ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέντε μήνες μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και εν όψει μιας «ιδιαίτερης» προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, μιλώντας στο mononews.gr, “σκιαγραφεί” την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά και και επισημαίνει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να βγει η Ελλάδα από το τέλμα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται την ανάγκη της χώρας για μεγάλες άμεσες επενδύσεις, υποδεικνύοντας τις διαρθρωτικές ρυθμίσεις, που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, ως “μονόδρομο” για την προσέλκυσή τους.
Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, τονίζει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για να είναι βιώσιμη, ενώ καθιστά σαφές ότι η αλλαγή της κρατικής νοοτροπίας είναι το σημαντικότερο έργο της επόμενης κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Κύριε Αναστασόπουλε, το κατά καιρούς επαναλαμβανόμενο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν φαίνεται να μετουσιώνεται σε πράξη, παρά μόνο σε μια συγκριτικά μικρή κλίμακα. Πού οφείλεται αυτό και τι πρέπει να αλλάξει;
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μεγάλες επιδόσεις στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και παρά τη μεγάλη παρουσία επενδυτών και την συνεχή αναζήτηση ευκαιριών, ένα μικρό μόνο μέρος του ενδιαφέροντος υλοποιείται.
Η χώρα μας έχει ανάγκη μεγάλων άμεσων επενδύσεων και αυτό θα γίνει δυνατόν μόνο μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας μας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παρά το ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν ευκαιρίες στην Ελλάδα και διαπιστώνουν την δημοσιονομική πρόοδο, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης απαιτεί συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ένα προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο και πραγματική πρόοδο στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.
Προ πενταμήνου η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε διθυραμβικό τόνο στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Εσείς, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται σήμερα η πραγματική εικόνα για την οικονομία και την επιθυμητή ανάπτυξη;
Η έξοδος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για την Ελλάδα και την απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των Ευρωπαίων εταίρων.
Από μόνη της, όμως, η έξοδος από τα Μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία.
Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μια οικονομία που θα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Εκτιμώντας τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και ένα επίπεδο κόστους χρηματοδότησής της οικονομίας που υπερβαίνει το 4%, θεωρούμε ότι η σημερινή αναπτυξιακή επίδοση δεν είναι επαρκής και επιβάλλεται να παρθούν άμεσα τα αναπτυξιακά μέτρα για επιτάχυνσή της.
Έχει υποστηριχθεί ότι η χώρα μας παρουσιάζει ένα επενδυτικό κενό 100 δις ευρώ, προκειμένου να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Από διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η υστέρηση των επενδύσεων δημιούργησε ένα επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δις Ευρώ, το οποίο μάλιστα διευρύνεται καθόσον οι επενδύσεις των εταιρειών στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες των αποσβέσεων παγίου κεφαλαίου.
Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα, εσωστρέφεια και αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων.
Το στοίχημα, επομένως, σήμερα είναι η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας.
Αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση της οικονομίας, να είναι φιλικό στους επενδυτές ώστε να προσελκύει τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η οικονομίας μας ελλείψει ρευστότητας και να είναι ανταγωνιστικό.
Αν προσθέσει κανείς και την ανάγκη αποκατάστασης των θεσμών και του κράτους δικαίου, απαραίτητων συστατικών για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και ευημερία μιας χώρας, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του έργου που έχουμε μπροστά μας.
Μπορεί η χώρα να εξασφαλίσει μία βιώσιμη έξοδο στις αγορές και πόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τους δανειστές;
Η βιώσιμη έξοδος στις αγορές θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί όταν αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία και την πολιτεία και για αυτό χρειάζεται άμεσα πλέον η κατάθεση ενός συνεκτικού και μελετημένου σχεδίου ανάπτυξης, που θα περιγράφει με σαφήνεια και χρονοδιαγράμματα την πορεία υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αποκατάστασης της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας.
Παράλληλα απαιτείται και η υλοποίηση εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων, όπως το Ελληνικό, που όσο καθυστερούν στέλνουν λάθος μηνύματα στις αγορές και τους επενδυτές.
Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την υπερφορολόγηση, την υστέρηση στην κατανάλωση, την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και κάθε επιπλέον αβεβαιότητα, ειδικά σε μια προεκλογική χρονιά, καθιστά τις συνθήκες ανάκαμψης ακόμη δυσκολότερες.
Συνεπώς, θα δούμε και τα σενάρια αδυναμίας εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας υποχρεώσεων να επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση.
Πώς διαμορφώνεται με βάση τα τελευταία στοιχεία το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με τις ΗΠΑ; Μπορούν οι ελληνικές εξαγωγές να ενισχυθούν και τι απαιτείται γι’ αυτό;
Το εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ παραμένει θετικό, αν και μειούμενο από το 2015 καθόσον οι εξαγωγές μας εμφανίζουν στασιμότητα ή ακόμη και ελαφρά κάμψη, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μικρή άνοδο.
Σήμερα, ύστερα από πολυετή προσπάθεια, οι ελληνικές εταιρίες αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες της αγοράς των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν και αντιδρούν στρατηγικά για την ανάπτυξη και διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους.
Η αμερικανική αγορά είναι απαιτητική, ανταγωνιστική και πολύ ανταποδοτική. Για μια αποτελεσματική διείσδυση απαιτείται Ανάλυση Αγοράς – Στρατηγικό Πλάνο – Οργάνωση και πάνω από όλα Επιχειρηματικές Συνεργασίες.
Ειδικά για τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα οι προοπτικές είναι σημαντικές, αλλά ο μικρός όγκος παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή τελική τιμή, οπότε χρειάζεται στόχευση στους κατάλληλους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι Έλληνες εξαγωγείς να γνωρίζουν ότι η αγορά των ΗΠΑ μπορεί να παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες αλλά είναι μία πολύ απαιτητική αγορά που χρειάζεται χρόνος, υπομονή και οργάνωση για να έχει μία εταιρία θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι επερχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι ανησυχητικό για την πορεία της ανάπτυξης το ενδεχόμενο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου; Και τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει πρωτίστως να πράξει η νέα κυβέρνηση για την οικονομική και επιχειρηματική ανάταξη;
Η εμπειρία δείχνει ότι κατά την διάρκεια τις προεκλογικής περιόδου η δημόσια διοίκηση αδρανεί με αποτέλεσμα την καθυστέρηση λήψης των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ειδικά σήμερα, που η προεκλογική περίοδος προβλέπεται μακρύτερης διάρκειας και η πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό έργο είναι περισσότερο επιβεβλημένη, η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις.
Σήμερα, που η πραγματική οικονομία βρίσκεται στα όρια των αντοχών της και η κοινωνία αναμένει την επάνοδο στην κανονικότητα, χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που σχεδιάζουμε το μέλλον της οικονομίας και αυτό, έχει πια γίνει φανερό, ότι δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Το κράτος, ούτε στο παρελθόν και πολύ περισσότερο ούτε σήμερα μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Αυτή η απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας είναι το σημαντικότερο έργο της επόμενης κυβέρνησης, απαλλαγμένης από το βάρος των μνημονιακών υποχρεώσεων, να δημιουργήσει την κοινωνική συνοχή και συναίνεση ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική και ικανή να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, προς όφελος του κράτους, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκαλυπτικό: Γιατί ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για τη Χαλυβουργική των Αγγελόπουλων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αλαφούζος: Νέα συμφωνία από την Okeanis Eco Tankers
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ-Παναγιωτάκης: «Από την αύξηση των τιμολογίων εξαρτάται η επιτυχία του ομολόγου»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παλαιό Φάληρο: Νεκρός με χτυπήματα στο κεφάλι βρέθηκε 55χρονος μέσα σε τουαλέτα πρακτορείου
- ΗΠΑ: Ορκίζεται σε λίγες ώρες ο 47ος Πρόεδρος – Τα μέτρα σφαλείας και οι προσκεκλημένοι
- Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι
- Iσραήλ – Χαμάς: Επέστρεψαν σπίτι τους οι τρεις γυναίκες – Τα βλέμματα στραμμένα στους Παλαιστίνιους ομήρους (video)