ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα χαρτοφυλάκια των διχασμένων «χρυσών» κληρονόμων, οι οποίοι προέρχονται μάλιστα από το ίδιο γενεαλογικό δέντρο, είναι συγκεντρωμένο το 95% των μετοχών της εισηγμένης καλαματιανής εταιρείας, που συμπληρώνει εφέτος 130 χρόνια ζωής και αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 745,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι κληρονόμοι της «Καρέλια» προέρχονται από ο ίδιο γενεαλογικό δέντρο, η αντιπαράθεση που μαίνεται ανάμεσά τους έχει γίνει κυρίαρχο στοιχείο τα τελευταία πέντε χρόνια, παραπέμποντας εύγλωττα σε αυτό που αφοριστικά είχε ονομάσει ο Πασκάλ Μπρυκνέρ «μιζέρια του πλούτου», όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Γάλλου συγγραφέα.
Το ένα «μπλοκ» των βασικών μετόχων της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, που παράγει το 1 στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, απαρτίζεται από τους διαδόχους του Γιώργου Α. Καρέλια. Διοικητικού ηγέτη της εταιρείας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2000, σε ηλικία 71 ετών.
Τα δύο του παιδιά, ο 52χρονος Ανδρέας και ο 49χρονος αδελφός του Ευστάθιος, κατέχουν τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου της εταιρείας, έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα τους το 42,54% των μετοχών.
Στο πόστο της προεδρίας της εταιρείας βρίσκεται η μητέρα τους Βικτωρία (Βίκυ) Καρέλια, που είναι επίσης πρόεδρος και στο κοινωφελές ίδρυμα Καρέλια, το οποίο κατέχει ένα επιπρόσθετο μετοχικό ποσοστό 7,15%.
Με τα δεδομένα αυτά, τα συσπειρωμένα μέλη της Διοίκησης που ασκούν και το αποτελεσματικό (όπως δείχνουν τα μεγέθη της κερδοφορίας) management της καπνοβιομηχανίας, φτάνουν να ελέγχουν το 49,7% των μετοχών της, ως ενιαίο σύνολο. Στην αγορά βεβαίως, θεωρείται σίγουρο ότι αθροιζόμενα όλα τα ποσοστά της οικογένειας, ξεπερνούν το πλειοψηφικό ποσοστό του 50%.
Το δεύτερο «μπλοκ» που είναι σε σύγκρουση με το πρώτο, απαρτίζεται από τους κληρονόμους του Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια. Πρώτου ξαδέλφου του θανόντος Γιώργου Καρέλια και αντιπροέδρου της εταιρείας, μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2009, όταν κι εκείνος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, πέφτοντας από τη θαλαμηγό του στην παγωμένη θάλασσα όπου και πνίγηκε, στη μαρίνα της Καλαμάτας. Για τον θάνατό του αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια.
Η μοναχοκόρη του, Ιωάννα Κ. Καρέλια, κληρονόμησε ένα μεγάλο «πακέτο» μετοχών και τώρα ελέγχει το 31,964% της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας.
Στο χαρτοφυλάκιο της μητέρας της Ασημίνας (Μίνας) Σπυροπούλου, βρίσκεται ένα επιπλέον 13,387%. Έτσι, αθροιστικά και οι δυό τους κατέχουν το 45,35% των μετοχών.
Η αρχή της μεγάλης κόντρας
Χρονική αφετηρία της μεγάλης κόντρας ανάμεσα στις δύο πτέρυγες των «χρυσών» κληρονόμων ήταν ο Ιούνιος του 2013, όταν μάνα και κόρη τέθηκαν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου της «Καρέλια» με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, από την οποία εκείνες απείχαν. Παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο οδηγήθηκαν εκτός Δ.Σ. και ποια ήταν η πραγματική αιτία της ρήξης που επήλθε. Άλλωστε το «χρώμα του χρήματος» δεν ενώνει μόνο, αλλά πυροδοτεί και ζωηρές αντιπαλότητες.
Στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του 2014 και του 2015, η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της, Μίνα, συνέχισαν να απέχουν. Από το 2016 όμως η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς μάνα και κόρη «μπλόκαραν» τις διαδικασίες και οδήγησαν σε αναβολή τη Γενική Συνέλευση. Αμφισβητώντας όλο το περίγραμμα των αποφάσεων, για τις οποίες δεν έδωσαν την έγκρισή τους.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και πέρσι, όπου η πλευρά της Μίνας και της Ιωάννας Καρέλια κινήθηκε σε ακόμη πιο επιθετικό μήκος κύματος, απειλώντας και με σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε από τη νομική τους υπεράσπιση, με επικεφαλής τον έμπειρο δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, οι κινήσεις αυτές έγιναν «με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό την προστασία του εταιρικού συμφέροντος»
Πλέον και η νέα Γενική Συνέλευση σκιάζεται από το κλίμα της αμφισβήτησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή οφείλεται σε ζητηθέντα οικονομικά στοιχεία, από τις Μίνα και Ιωάννα Καρέλια.
Παραμένει άγνωστο το πώς θα κυλήσουν οι εξελίξεις, αφού πέραν των άλλων, η εφετινή Γενική Συνέλευση των μετόχων θα κληθεί να ψηφίσει και για τη νέα πενταετή θητεία των μελών του ΔΣ της εταιρείας. Το ερώτημα είναι αν η Μίνα και η Ιωάννα Καρέλια θα θέσουν ζήτημα συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο, ως ισχυροί μέτοχοι της μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η απάντηση από την πλευρά της Διοίκησης. Αν δηλαδή θα συναινέσουν σε ένα τέτοιο αίτημα ή θα πουν όχι. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Με βάση τα όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Μίνα, εκδηλώνουν αρχικά τις αντιθέσεις τους, αλλά στη συνέχεια απέχουν από τις επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις, από τις οποίες και περνούν με πλειοψηφικές αποφάσεις όλα τα θέμα της «Καρέλιας». Και ειδικά εκείνα των μερισμάτων, που εισπράττονται κανονικά από τους… διχασμένους βασικούς μετόχους.
Η καπνοβιομηχανία θα μοιράσει εφέτος 25,39 εκατ. ευρώ συνολικό μέρισμα. Ήτοι 9,2 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου, ο οποίος είναι 15%. Αν βεβαίως δικαιούχος του μερίσματος είναι ξένη εταιρεία, τότε μπορεί να παρακαμφθεί η παρακράτηση φόρου.
Όπως προκύπτει από τα μετοχικά ποσοστά, τα δύο «μπλοκ» των βασικών μετόχων που ελέγχουν το 95% θα πάρουν 24,1 εκατ. ευρώ προ φόρων ή περίπου 20,5 εκατ. ευρώ μετά από τη φορολογία, εφ’ όσον αυτή παρακρατηθεί. Στην περίπτωση αυτή ο Ανδρέας και ο Ευστάθιος Καρέλιας, μαζί με το κοινωφελές ίδρυμα θα εισπράξουν περίπου 10,2 εκατ. ευρώ. Άλλα 9,3 εκατ. ευρώ είναι το καθαρό μερίδιο που θα λάβουν η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Μίνα. Το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ αναλογεί σε όλους τους άλλους μετόχους.
Πάντως, στο όλο θερμό σκηνικό έχει εμπλακεί και η Ινώ Καρέλια, αδελφή του θανόντος Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια, η οποία και διεκδικεί δικαστικά 195.000 μετοχές της καπνοβιομηχανίας. Υποστηρίζοντας ότι τις δικαιούται από την νόμιμο μοίρα των γονέων της. Οι μετοχές αυτές περιήλθαν στην κατοχή του αδελφού της και, στη συνέχεια, πέρασαν στην κόρη του Ιωάννα Καρέλια. Οι «επίμαχες» αυτές μετοχές αντιστοιχούν στο 7% της καπνοβιομηχανίας και μεταφράζονται σε χρηματιστηριακή αξία 52,2 εκατ. ευρώ.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης (2009) έως και την περσινή χρήση τα καθαρά κέρδη της «Καρέλιας» ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Μαζί με τα μερίσματα που πρόκειται τώρα να διανεμηθούν, το συνολικό ύψος των χρηματικών διανομών στους μετόχους ανέχεται στα 215,6 εκατ. ευρώ προ φόρων. Εξ αυτών τα 204,8 εκατ. ευρώ, έχουν κατευθυνθεί στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές των «χρυσών» κληρονόμων. Είναι όντως «πολλά τα λεφτά Άρη» όπως λέει και η αμίμητη κινηματογραφική ατάκα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο εμφύλιος των Καρέλια: Η «καυτή» γενική συνέλευση και τα… 680 κιλά χρυσού για τα μερίσματα στους διχασμένους κληρονόμους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Οι χώρες με σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους
- Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο Dow Jones μετά την επιλογή Μπέσεντ για το υπ. Οικονομικών
- Γαλλία: Τεστ ελέγχου σε γυναίκες που υποπτεύονται ότι ναρκώθηκαν και βιάστηκαν
- ΗΠΑ: Αποσύρθηκε η υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020