Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων λαμβάνουν οι τράπεζες, επισπεύδοντας πωλήσεις/τιτλοποιήσεις και πλειστηριασμούς και αφήνοντας πίσω το «εργαλείο» των ρυθμίσεων.
Το sell off της περασμένης Τετάρτης, κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαία μια πιο «επιθετική» διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελούν περίπου το 50% των assets των εγχώριων Ομίλων.
Δεδομένου ότι η δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) παραμένει στα «χαρτιά», τα πιστωτικά ιδρύματα προσανατολίζονται στο να εντείνουν τις προσπάθειες περιορισμού του όγκου «κόκκινων» ανοιγμάτων (NPEs).
Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στοχεύουν στον περιορισμό στο 20% σε βάθος τριετίας από 45%, που είναι σήμερα τα κόκκινα δάνεια.
Σε «όρους χρήματος» στόχος είναι ο περιορισμός τους από 88 δις σε 36 δις τα επόμενα 3 έτη.
Σχετικά με τις δράσεις τους, οι τράπεζες συμφωνούν ότι αυτές πρέπει να διαφέρουν εν συγκρίσει με τις ακολουθούμενες έως σήμερα πρακτικές.
Ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής οι ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις αποτελούσαν το βασικό «όπλο» των τραπεζών. Πλέον τα μέτρα αυτά αντικαθίστανται από τις πωλήσεις/τιτλοποιήσεις οι οποίες αναμένεται άμεσα να επιταχυνθούν συνεισφέροντας σχεδόν κατά το ήμισυ στον στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά στα στεγαστικά, οι τράπεζες προκρίνουν τη λύση της τιτλοποίησης αντί της πώλησης σε funds.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αναθεωρημένα σχέδια, που απέστειλαν στον SSM οι τέσσερις συστημικοί Όμιλοι, υπάρχει πρόβλεψη για τιτλοποίηση στεγαστικών, αλλά και δανείων μικρών επιχειρήσεων, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ, για την τριετία 2019 – 2021.
Πλειστηριασμοί
Ένα ακόμη μέτρο που προκρίνεται είναι να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι πλειστηριασμοί.
Στόχος είναι αυτοί να πενταπλασιαστούν (από περίπου 10.000 έως τα τέλη Ιουλίου σε 50.000 το 2019), γεγονός που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τις 29 Νοεμβρίου 2017, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, έως και τα τέλη Ιουλίου 2018 έγιναν 10.160 πλειστηριασμοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ιστορία του «βασιλιά των αθλητικών ρούχων»: Πώς με μία ραπτομηχανή «έχτισε» μια αυτοκρατορία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπανάκι» από τους ασφαλιστές: Κύμα πλαστών ασφαλίσεων – Τι πρέπει να κάνετε
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ξοδέψει 1 δισ. δολ. για containerships. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές