Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη – Απελάθηκε από την Ολλανδία Τουρκάλα υπουργός

Τσαβούσογλου,

Μ. Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Δραματική τροπή παίρνει η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία, μετά την απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ για ομιλία σε συγκέντρωση Τούρκων πολιτών, η οποία επίσης απαγορεύθηκε από τις τοπικές αρχές.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, που βρισκόταν στη Γερμανία και ταξίδεψε οδικώς προς την Ολλανδία, αψηφώντας την απαγόρευση των ολλανδικών αρχών, εμποδίστηκε από την ολλανδική αστυνομία να μπει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Οι ολλανδικές αρχές, έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας, κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση, ενώ κατόπιν η Τουρκάλα υπουργός οδηγήθηκε με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία. Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», εξήγησε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν χίλιοι διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, ζητώντας να δουν την υπουργό. Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία, ενώ έγινε και χρήση αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε αποκλεισμό για “λόγους ασφαλείας” της πρεσβείας και του προξενείου της Ολλανδίας, ενώ απέκλεισαν και τις κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του γενικού προξένου και του επιτετραμμένου, μετά την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον υπουργό Εξωτερικών τη Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα “για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Όπως έγινε γνωστό, περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ολλανδικό προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Ερντογάν, ενώ διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια και στην ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τουρκία, διαδηλωτές κατέβασαν σήμερα την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, και την αντικατέστησαν με μια τουρκική.

Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ήταν εντονότατη, καθώς χαρακτήρισε την Ολλανδία “απομεινάρια των ναζί” και “φασίστες”, υποστηρίζοντας πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε με σκληρά αντίποινα, τονίζοντας: “Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την Ολλανδία, αναβλήθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοκρατών Ευρώπης (UETD) στην χώρα, Μουράτ Σαχίν. «Η επίσκεψη του υπουργού Τσαβούσογλου στην Ελβετία, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή αναβλήθηκε», τόνισε ο Σαχίν με ανάρτησή του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook.

Αντ’ αυτού, ο Μ. Τσαβούσογλου μετέβη στη Γαλλία. Παίρνοντας θέση για το θέμα ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη πόλη Μετς, διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, ενώ σχολίασε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Η ΕΕ τεντώνει το σχοινί

Και την ώρα που Ολλανδία και Τουρκία (κι ενώ αντίστοιχα αντιπαράθεση σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας) βρίσκονται στα… μαχαίρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προχωρεί στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μετά το «όχι» της Ολλανδίας, ο Τσαβούσογλου προσγειώνεται στη Γαλλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει η Τουρκία – Οδικώς θα μεταβεί στο Ρότερνταμ Τουρκάλα υπουργός

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Der Spiegel: Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία βρίσκονται κοντά σε έξοδο από την Ευρωζώνη