμοδείκτες και βεβαίως αν υπάρξουν παραποιημένα στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις.

Παραμένει άγνωστο το πώς ακριβώς έχει το πλήρες «προφίλ» των δύο ομολογιακών.

Το πρώτο είναι ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούλιο του 2019, έχει ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι 1,75% και σύμφωνα με πληροφορίες είναι γερμανικού δικαίου. Είναι μεν μετατρέψιμο σε μετοχές, αλλά καθώς η τιμή μετατροπής έχει οριστεί στα 40,763 ευρώ, κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μετοχή των Folli βρέθηκε στα 4,8 ευρώ, μια μέρα πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Συνεπώς θα πρέπει να αποπληρωθεί στην ονομαστική του αξία, από την εταιρεία. Το συγκεκριμένο ομόλογο κάνει τώρα πράξεις, εξαιρετικά λιγοστές, στα επίπεδα του 40,04% της ονομαστικής του αξίας. Πράγμα που σημαίνει ότι η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του είναι 111,7%,αντικατοπτρίζοντας το εφιαλτικό ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της εταιρείας.

Το δεύτερο ομόλογο των Folli είναι ελβετικού δικαίου, λήγει τον Νοέμβριο του 2021, έχει ετήσιο επιτόκιο 3,25% και η ονομαστική του αξία είναι 150 εκατ. ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμούν με περίπου 130 εκατ. ευρώ. Η σημερινή τιμή διαπραγμάτευσης του ομολόγου είναι στο 33,2% της ονομαστικής αξίας, κάτι που επίσης λογίζεται ως οιονεί χρεοκοπία.

Σε περίπτωση που όντως υπάρχουν ρήτρες πρόωρης προεξόφλησης, τότε για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες απαιτείται η ευρύτατη πλειοψηφία του 66,7% των ομολογιούχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ευρωπαϊκά Fund, χωρίς όμως ακόμη να έχει μορφοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο. Ούτε ακόμη υπάρχει κάποια επίσημη παρέμβαση από τους δύο εκπροσώπους των ομολογιακών εκδόσεων.

Όπως είναι εμφανές, στην περίπτωση κατά την οποία γίνουν άμεσα απαιτητά τα 379,5 εκατ. ευρώ των ομολόγων, ή το 66,7% εξ αυτών, τότε θα μεγιστοποιηθεί η πίεση προς τα Folli. Ειδικά μάλιστα, όταν τα ταμειακά της διαθέσιμα φαίνεται να είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα 446,3 εκατ. που «φιλοξενούνται» στον τελευταίο ισολογισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση οι απαιτήσεις των ομολογιούχων μπορεί να σπρώξουν τα Folli στο γκρεμό.

Διορατικοί παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την εταιρεία Κουτσολιούτσου, κρύβεται στα ομόλογα. Διότι όπως αναφέρουν «ακόμη και στο αρνητικό σενάριο της ετυμηγορίας του ανεξάρτητου ελέγχου, μπορεί να παραμείνει μια κάποια αξία για τα Folli. Θα ξεφουσκώσει βεβαίως η αποτίμησή της, αλλά κάτι θα παραμείνει. Αν όμως γίνει άμεσα απαιτητή η εξόφληση των ομολόγων, τότε μάλλον δε θα υπάρχουν περιθώρια επιβίωσης».

Ακόμη μέχρι τώρα η εταιρεία δεν έχει πει κάτι το ιδιαίτερο για τα ομόλογα, πέραν του ότι γίνεται ομαλά η αποπληρωμή των τόκων. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι οι τόκοι.

Από την άλλη πλευρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ζητήσει από όλες τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιοποιήσουν την τυχόν έκθεσή του σε ομόλογα των Folli. Eιδικά μετά από τον καταποντισμό των τιμών τους, που μπορεί να φέρει παρενέργειες στις λογιστικές τους καταστάσεις. Έτσι υπο τις παρούσες συνθήκες παραμένει άγνωστο ποιοι έχουν φορτωθεί τα ομόλογα. Έλληνες και ξένοι. Ακόμη και από την πλευρά της Fosun δεν έχει γίνει κάποια αναφορά, για το αν εκτός από μετοχές της Folli έχει θέσεις και στα ομόλογα της εταιρείας, ειδικά στο μετατρέψιμο.

Στάσεις εργασίας και νέα απεργία στην Κεφαλαιαγορά

Ανεξαρτήτως όλων αυτών και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο «εσωτερικό μέτωπο» της Κεφαλαιαγοράς, οι εργαζόμενοι στην εποπτική αρχή είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μετά από τη 48ώρη απεργία της Τετάρτης και της Πέμπτης, χθες προχώρησαν σε στάση εργασίας. Αυτό θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της νέα εβδομάδας, με τις στάσεις εργασίας να ξεκινούν από την αρχή μέχρι το μέσον του ωραρίου εργασίας ή από το μέσον μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Κεφαλαιαγορά θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για νέα 48ωρη απεργία, αν συνεχιστεί η αρνητική στάση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στα αιτήματα για ορθολογική αναμόρφωση του λειτουργικού πλαισίου της Κεφαλαιαγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η νέα Επιτροπή Ελέγχου που ανακοίνωσε η εταιρία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Fosun αντικατέστησε τον εκπρόσωπό της στο ΔΣ της Folli Follie. Ολες οι λεπτομέρειες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις για Folli: Λίγο πριν πάει η υπόθεση σε ανακριτή παραιτήθηκε ο 81χρονος πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση για Folli Follie : Όλη η αλήθεια για την «δακρύβρεχτη» ανακοίνωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου