Εντείνεται η ανησυχία και πυκνώνουν οι φόβοι για το βαθύ ρήγμα  στην αξιοπιστία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, που προκαλεί η στοχευμένη δράση των κερδοσκόπων και ο συνακόλουθος, αυτοτροφοδοτούμενος, πανικός των επενδυτών. Ήδη και κάτω από το βάρος των πολύπλευρων πιέσεων που ασκούνται από τις επιθετικές πωλήσεις, έχουν αποτεφρωθεί 2,1 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιριών, μέσα σε πέντε και μόνο συνεδριάσεις που έχουν γίνει στο «ναό», το μήνα Μάιο. Και αυτά παρά τη συντονισμένη «γραμμή άμυνας» η οποία οργανώθηκε χθες και πέτυχε να βγάλει την αγορά από το «κόκκινο» και την οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε ανοδικό κλείσιμο.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η υπόθεση των Folli Follie είχε πολλαπλασιαστική αρνητική επίδραση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας έδειξαν να αιφνιδιάζονται από το βαρύ κατηγορώ του αμερικανικού, κερδοσκοπικού Fund QCM και στη συνέχεια η αντίδρασή τους, ήταν επιεικώς κατώτερη των περιστάσεων.

Η διαχείριση κρίσης που επέλεξαν να κάνουν εξ αποστάσεως ο Δημήτρης και ο γιός του Τζώτζης Κουτσολιούτσος, παραμένοντας στο εξωτερικό όπου βρίσκονται, μάλλον θα πρέπει να διδάσκεται στο εξής ως παράδειγμα αποφυγής στα… βιβλία του management.

To ζήτημα βέβαια των Folli μπορεί να ήταν αυτό που άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ της εμπιστοσύνης για τα «καθαρά στοιχεία» στους ισολογισμούς μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά στο αθηναϊκό χρηματιστήριο είχε δοθεί νωρίτερα η πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων.

Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης είχε αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα από τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 2 Μαΐου και συνέχισε πτωτικά την Πέμπτη , αλλά και την Παρασκευή 4 του μηνός, όταν βγήκε στον αφρό της δημοσιότητας η έκθεση-ρουκέτα κατά των Folli Follie.

Tα καμπανάκια για την ευρύτερη δράση των κερδοσκόπων ήχησαν δυνατά στην προχθεσινή συνεδρίαση και… εκκωφαντικά, λίγο μετά από την έναρξη των χθεσινών χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Τα «χαρτιά» του ομίλου Κόκκαλη βρέθηκαν στο limit down, ενώ βαριές απώλειες κατέγραφαν οι τράπεζες και αρκετές άλλες μετοχές.

Η πυροσβεστική αντιμετώπιση της κατάστασης απέτρεψε τα χειρότερα, αλλά πλέον ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ανησυχία, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν θολώσει η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των διεθνών επενδυτών, αυτό θα επιδράσει αρνητικά στη σχεδιαζόμενη, νέα έξοδο στις αγορές για ομολογιακή έκδοση.

Ικανή να προσφέρει ένα αξιόλογο, κεφαλαιακό «μαξιλάρι ασφαλείας» για το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας, μετά από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την μνημονιακή απεξάρτηση.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν χθες σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, πυρετώδεις επαφές, τόσο με στελέχη συστημικών τραπεζών, όσο και με ανθρώπους της αγοράς, που συνετέλεσαν σημαντικά στην απορρόφηση των εντονότατων κραδασμών που είχαν υποστεί το χρηματιστήριο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι αντίστοιχες επαφές έγιναν και με διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Παρά ταύτα, ανάμεσα σε αξιωματούχους του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να υπάρχει μια διακριτή διχογνωμία για τους χειρισμούς που γίνονται από την πλευρά της Ζαλοκώστα (Δραγασάκης).

Την ίδια στιγμή, πολλές συζητήσεις γίνονται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες, για τους χειρισμούς που έχουν γίνει από τις εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς, αλλά και τη διοίκηση του χρηματιστηρίου, όχι μόνο για την υπόθεση των Folli, αλλά και γενικότερα με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, με φόντο τη «δράση» των κερδοσκόπων και όχι μόνον αυτών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι και με το κλίμα αμφισβήτησης που καλλιεργείται για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών, αλλά και με τη χρηματιστηριακή εικόνα που παρουσιάζουν οι συστημικές τράπεζες, η οποία δε συνάδει με  το θετικό αποτέλεσμα που πέτυχαν στα stress tests.

Και όλα αυτά μάλιστα, όταν είναι σε εξέλιξη η κεφαλαιακή αύξηση στην Attica Bank , προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της ως πέμπτος πυλώνας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Ανησυχία όμως υπάρχει και από πλευράς των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρηματιών, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστούν πλήγματα, από τις επιθετικές πωλήσεις κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Μετά από τα Folli Follie, οι εταιρίες συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη είναι πασιφανές ότι βρίσκονται στο στόχαστρο των επιθετικών πωλήσεων.

Οι πιέσεις στη μετοχή της Ιντραλότ δεν ξεκίνησαν χθες, αλλά από την πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου. Μάλιστα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις το «χαρτί» έχει χάσει το 25,68% της αξίας του, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να απομειώνεται κατά 48 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από  τα στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου έχει καταγράψει πτώση 4,7% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ενδοσυνεδριακά χθες η πτώση είχε φτάσει μέχρι το 8,3%.

Στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών, από τα 58,3 δισ. έχει πέσει στα 56,2 δισ. ευρώ.

Η ισχυρότερη αρνητική επίδραση στην αγορά είναι εκείνη των Folli Follie, που με πτώση 45,4% έχει απώλειες 478,7 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία. Ακολουθεί η… Εθνική Τράπεζα πού έχει χάσει 393,3 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή υποχωρεί κατά 12,4% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις.

Για τον ΟΤΕ, που έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, η κάμψη στην μετοχή είναι 5,89%, αλλά σε χρηματιστηριακή αξία έχει βρεθεί 348 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Πέραν τούτων η μετοχή της ΔΕΗ έχει πάει 16,2% χαμηλότερα, η Ιντρακόμ είναι στο -15,1%, η ΜIG στο – 14,6%, η Ελβάλ-χαλκόρ στο -6,,9%, ενώ στο -2,2% είναι η Βιοχάλκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι στρατηγικές κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη στο ταμπλό του XA – Όλο το παρασκήνιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Folli Follie: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, το «πακέτο» που του απέφερε 23 εκατ. ευρώ και η «σιγή ασυρμάτου» μπροστά στο μεγάλο «κραχ» της μετοχής