Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ραγδαίες εξελίξεις: Γιατί η Merkel είναι υπέρ της Ελλάδος για τα σύνορα – Όλο το παρασκήνιο

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, το θρίλερ συνεχίζεται, με συνεχείς ανατροπές, αλλαγή στάσεων και εκατέρωθεν πιέσεις. Αρχικά διέρρευσε το προσχέδιο συμφωνίας που χθες είχαν αποδεχτεί τα κράτη-μέλη και μιλούσε ξεκάθαρα για κλείσιμο των συνόρων. Σήμερα όμως, συνεχώς, ανατρέπονται τα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι εικασίες τα περί διατύπωσης κλειστών συνόρων και διατυπώνει την αντίρρησή της σε κάτι τέτοιο. Ο Ολάντ σε άλλο μήκος κύματος επιβεβαίωσε ότι αυτό έχει γραφεί στο προσχέδιο συμπερασμάτων, και τελευταία στιγμή μπαίνει σφήνα ο Νταβούτογλου και ζητάει περισσότερα χρήματα για την Τουρκία αλλά και διαβεβαιώσεις για ένταξη στην ΕΕ. Όπως όλα δείχνουν επί του παρόντος γίνονται διαβουλεύσεις για νέο κείμενο συμπερασμάτων.

Όσον αφορά στην ελληνική στάση σε όλα αυτά, έχει αλλάξει κι αυτή τις τελευταίες ώρες. Ενώ αρχικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι «το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση» αναγνωρίζοντας το τετελεσμένο για την Ελλάδα πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου, πλέον κυβερνητικές πηγές μιλούν για αλλαγή πλεύσης.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως πλέον επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο δήλωσης που δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων του διαδρόμου των Βαλκανίων. Αναμένεται στις επόμενες ώρες να αποσαφηνιστεί περαιτέρω και η δομή του κειμένου αλλά και το παρασκήνιο.

Angela Merkel

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ υποστηρίζει τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Αυτή την ώρα, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η κατάσταση στη Σύνοδο είναι ακόμα ρευστή και πως φαίνεται η πίεση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μετατοπίζεται από την Ελλάδα στη Τουρκία. Παράλληλα υπάρχει η δημιουργία ενός κλίματος επίκρισης στις μονομερείς ενέργειες που έγιναν από κράτη-μέλη της ΕΕ και αφορούν το κλείσιμο των συνόρων του Διαδρόμου των Βαλκανίων.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο παράγοντας κλειδί είναι η Τουρκία και οι δεσμεύσεις της για εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ. Επίσης φαίνεται να δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας που αντιτίθενται στο κλείσιμο των συνόρων.

Σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπήρχε κοινό έδαφος με τη Καγκελάριο Μέρκελ και το κλείσιμο των συνόρων χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτη κατάσταση» υπάρχει η πεποίθηση πως δεν πρέπει να επιβραβευτούν αυτοί που δημιούργησαν την ασφυκτική αυτή κατάσταση.

Αλέξης Τσίπρας – Mark Rutte

Με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις τέσσερις θέσεις της Ελληνικής πλευράς δηλαδή τη μείωση των ροών, τις άμεσες επιστροφές προς τη Τουρκία, την άμεση μετεγκατάσταση προς την ΕΕ και τέλος την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Τέλος με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ

“O βαλκανικός δρόμος πρέπει να μείνει ανοιχτός για τους Σύρους”, γράφει το γερμανικό δίκτυο “NTV” σχολιάζοντας δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία, όπως αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές, ζήτησε αλλαγή στην διατύπωση του τελικού κειμένου της διακήρυξης προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έτσι και η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στην διατύπωση του τελικού κειμένου της διακήρυξης , υποστηρίζει το γερμανικό δίκτυο διευκρινίζοντας ότι: Στο κείμενο γινόταν αναφορά στο κλείσιμο των συνόρων των δυτικών Βαλκανίων όμως , όπως υποστηρίζει το γερμανικό δίκτυο, ο βαλκανικός δρόμος δεν μπορεί να παραμείνει κλειστός, φέρεται να είπε η Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής , όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο “NTV” επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.