«Καυτό» θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία έχει γίνει το… επικό ράλι ανόδου της Audiovisual, η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί κατά 100% στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις. Αν και η εταιρεία (Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας) βρίσκεται στη κατηγορία της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι εκείνο που «ιντρικάρει» περισσότερο είναι το εξαιρετικά βαρύ όνομα των βασικών της μετόχων.
Πρόκειται για τους Ιωάννη και Νίκο Βαρδινογιάννη, ηλικίας 41 και 40 ετών αντίστοιχα. Παιδιά του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη που έφυγε αιφνιδίως από ζωή το Σεπτέμβριο του 1996. Η θέση τους στην εισηγμένη Αudiovisual, στην οποία έχει μετοχική παρουσία και η αλεξανδρινής καταγωγής μητέρα τους, Αναστασία, συνιστά μια ξεχωριστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Χωρίς δηλαδή να έχει τον παραμικρό συσχετισμό με τον ομώνυμο, εμβληματικό, επιχειρηματικό όμιλο, «πατριάρχης» του οποίου είναι ο αδελφός του πατέρα τους, Βαρδής Βαρδινογιάννης.
Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, τόσο ο Ιωάννης που κατέχει το πόστο του προέδρου στην Audiovisual, όσο και ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης δείχνουν να είναι στην κυριολεξία… αλλεργικοί με τη δημοσιότητα. Αποφεύγουν ακόμη και τις φωτογραφήσεις τους, φροντίζοντας πάντα να περνούν απαρατήρητοι από τους μη γνωρίζοντες.
Η εταιρεία που βρίσκεται στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» από τον Ιούλιο του 2005, δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην διανομή ταινιών, στην εκμετάλλευση κινηματογραφικών αιθουσών (Ster cinemas, Odeon) καθώς επίσης και πάρκων ψυχαγωγίας (Allou Fun Park). Έχει ακόμη δραστηριότητα στις υπηρεσίες Home entertaiment, στην εμπορία video games και στη εμπορία γραφικής ύλης και αναλώσιμων γραφείου.
Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να ορθοποδήσει εν μέσω ζημιογόνων χρήσεων, οι βασικοί μέτοχοι έχουν εισφέρει πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Με τις κεφαλαιακές αυξήσεις να γίνονται με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, μετατρέψιμων σε κοινές.
Στις 7 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου μπήκαν σε διαπραγμάτευση 51.728.103 νέες μετοχές (από ισάριθμη μετατροπή προνομιούχων τίτλων) και έτσι το σύνολο των κοινών μετοχών έφτασε στα 102.847.472 «κομμάτια». Μετά από αυτό οι αδελφοί Νίκος και Ιωάννης Θ. Βαρδινογιάννης βρέθηκαν να κατέχουν (μέσω των εταιρειών Stoneman, Charonia, Doson) το 81,19% της Audiovisual, με ένα επιπρόσθετο 8,94% να είναι στα χέρια της μητέρας τους Αναστασίας. Συνακόλουθα η συμμετοχή των υπολοίπων μετόχων περιορίστηκε στο 9,87% από το προηγούμενο 22,18%.
Έτσι έγινε το μεγάλο ανοδικό άλμα
Την ημέρα της εισαγωγής των νέων, κοινών μετοχών, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέβηκε από τα 5,77 στα 11,62 εκατ. ευρώ, χωρίς να αλλάξει η τιμή της μετοχής που έμεινε στάσιμη στα 0,113 ευρώ. Στα ίδια αυτά επίπεδα αποτίμησης ήταν και στις 17 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησε το μεγάλο ράλι ανόδου, με εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν τη μετοχή στα 0,226 ευρώ. Εκεί έκλεισε και χθες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να καταγράφει απώλειες 9,7%.
Πλέον, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 23,234 εκατ. ευρώ, δίνοντας λαβή για πολλές συζητήσεις, αναφορικά με το μεγάλο και γρήγορο ανοδικό άλμα, σε ποσοστό 100%. Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου το χρηματιστήριο υποφέρει από τη συνεχιζόμενη απαξίωση.
Όλο αυτό το ανοδικό «κρεσέντο» της Audiovisual, χρηματοδοτήθηκε με ελάχιστα κεφάλαια, καθώς η συνολική αξία των συναλλαγών στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις ήταν λίγο παραπάνω από τα 85.000 ευρώ. Προφανώς, οι όποιοι αγοραστές ποντάρουν ένθερμα στις… καλύτερες μέρες για την εταιρεία.
Την ίδια στιγμή «φουσκώνει» και η σεναριολογία για επικείμενες κινήσεις από την πλευρά των βασικών μετόχων. Κάτι που ορισμένοι θεωρούν ότι υπονοείται εμφανώς από τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου 6μηνου του 2018, όπου τονίζεται πως «σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, η Διοίκηση της εταιρείας μελετά νέα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στον κλάδο της ψυχαγωγίας».
Ανάμεσα στα συζητούμενα στη αγορά, μπαίνει και το ενδεχόμενο προσάρτησης μιάς νέας εταιρείας στο υφιστάμενο επιχειρηματικό σχήμα, ενώ δε λείπουν και οι αναφορές και για άλλες «εκπλήξεις», που για τους γνωρίζοντες περισσότερα θεωρούνται εκτός πραγματικότητας.
Οι πιο… μετρημένοι στις εκτιμήσεις τους υποστηρίζουν ότι το εντυπωσιακό ράλι στη μετοχή θα πρέπει να ερμηνευτεί στη βάση της επιχειρούμενης βελτίωσης της χρηματοοικονομικής εικόνας της Audiovisual, που δίνει ελπίδες για μια καλύτερη επιχειρηματική συνέχεια.
Με τον ετήσιο τζίρο της στα επίπεδα των 42 εκατ. ευρώ, τα δανειακά βάρη ανέρχονται στα 106,1 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα σε κεφάλαια κίνησης ανέρχεται σε 47,8 εκατ. ευρώ, αλλά καθώς έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, το ποσό του ελλείμματος σε κεφάλαια κίνησης θα περιοριστεί σε 3,7 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος του οποίου θα καλυφθεί από τη λειτουργική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία (σε ομιλικό επίπεδο) έχει 542 άτομα προσωπικό, με 141 εξ αυτών να είναι ωρομίσθιοι.
Αν και μετά από την αναδιάρθρωση του δανεισμού δεν υπάρξει κεφαλαιακή ισορροπία, τότε το τυχόν «κενό» θα καλυφθεί με αύξηση κεφαλαίου και τη συνακόλουθη συνδρομή των βασικών μετόχων. Από πλευράς των οποίων υπάρχουν ήδη εγγυήσεις για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων.
Καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει σε διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών μέσω τις μείωσης της ονομαστικής αξίας των μετοχών, και σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, αλλά και την περιστολή στα λειτουργικά κόστη ,πιστεύεται ότι θα έχει ελκυστικότερες προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης. Κάτι που πιστώνεται και με τη ραγδαία ανατίμηση της μετοχής.
Βέβαια, οι προκλήσεις της «επόμενης μέρας» είναι πολλές και σε αυτές συγκαταλέγεται και το υπολειπόμενο κομμάτι των προνομιούχων μετοχών πού μένει να μετατραπούν σε κοινές. Στην περίπτωση αυτή οι βασικοί μέτοχοι θα φτάσουν να έχουν το… 92,35% της εταιρείας, ενώ το αθροιστικό ποσοστό των υπολοίπων θα πέσει στο 7,65%.
Τα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη κατέχουν το 5,7% στη Motor Oil, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περίπου 130 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης αντικαταστάθηκε από τη θέση του μέλους του Δ.Σ την οποία κατείχε. Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για προσωπική του επιλογή, χωρίς άλλες προεκτάσεις…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Motor Oil: Την παραίτηση του από το ΔΣ υπέβαλε ο Νικόλαος Θ. Βαρδινογιάννης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Audiovisual: Ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης κάλυψε την ΑΜΚ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι «Κροίσοι» των υπεραξιών: Βαρδινογιάννης, Φέσσας, Λεμπιδάκης, Σαράντης και οι άλλοι επιχειρηματίες-«Survivors» του ΧΑ