ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
5.000 ακίνητα έχουν πάρει στα βιβλία τους οι τράπεζες μέσα από τους πλειστηριασμούς το 2018, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την αγορά έως και 20.000 ακινήτων την προσεχή διετία, εάν η αγορά ακινήτων δεν πάρει τα πάνω της.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «eauction» έχουν πραγματοποιηθεί το 2018 25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά η πλειοψηφία αυτών είναι άγονοι. Έτσι τα καλά ακίνητα να περιέρχονται στην κατοχή των τραπεζών, οι οποίες μέσω αυτής της πρακτικής προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος από τον τεράστιο όγκο των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να πιέσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να προσέλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους.
Βασικός λόγος που οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction προσφέρει περιορισμένη πληροφόρηση για το είδος των ακινήτων και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τη ζήτηση από υποψήφιους αγοραστές.
Η πρακτική ωστόσο της αγοράς ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, οι οποίες πιέζουν για τη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων έτσι ώστε, οι τράπεζες να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα αυτά είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων.
Για αυτό οι τράπεζες προχωρούν στη διασύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction με δικές τους πλατφόρμες, μέσω των οποίων παρέχουν στους υποψήφιους αγοραστές πρόσθετες πληροφορίες και φωτογραφίες του ακινήτου, έτσι ώστε να αναζωπυρώσουν και το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.
Αναβαθμίζοντας την πληροφόρηση που παρέχεται για τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται το σύστημα των πλειστηριασμών να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα.
Για το 2019 έχουν προγραμματιστεί ήδη 4.800 πλειστηριασμοί, ενώ καθημερινά νέα ακίνητα μπαίνουν στη λίστα του eauction. Μεταξύ αυτών πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 100.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δεν έχουν ανταποκριθεί σε προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής, καθώς και μικρά ή μεγάλα καταστήματα ή εμπορικοί χώροι.