Μία φιλόδοξη τουριστική επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Αταλάντη Φθιώτιδας που οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα δώσει μόνιμη δουλειά σε 5.500 εργαζόμενους, εγκρίθηκε καταρχήν ως συνταγματική και νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά να του διαβιβαστεί εντός 15νθημέρου η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης βάσει της οποίας να αποδεικνύονται τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη αυτής της επένδυσης της εταιρείας «Atalanti Hills», στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Έξαρχος Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάστηκε και κατέληξε στην υπ’ αριθμόν 53/2018 γνωμοδότηση συνταγματικότητας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε στην οριοθέτηση μιας έκτασης 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ. και βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, 11 χλμ μακριά από τη θάλασσα.
Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, 8.872 κλινών, εκ των οποίων οι 5.882 κλίνες θα βρίσκονται σε 3.306 επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακού και εκπαιδευτικού αλλά και τριών γηπέδων γκολφ, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.
Στις μελέτες της επένδυση προβλέπεται να εξασφαλιστούν περισσότερες από 5.500 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση ανά έτος και με την πλήρη λειτουργία της τουριστικής μονάδας θα εξασφαλιστούν πάνω 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κατά το στάδιο κατασκευής οι θέσεις απασχόλησης κυμαίνονται από 310 έως 885 ανά έτος.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ στις μελέτες που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση εκτιμώμενου ύψους 1,5 δις ευρώ. Επομένως, η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτό θα γίνει σε επόμενο στάδιο.
Όμως, επειδή δεν προηγήθηκε η επίμαχη εισήγηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που προβλέπει το άρθρο 16 του νόμου 3986/2011, το ΣτΕ έδωσε προθεσμία 15 ημερών προκειμένου η εισήγηση να αποσταλεί στο ανώτατο δικαστήριο. Αμέσως μετά η Ολομέλεια θα εκδώσει την τελική γνωμοδότηση της.