Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ψηλά ο πήχης στο Deal Μαρινόπουλος- Σκλαβενίτης. Δραματικές οι τελευταίες ώρες λέει πηγή

H υπερπροσπάθεια του Αμερικανού αθλητή Μiller-Κoch στο άλμα εις Ύψος στους ΟΑ του Ρίο ( Έπταθλο)

O πήχης έχει μπει πολύ ψηλά. Θέλει υπερπροσπάθεια να νικηθούν όλα τα εμπόδια και όσοι εμπλέκονται να πετύχουν”. Την απάντηση αυτή δίνει από το νησί όπου ξεκουράζεται,  πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Deal Μαρινόπουλος -Σκλαβενιτης. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών η οριστική συμφωνία  εάν φυσικά όλες οι τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση δώσουν το πράσινο φως για το Deal. Οι ώρες είναι στην κυριολεξία δραματικές καθώς όλες οι πλευρές δίνουν τον δικό τους αγώνα καθώς όσο δεν ανακοινώνεται επίσημα κάτι, τόσο περισσότερο απαξιώνεται η φίρμα Μαρινόπουλος.

Πηγή δηλώνει στο mononews.gr “Προσπαθούν να κερδίσουν με αντίπαλο τον χρόνο. Γίνεται υπερπροσπάθεια. Τα νεύρα είναι τεντωμένα. Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους αθλητές που παλεύουν για ένα χρυσό μετάλλιο.”

Oι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο:

1. για συμφωνία με τις τράπεζες για το επιτόκιο του δανείου με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ (πέριξ του 1,5%) προκειμένου να προβεί στην αγορά και διάσωση της Μαρινόπουλος.

2. αποφασίστηκε να γίνει «κούρεμα» που θα φτάνει το 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.

3. H εταιρία Σκλαβενιτης θα βάλει περίπου 100 εκ ευρώ νέα χρήματα

Κάποια από τις τράπεζες ζητάει  haircut στις αποδοχές των υπαλλήλων

4. Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) έχει ολοκληρωθεί και το businnes plan του Σκλαβενίτη είναι έτοιμο εδώ και πολλές ημέρες. Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει ζητήσει από τις τράπεζες δανειοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Hair Cut 50%

Σχεδόν το σύνολο του ποσού θα πάει για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα τα ράφια της Μαρινόπουλος.

Ορισμένοι τραπεζίτες επέμεναν να ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος το μοντέλο σωτηρίας του Βερόπουλου από τον όμιλο Μετρό. Δηλαδή μόνο με αναδιάρθρωση δανείων, όχι «κούρεμα» στους προμηθευτές που είναι έτσι κι αλλιώς πελάτες των τραπεζών, και ίδια συμμετοχή του επενδυτή.

Τα μεγέθη όμως δεν είναι τα ίδια. Τα «ανοίγματα» της Μαρινόπουλος σε σχέση με του Βερόπουλου είναι σχεδόν πενταπλάσια και ουσιαστικά εάν ο όμιλος Σκλαβενίτη  φορτωθεί με υψηλότοκα δάνεια 300 εκατ. ευρώ γνωρίζει ότι ίσως διακινδυνεύει και ο ίδιος την δικια του επιχείρηση. Για να εμπλακεί λοιπόν στην προσπάθεια διάσωσης ζητεί καλούς όρους δανεισμού και επιτόκιο που να αυξομειώνεται ανάλογα με τη λειτουργική κερδοφορία της αλυσίδας.

Οι άλλοι όμως λιανέμποροι που παρακολουθούν την υπόθεση διαμηνύουν προς τις τράπεζες ότι δεν θα ανεχθούν προνομιακούς όρους στη δανειοδότηση Σκλαβενίτη και κάνουν λόγο για πριμοδότηση Σκλαβενίτη, ο οποίος με την εξαγορά θα καταστεί ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς.

Επίσης, ένα ακόμη σημείο της διαπραγμάτευσης που έχει κλείσει είναι ότι ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος θα διατηρήσει ένα 25% του ομίλου μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια είναι διατεθειμένη στο νέο εγχείρημα να βάλει περίπου 25 έως 30 εκ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/o-panteliadis-tis-metro-paremveni-sto-deal-tis-marinopoulos/64513

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

http://www.mononews.gr/pacific-bulk-shipping-pbs-ke-swissmarine-sta-dikastiria-gia-36-ek-dolaria/67371