ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί το μοντέλο που εφάρμοσε η ιταλική τράπεζα Intesa για τη μείωση των κόκκινων δανείων με παράλληλη μεταβίβαση του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα και το οποίο εξετάζουν να εφαρμόσουν και οι ελληνικές τράπεζες. Ο στόχος που επιδιώκεται να επιτευχθεί είναι διπλός: Αφενός η εξυγίανση των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αφετέρου η μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων και του λειτουργικού κόστους που, σε αρκετές περιπτώσεις, βαίνει αυξανόμενο λόγω των εκτεταμένων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Το μοντέλο δοκιμάστηκε στην περίπτωση της Intesa, όπου η τράπεζα μεταβίβασε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 11 δισ. ευρώ στη σουηδική Intrum. Τη διαχείριση αυτών των δανείων ανέλαβε μια νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε από κοινού με την Intesa και την Intrum, στην οποία η ιταλική τράπεζα μετέφερε και προσωπικό 600 υπαλλήλων από τη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων που λειτουργούσε εντός της τράπεζας.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, η πίεση για περιστολή των εξόδων είναι ασφυκτική με δεδομένη την πιστωτική συρρίκνωση που συνεχίζεται για δέκατη συνεχή χρονιά και οδηγεί τις τράπεζες σε μείωση των εσόδων από τόκους.
Η λύση Intesa εξετάζεται σε συνδυασμό με το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο, δηλαδή την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου.
Η λύση αυτή έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται από τις ιταλικές τράπεζες, οποίες έχουν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε μαζικές πωλήσεις δανείων ή τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων.
Η τιτλοποίηση με εγγύηση του Δημοσίου επιτρέπει στις ιταλικές τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα διαφορετικής διαβάθμισης (senior, mezzanine και junior), ανάλογα με το ρίσκο κάθε χαρτοφυλακίου δανείου που ενσωματώνεται σε κάθε τίτλο και την πώλησή τους σε επενδυτές.
Ανάλογη πρόταση έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η JP Morgan κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών και την πρόθεσή του να υποστηρίξει αυτή την πρόταση στη DG Comp επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital Link ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην περίπτωση της χώρας μας η υλοποίηση αυτής της λύσης προσκρούει στη χαμηλή επενδυτική βαθμίδα στην οποία βρίσκεται η χώρα, με συνέπεια να θεωρείται ότι η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου δεν έχει αξία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Ριχάρδος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το… τοκογλυφικό spread του 20,67% για τις χρυσές λίρες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής διευθύνων της Εθνικής Τράπεζας και γιατί είναι σε καλό mood η Α. Σακελλαρίου της Praxia
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΚΤΕΡ: Από 31 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ