• Big Story

    Σκληρό ροκ στη Βουλή για την τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης


    Η τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων την απαλλαγή αστικών ευθυνών σε περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου, ήταν η αφορμή για να μετατραπεί η αίθουσα σε ένα “ρινγκ” στο οποίο Μητσοτάκης και Τσίπρας “μάχονταν”, με επίκεντρο τον Ιβάν Σαββίδη και την επιχείρηση του, την ΣΕΚΑΠ.

    Το ρεζουμέ της υπόθεσης, είναι ότι ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παρέχει εύνοια στον επιχειρηματία, μέσω αυτής της τροπολογίας, την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον πείσει να αποσύρει. Μάλιστα, τον καλεί να εξηγήσει τα πάντα σχετικά με το περιεχόμενό της, αλλά εκείνος αποφεύγει να δώσει καθαρές εξηγήσεις.

    Η αρχή έγινε, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε μύδρους κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, λόγω της τροπολογίας αυτής, την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Λίγο μετά, διερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν εξήγησε κανένας από την κυβέρνηση το τι αναφέρει αυτή η τροπολογία αλλά και ποιους αφορά:

    «Να προστατέψετε το κύρος του κοινοβουλίου και να ζητήσετε εσείς από την κυβέρνηση να την αποσύρει. Καλώ τον πρωθυπουργό είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις σε ποιον αφορά η τροπολογία».

    Εκεί, πήρε τον λόγο ο Τσίπρας, που είπε τα εξής:

    «Δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς στη βουλή, ζήσαμε μαζί ομως τη κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009. Μαζί ζήσαμε την περίοδο Σαμαρά που δεν ήρθε να απαντήσει σε κανέναν στη Βουλή και με μια διαδικασία φαστ τρακ που είχατε σπάσει διεθνώς το ρεκόρ τροπολογιών. Μιλάτε για τροπολογία; Ξεχνάει τις τροπολογίες που έδωσαν ασυλία στους τραπεζίτες και τα θαλασσοδάνειά τους. Η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι ειναι παντα ανέφελη ότι δεν πρέπει όλοι να τη βελτιώσουμε και εγώ θα ήθελα πάντα οι υπουργοί να είναι εδώ και να απαντούν και εγώ προσπαθώ να είμαι παντα εδώ και να απαντάω.Θέλω να πως όμως κ. Μητσοτάκη όταν υπάρχει θέμα ουσίας δεν πρέπει να βάζετε θέμα διαδικασίας. Χθες στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρχε μια τροπολογία που έγινε δεκτή. Τι λέει; Λέει κάτι που εσείς πρώτα θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει γιατί υποτίθεται ότι κόπτεσται για τις επενδύσεις.

    Γιατί λοιπόν παίρνετε το λόγο κατά παράβαση του κανονισμού, γιατί αρνείστε να συζητηθεί η ουσία, σας προκαλώ να συζητηθεί η ουσία και όχι η διαδικασία, αν έχετε το θάρρος. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο στις 7 Απριλίου όταν παρελπίδα έκλεισε η πολιτική συμφωνία τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα που εσείς τη φέρατε. Η αγωνία σας είναι έκδηλη και μη έχοντας τι να πείτε έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα. Είχα πει ότι όταν σταματήσει η καταστροφολογία εσείς θα είστε γραφικός τώρα αποδεικνύετε ότι είστε και γραφικός επί της διαδικασίας». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη που φώναζε από το έδρανό του: «Εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ υπάρχουν κανόνες κ..Γεωργιάδη. Καθίστε κάτω».

    Έπειτα, τον λόγο πήρε πάλι ο Μητσοτάκης:

    «Δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας. Αν είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές γιατί έρχεται ως τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό. Σας προτείνω μία συμβιβαστική λύση. Θα αποσύρετε την τροπολογία, η οποία δεν είναι κατεπείγουσα. Θα την ξανακαταθέσετε, αφού πρώτα ελεγχθεί από το ΓΛΚ.Αν κριθεί πως πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ είμαστε να το κάνουμε».

    Για να απαντήσει και πάλι ο Πρωθυπουργός:

     «Εγώ καταλαβαίνω ότι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή και όχι από υπουργό. Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση των βουλευτών. Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία γιατί κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλά καταλαβαίνει ότι αύριο θα πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και όταν θα συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι. Η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας που όλο λέει εκλογές εκλογές για να έρθουν στην εξουσία, χωρίς να έχουν πρόταση για τη χώρα. Μπορεί αυτός ο τρόπος, για κόμματα του 3% και του 5% να είναι θεμιτός αλλά όχι για κόμματα σαν το δικό σας. Ζητώ να γίνει η διαδικασία και να πάρουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους».

    Εδώ είναι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτάει ξεκάθαρα τον Αλέξη Τσίπρα για ποια επιχείρηση έγινε επί τούτου αυτή η τροπολογία, με τον Πάνο Καμμένο αφενός να παίρνει τον λόγο και να παρατάσσει τα δικά του επιχειρήματα, θεωρώντας ότι κακώς εκφράζουν τέτοιες απόψεις οι της αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που οι ίδιοι ήθελαν τις επενδύσεις του Σαββίδη.

    Μητσοτάκης:

    «Ορίζει ή δεν ορίζει το σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση πείτε μας ποια. Και σας ρωτώ είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ζητώ για άλλη μια φορά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουμε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να αποσύρετε την τροπολογία να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει ποιους αφορά αυτή η τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος γιατί θα αφήνετε να υπάρχουν σκιές».

    Καμμένος:

    «Ευρωβουλευτές της ΝΔ λειτουργούν αντεθνικά και τώρα προσπαθείτε να μπλοκάρετε την επένδυση.Φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη για να έρθει η επένδυση». Ακόμη, έδωσε απάντηση στον Νίκο Δένδια, που είχε πάρει προτίνος τον λόγο, κατηγορώντας τον: «Έχει μπερδευτεί ο κ. Δένδιας. Μια επένδυση έγινε από την κυβέρνηση της δική σας δεν είπα ότι αφορά μια επένδυση η τροπολογία. Η διαφορά με εσάς είναι ότι δεν αφορά διαγραφή νύχτα όπως έγινε με δικές σας τροπολογίες. Ούτε το ποινικό ούτε το αστικό διαγράφεται, διαγραφές δεν γίνονται τώρα».

    Πριν απαντήσει ο Τσίπρας, τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε. Έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση. Ερχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!». Μίλησε και για ένα περιστατικό που διεξήχθη την Τετάρτη: «Ενώ η συνεδρίαση πήγαινε να κλείσει, μου έδωσε στη συνέχεια τον λόγο. Και υπάλληλός σας, αξιωματούχος της Βουλής, ειδικός γραμματέας διέπραξε μία σειρά παραβάσεις, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο διατάραξη συνεδρίασης της Ολομέλειας, κλείνοντας τα μικρόφωνα. Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο να πάτε στη Βενεζουέλα. Εδώ είστε υποχρεωμένος απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που διορίσατε να πάρετε θεσμικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται και με τον ποινικό κώδικα, αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε χθες το βράδυ».

    Τσίπρας:

    «Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων. Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ. Εκεί που μας χρωστάγατε μας πήρατε και το βόδι. Σας προκαλώ να πάμε μαζί στην Ξάνθη και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους.  Γιατί το λέω; Διότι η ΣΕΚΑΠ και η ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν κάποιοι επι δικών σας κυβερνήσεων που την χρεοκόπησαν και έκαναν λαθρεμπόριο. Ποιοι είναι αυτοί οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτώ. Ποιοι τους έκαναν πλάτες; Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα χρέος. Σταματήστε τα ψέματα. η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών όταν διαγράφατε σε μια νύχτα πρόστιμα για τα πετρέλαια. Ξέρετε ποιο είναι “φωτογραφικό”; Το μένος σας σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή που είναι παρούσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα η αντιπολίτευση ήρθε να δημιουργήσει επεισόδιο και σύννεφο εντυπώσεων. Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσουμε στη διαδικασία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Να πάνε στον εισαγγελέα οι επιχειρηματίες που τα έφαγαν με τις Porsche, τα liar jet και τα πούρα. Όχι οι τραπεζίτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η σκοτεινή πλευρά της «λαχτάρας» για χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το πιο ακριβό σπίτι στη Μύκονο που πωλείται 11,7 εκ. – Έχει 17 υπνοδωμάτια και 17 μπάνια (20 Φωτό)

     



    ΣΧΟΛΙΑ