• Big Story

    ΣΥΡΙΖΑ: Την μεγαλύτερη ήττα της μεταπολίτευσης στο Eurogroup την χαρακτηρίζουν Νίκη. Να γιατί


    Για μία ακόμη φορά (δεν είναι η πρώτη και θα ήταν μάλλον απίθανο να είναι η τελευταία) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, παρουσιάζοντας ως θρίαμβο αυτό που στην πραγματικότητα η λέξη “ήττα” μοιάζει πολύ λίγη για να το περιγράψει. Όμως αν τις προηγούμενες φορές είχε κάποιες ελπίδες να γίνει πιστευτή, αυτή τη φορά το εγχείρημα μοιάζει κυριολεκτικά αδύνατο.

    Αν και επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε στο Eurogroup της Δευτέρας δεν έχουμε από ελληνικής πλευράς, πέρα από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και άλλων υπουργών περί κάποιων ασαφών αντισταθμιστικών μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή… κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές και μόνο εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει… εξαφανισμένος, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μας διαφωτίσει στην αυριανή Ώρα του Πρωθυπουργού), είναι φανερό στον καθένα το γενικότερο πλαίσιο που έχει τεθεί πλέον γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών “πάτησαν” τις… κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, που αποδέχθηκε όλα αυτά τα οποία είχε δεσμευθεί ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθεί, βλέποντας τους δανειστές να έχουν συνταχθεί πλέον σε ένα ενιαίο μέτωπο, και τελικά η ελληνική πλευρά δεν κέρδισε τίποτα απολύτως στο Eurogroup της Δευτέρας: μόνο έχασε.

    Κι όμως, το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου φαίνεται να είναι πανηγυρικό! Όλοι μιλούν για μία μεγάλη νίκη της κυβέρνησης, για δικαίωση των θέσεών της και για επίτευξη των στόχων της. Πώς εξηγείται αυτό;

    Ίσως ο λόγος για τον οποίο χαίρονται τόσο στο Μαξίμου είναι ότι πράγματι η κυβέρνηση (και όχι η Ελλάδα) κέρδισε κάτι σημαντικό στο Eurogroup: πολιτικό χρόνο. Με την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα εξομαλύνεται η κατάσταση, και από τη στιγμή που, όπως παραδέχονται και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, προβλήματα ρευστότητας δεν θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να πορευθεί άνετα μέχρι το καλοκαίρι, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τυχόν “κακοτοπιές”, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών πλέον να απομακρύνεται.

    Εξάλλου, πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες; Νέα μέτρα με άμεση εφαρμογή δεν υπάρχουν, πέρα από τα γνωστά που νιώθουμε στο… πετσί μας σήμερα, καθώς τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές έχουν ισχύ από το 2019 και μετά – ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε, που θα έλεγε και ο Κώστας Ζουράρις…

    Αυτά, βέβαια, είναι για εσωτερική κατανάλωση, για να χαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Για τους πολίτες υπάρχει κανένα ευχάριστο νέο; Όχι, είναι η απάντηση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι στο αφήγημα που στήνει η κυβέρνηση για να κάνει πιο “εύπεπτο” αυτό που έρχεται δεν υπάρχουν πανηγυρικές αναφορές στα “αντισταθμιστικά μέτρα” που θα εφαρμοστούν, με τη μορφή κάποιων φοροελαφρύνσεων, αν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, και αφού θα έχουν… πετσοκόψει το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

    Στο μεταξύ, βέβαια, η αβεβαιότητα παραμένει πάνω από την Ελλάδα, έστω κι αν προσωρινά υποχώρησε μετά το Eurogroup, η οικονομία αγωνιά, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθυστερεί, οι συζητήσεις για τα εργασιακά μοιάζουν να πηγαίνουν… κατά διαόλου – αλλά όλα αυτά δε φαίνονται να ανησυχούν τους κατενθουσιασμένους κυβερνητικούς παράγοντες, που προφανώς δεν θέλουν να χαλάσουν το πάρτυ τους απλά και μόνο επειδή η πραγματικότητα δεν ταιριάζει στη φαντασίωσή τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήταν το Eurogroup o πολιτικός θάνατος του Τσακαλώτου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Welt: Η Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η κυβέρνηση υπόσχεται ξανά «ελπίδα», ΔΝΤ και Σόιμπλε συνεχίζουν να την «πυροβολούν»



    ΣΧΟΛΙΑ