Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Folli Follie
Alert είναι τα τραπεζικά επιτελεία μετά την υπόθεση της Folli Follie και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ζητήσει επικαιροποίηση στοιχείων και από άλλες επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων έχει λιανεμπορική δραστηριότητα. Έτσι «ξεσκονίζουν» και άλλες εταιρείες, η μία μάλιστα φαίνεται, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, ότι διαθέτει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τράπεζες ξεσκονίζουν τα στοιχεία των εν λόγω εταιρειών και πολύ σύντομα θα ζητήσουν να προσκομίσουν παραστατικά ότι το cash που δηλώνουν ότι έχουν υπάρχει πράγματι…
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις–με δραστηριότητα και στο εξωτερικό- έχουν επίσης υψηλό δανεισμό, αλλά τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα με collaterals και εξυπηρετούνται.
Ωστόσο τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή διότι η υπόθεση της Folli Follie, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνει ότι η ρευστότητα που δήλωνε ότι είχε ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό «αέρας».
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει εδώ και μέρες από τη διοίκηση της Folli Follie να προσκομίσει τα παραστατικά που αποδείκνυαν ότι υπήρχαν τα 446 εκατομμύρια ευρώ.
Το colpo grosso
Το «κόλπο» της Folli Follie ήταν απλό, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Ο,τι εμπόρευμα υπήρχε στα καταστήματα της αλυσίδας το υπολόγιζε σαν έσοδο, σα να είχε δηλαδή ξεπουλήσει και το «ζεστό χρήμα» βρισκόταν στα ταμεία.
Προ ημερών οι τράπεζες ζήτησαν πρόσθετες εξασφαλίσεις για «ανοιχτά» δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου της Folli Follie, καθώς και για προσωπικά δάνεια του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
Όπως έχει γράψει το Mononews, από τα δάνεια των περίπου 50 εκατ. ευρώ που έχει η Folli Follie προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ζητήθηκαν πρόσθετες καλύψεις που από τη στιγμή που δόθηκαν, κατά πληροφορίες υπερβαίνουν πλέον τις υπολοιπόμενες οφειλές.
Οι τράπεζες έχουν έρθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Folli Follie για την εγγραφή εξασφαλίσεων στα Attica Stores, στο οποίο το FF Group ελέγχει (μετά από τις πρόσφατες μετατροπές του ΜΟΔ) το 40%.
Ακόμα το mononews.gr έγραψε ότι η εγγραφή εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία που είναι στην Ελλάδα, όπως ακίνητα ή τα Αττικά Πολυκαταστήματα, προκρίθηκε από τις ελληνικές τράπεζες ως καλύτερη επιλογή αντί της εγγραφής εξασφαλίσεων στη συμμετοχή που έχει η Folli Follie στην Dufry, η οποία αν και αποτιμάται στο τέλος του 2017 στα 152,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στην ελβετική εταιρεία.