Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Σε ξένα χέρια η ελληνική τραπεζική αγορά;

Δύσκολη εβδομάδα περνούν στο Citi του Λονδίνου τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που καλούνται να δώσουν στους ξένους επενδυτές απαντήσεις για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Αξιολόγηση, προσφυγικό, κυβερνητική κρίση αντικαθιστούν στις επαφές που γίνονται στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Morgan Stanley στο Λονδίνο, τα τραπεζικά θέματα αφού οι ξένοι επενδυτές έχουν ερωτήματα σχετικά με όποια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην εγχώρια οικονομία.

Από χθες ως και την Παρασκευή τα ραντεβού που έχουν κανονιστεί είναι πολλά και δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για την ελληνική τραπεζική αγορά παραμένει.

Κάθε συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων περιλαμβάνει ως είθισται μια γενική αναφορά στο μακροοικονομικό περιβάλλον, μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πλέον εκτενής και γίνεται σε λεπτομέρειες αφού, όπως επισημαίνει στο mononews, τραπεζικό στέλεχος με αρμοδιότητα στις επαφές με την επενδυτική κοινότητα, είναι αξιοσημείωτο πόσο καλά γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και τα επιμέρους θέματα.

Ενώ το θέμα της αξιολόγησης ήταν μέχρι πρότινος το κύριο και στο επίκεντρο των επαφών των προηγούμενων εβδομάδων στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της HSBC στη Νέα Υόρκη και της JP Morgan επίσης στο Λονδίνο, η όξυνση του προσφυγικού και πλέον οι ενδείξεις κυβερνητικής κρίσης έχουν ενταχθεί στην ατζέντα των ξένων που ανησυχούν για την αβεβαιότητα που παρατείνεται.

Οι τραπεζίτες πάντως στις «βαλίτσες» τους έχουν αρκετά καλά νέα όσο αφορά τις ίδιες τις τράπεζες,ειδικά για τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου του 2015.

Φρενάρισμα των νέων επισφαλειών, θωράκιση με προβλέψεις, βελτίωση της ρευστότητας, αποκλιμάκωση του κόστους είναι στοιχεία που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες στους επενδυτές, όπως και η προσδοκία επιστροφής σε κερδοφορία για το 2016.

Με βάση μια σταθερή επίδοση στα προ προβλέψεων έσοδα,όπως αυτή που προδιαγράφουν οι τάσεις για τα έσοδα από τόκους και προμήθειες, εφόσον το ύψος των προβλέψεων υποχωρήσει φέτος, ο στόχος για κερδοφορία είναι εφικτός, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Για να «πουλήσουν» πάντως το στόρυ αυτό στους επενδυτές, έχουν ανάγκη από θετική εξέλιξη στο μέτωπο της αξιολόγησης. Επί του παρόντος τα νέα από την Αθήνα είναι συγκεχυμένα ενώ η κρίση στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα ενισχύει την αβεβαιότητα για την οποία προβληματίζονται οι ξένοι επενδυτές.