Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και της Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως παραδέχεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, σε άτυπη ενημέρωσή του προς τα ΜΜΕ το μεσημέρι της Πέμπτης, παραδέχθηκε πως η μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων δεν μοιάζει ικανή να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και η επίσπευση της απομείωσής τους, που διατηρείται παρά τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις, αποτελεί βασικό παράγοντα στις επικείμενες συζητήσεις με την DGComp για την προώθηση του σχεδίου που στηρίζεται στην χρήση κρατικών εγγυήσεων.  «Τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την Dgcomp. Δεν είναι μέρος της έκθεσης. Δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους. Θέλουμε να μην αργήσουμε ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την Dgcopm…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Όπως διευκρίνισε  η κατάσταση με τα “κόκκινα δάνεια”  δεν αφορά την DGComp αλλά στο APS δηλαδή στην προώθηση του μηχανισμού για την μετακίνηση μέρους των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (APS). Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως θα επιχειρηματολογήσει στην DGComp υπέρ της δημιουργίας του APS με στήριξη κρατικών εγγυήσεων, παρουσιάζοντας την εξαιρετικά δύσκολη θέση των τραπεζών να αντιμετωπίσουν άμεσα τους στόχους για την απομείωση των NPLs, τόσο γρήγορα όσο απαιτούν οι σχετικές δεσμεύσεις στον SSM, αλλά και η ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Προβλήματα στη συζήτηση με τους θεσμούς

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πλέον πως υπάρχουν προβλήματα και στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ύψος της αυξήσεως που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, συνιστώντας οι αυξήσεις να είναι λελογισμένες.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και να προχωρήσουν σε μια μονομερής ενέργεια. «Bέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές».

Αλλά και οι συζητήσεις στα υπόλοιπα θέματα παραμένουν προβληματικές. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψουν έγκαιρα και τις 16 δεσμεύσεις.

Μέχρι την Παρασκευή δεν φαίνεται πως θα έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια –καθώς δεν θα είναι μέρος της έκθεσης- ούτε όμως για τις 120 δόσεις προς την εφορία, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση ως τώρα στους επικεφαλής των πιστωτών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις, «αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε. Άλλη πηγή της κυβέρνησης πάντως διευκρίνιζε ότι μπορεί να μην έχει κατατεθεί ρύθμιση για 120 δόσεις στην εφορία, αλλά για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση του υπουργείου Εργασίας και συζητείται.»

Για τον Νόμο Κατσέλη ανέφερε πως «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε. Γενικά οι δανειστές θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις, πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις. Π.χ. Πως θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τους «μόνιμους» Γενικούς Γραμματείς παρατηρείται καθυστέρηση. «Θα δούμε πώς θα πάει. Γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά (forward momentum)» ανέφερε η ίδια πηγή.

Συνολικά όμως για το αν μπορεί να μην καλυφθούν και οι 16 δεσμεύσεις, ο αξιωματούχος απάντησε «θα τους ενοχλήσει, θα δούμε».

Αύριο ολοκληρώνονται οι επαφές των πιστωτών με την κυβέρνηση στην Αθήνα και θα ξανασυζητήσουν τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά «και πώς προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση»