ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, ο κ. Ρομπέρτο Καραχάννας Γενικός Διευθυντής Εμπορίας του ομίλου ΕΛΠΕ σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί κάτι τέτοιο από τους επενδυτές, ότι το γεγονός ότι στους επόμενους μήνες θα γίνουν οι εκλογές δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει την τελική πρόθεσή τους. «Αν κατατεθούν οι προσφορές στο πρώτο τρίμηνο, το due diligence που θα ξεκινήσει μετά θα διαρκέσει για πολλούς μήνες μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο. Είναι φυσικό λοιπόν να ενδιαφέρει τους επενδυτές τι θα γίνει με τις εκλογές και το αν θα επηρεαστεί η διαδικασία».
Ωστόσο ο κ. Καραχάννας σημείωσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την εταιρεία είναι θερμό, κάνουν συνεχείς ερωτήσεις για όλα και φαίνεται πώς τόσο η μία κοινοπραξία όσο και η άλλη βλέπουν σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες από την απόκτηση των ΕΛΠΕ.»Η Vittol διατηρεί δίκτυο λιανικής στην Τουρκία και θα την ενδιέφερε να μπορεί να το τροφοδοτεί από τα ΕΛΠΕ. Αντίστοιχα η Glencore έχει δίκτυο στο Μεξικό και επίσης βλέπει συνέργειες από την τροφοδοσία του από τα ΕΛΠΕ. Με δεδομένο δε ότι οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου είναι σταθερά ανοδικές τα επόμενα χρόνια τα ΕΛΠΕ αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση.
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης εκτιμά ότι το πρώτο δίμηνο του 2019 θα έχουμε τις προσφορές των υποψήφιων αγοραστών και σημείωσε ότι «το ενδιαφέρον των επενδυτών θα φανεί την ώρα των τιμημάτων. Αν τα τιμήματα είναι ικανοποιητικά θα αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα».
Δύο φορές άλλαξαν ήδη τα δεδομένα
Όπως περιγράφουν τα στελέχη της εταιρείας, τα δεδομένα των ΕΛΠΕ άλλαξαν ήδη δύο φορές, χωρίς να αλλάξει η κυβέρνηση…. Είναι φυσικό λοιπόν να αναρωτιούνται τί αλλαγές θα μπορούσε να φέρει μια αλλαγή στην κυβέρνηση. Η πρώτη αλλαγή ήταν όταν ετέθη το ενδεχόμενο να απαιτείται υποχρεωτική δημόσια πρόταση, κάτι που τελικά ξεκαθαρίστηκε τον Οκτώβριο ότι δεν χρειάζεται.
Μετά όμως άλλαξαν τα δεδομένα για το ποσοστό του Δημοσίου στην Holding των υδρογονανθράκων που από 25% τελικά αποφασίστηκε ότι θα συμμετέχει το Δημόσιο με 51%.
Σήμερα θεωρείται «κλειδωμένη» αυτή η απόφαση του Δημοσίου να συμμετάσχει με 51% στην «ΕΛΠΕ Upstream» και επομένως ότι ο υποψήφιος αγοραστής του ομίλου θα κατέχει το 49% της holding.
Στην έτοιμη εδώ και καιρό αυτή holding, έχουν ήδη μεταφερθεί υπό μορφή ξεχωριστών εταιρειών, όλες οι τωρινές παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανά περιοχή, των ΕΛΠΕ. Δηλαδή σε Άρτα-Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), σε Κυπαρισσιακό (ΕΛΠΕ 100%), σε Πατραϊκό (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο οικόπεδο 2 του Ιονίου (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%), και στη Κρήτη (Total 40% διαχειριστής- ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%).
Στη νέα αυτή εταιρεία, το Δημόσιο θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες για τον μέτοχο μειοψηφίας και την υποχρέωσή του να συμμετέχει στις επενδύσεις για τις προκαταρκτικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΠΕ & ΕΚΟ προσφέρουν δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε 30 σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδιωτικοποιήσεις: Γιατί ανεβαίνει ο πήχης για ΕΛΠΕ και Ελ. Βενιζέλος
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Χρυσικός: Γιατί ωφελούνται οι μέτοχοι της Grivalia από τη συγχώνευση με Eurobank