ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
CVC Capital: Σε αναζήτηση €700 εκατ. από την πώληση του μεριδίου που κατέχει στην ιταλική Genetic Group
Πολιορκητικός κλοιός για όλες αυτές τις κινήσεις που ήδη έχουν δώσει την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η συνολική ‘’πίτα’’ της οποίας αποτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ τζίρο ετησίως, είναι η Hellenic Healthcare. Eταιρεία συμμετοχών, συσταθείσα στις 6 Μαρτίου του 2017 στο Λουξεμβούργο, η οποία επί της ουσίας λειτουργεί σαν επενδυτικός βραχίονας του γιγαντιαίου Fund CVC Capital, που έχει πάνω από 70 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, κυρίως Αμερικανών πελατών του.
Το κεφαλαιακό δίκτυο του CVC Capital ελέγχει μέχρι τώρα το 60% της Hellenic Healthcare ενώ το υπόλοιπο 40% της συμμετοχής είναι κατανεμημένο ισομερώς στους Βασίλη Θεοχαράκη και Δημήτρη Σπυρίδη. Οι οποίοι και επανεπένδυσαν στην εταιρία, σημαντικό τμήμα από το τίμημα παραχώρησης του πλειοψηφικού ‘’πακέτου’’ που κατείχαν στο Πειραϊκό νοσοκομείο Metropolitan.
Ο Βιοϊατρικός Μηχανικός και ο εκπρόσωπος του CVC
O 53χρονος Δημήτρης Σπυρίδης, με σπουδές Βιοϊατρικού Μηχανικού, παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος στο Metropolitan, ενώ είναι και εκείνος που για λογαριασμό του CVC Capital , έχει αναλάβει το μεγάλο project της συγκέντρωσης στη ιδιωτική υγεία. Εξίσου κομβικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει ο Άλεξ Φωτακίδης, βασικός εκπρόσωπος του CVC Capital στη Hellenic Healthcare και ο άνθρωπος που χειρίζεται κρίσιμες επαφές για τα deals.
Σε ό,τι αφορά τον 88χρονο επιχειρηματία Βασίλη Θεοχαράκη, κατέχει τη θέση του προέδρου στο Metropolitan, στο οποίο η ετήσια γενική συνέλευση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιουλίου.
Μετά από την περιπετειώδη όπως εξελέγχτηκε εξαγορά του ‘’Υγεία’’, με την οποία το CVC Capital γίνεται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην ελληνική αγορά, το επόμενο deal που παίρνει σειρά είναι αυτό της Κύπρου. Πρόκειται για μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα που λειτουργεί στη Λευκωσία και οι σχετικές επαφές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς.
Από τη στιγμή που όντως θα συμβεί αυτό, τότε το CVC Capital θα αποκτήσει σημαντικό επιχειρηματικό έρεισμα και στη Μεγαλόνησο, με προφανή στόχο να γίνει και εκεί ο leader της αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Η περίπτωση της Κύπρου θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς τα οικονομικά δεδομένα και οι προοπτικές ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων, είναι σε ανοδική κατεύθυνση.
Συνέχεια όμως θα δοθεί και για τις εν Ελλάδι επεκτατικές κινήσεις, με την Κρήτη να είναι εκείνη που έχει μπει στο μικροσκόπιο του CVC Capital. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει επαφές με στόχο να εξαγοραστούν ιδιωτικές κλινικές, ή και διαγνωστικά κέντρα. Η εύρωστη πληθυσμιακά Κρήτη, αντιστοιχεί στο 75% της Κύπρου, ενώ και οι υπόλοιπες οικονομικές συντεταγμένες του νησιού, το καθιστούν σε μια εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη. Άλλωστε η Κρήτη βρίσκεται στη πρώτη τετράδα των 13 γεωγραφικών περιφερειών της χώρας, με βάση τρέχουσες τιμές του ανά κεφαλήν ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά ο τοπικός τομέας της ιδιωτικής υγείας, έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Πέραν τούτων, θεωρείται ζήτημα χρόνου και μόνο, το πότε το CVC Capital θα βγει και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ συζητήσεις γίνονται και για την παρουσία του σε τουλάχιστον άλλη μία επαρχιακή πόλη. Είτε με εξαγορές κλινικών, είτε με συμφωνίες για διαγνωστικά κέντρα, είτε και με τα δύο μαζί.
Τα 391+ 177 εκατ. ευρώ
Βέβαια το βαρύ πυροβολικό για το CVC Capital παραμένει η πρωτεύουσα, αφού οι εξαγορές του ‘’Υγεία’’, του Metrpolitan και του Ιασώ General, μεταφράζονται σε κύκλο εργασιών περί τα 330 εκατ. ευρώ συνολικά, με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Κάτι που αντιστοιχεί σε μερίδιο κοντά στο 28%, με βάση το συνολικό εκτιμώμενο τζίρο όλης της αγοράς (ιδιωτικές γενικές κλινικές, μαιευτικές και διαγνωστικά κέντρα).
Λαμβάνοντας ως βάση την ολοκληρωτική εξαγορά του ‘’Υγεία’’ (για το σύνολο των μετοχών), τα τιμήματα και για τα τρία deals ανέρχονται σε 391 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αναληφθεί και καθαρά δάνεια( δανειακές υποχρεώσεις μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) ύψους 177 εκατ. ευρώ. Πέρσι, η τριάδα ‘’Υγεία’’, Metropolitan, Ιασώ General είχε λειτουργική κερδοφορία περίπου 55 εκατ. ευρώ, ενώ πρώτος στόχος είναι να ανέβουν τα λειτουργικά κέρδη στα 70 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της εφετινής χρήσης. Με αμέσως επόμενη προσπάθεια να υπερκεράσουν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ.
Το CVC Capital είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του ‘’Ερρίκος Ντυνάν’’, αλλά σε αυτό έχει μπει ‘’σφήνα’’ η κυβέρνηση επιδιώκοντας να βρει τρόπο για να περάσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο. Σε ότι αφορά την ‘’Βιοϊατρική’’ ο Ευάγγελος Σπανός, αν και έχει δεχθεί κρούσεις από διάφορους ‘’μνηστήρες’’ για να πουλήσει, εμφανίζεται απρόθυμος. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το CVC Capital «χτυπάει» τώρα και στην περιφέρεια: Νέα deal εξαγοράς κλινικών και διαγνωστικών κέντρων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλο το παρασκήνιο με το CVC Capital που με Metropolitan, Ιασώ General και «Υγεία» φτάνει να κατακτά το 27,5%της ελληνικής αγοράς