Η αγωνία για την τύχη των Folli Follie χτυπάει «κόκκινο», καθώς η σημερινή μέρα είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική πολυεθνική, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία μετράει 36 χρόνια παρουσίας στο επιχειρηματικό σκηνικό και 21χρόνια στο «ταμπλό» του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Το μέγα διακύβευμα είναι αν θα αντέξουν τα Folli Follie. Aν θα υπάρξει δηλαδή μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας απέναντι στις αφόρητες πιέσεις που οδήγησαν στο «κράχ» (-30%) της περασμένης «μαύρης» Παρασκευής ή αν τυχόν η μετοχή θα συνεχίσει να κατρακυλά στου κακού τη σκάλα. Σε μια τέτοια εφιαλτική εκδοχή είναι προφανές ότι θα δρομολογηθούν ασύμμετρες καταστάσεις για τον ελληνικό όμιλο, που έχει παρουσία σε 30 χώρες.

Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές ήταν σε συνεχή επικοινωνία, ενώ από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί ξεκινά νέος μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων. Η πρώτη φάση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, στις 10:30.

Όπως όλα δείχνουν, η μετοχή των Folli Follie θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται κανονικά, εκτός κι αν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας της τελευταίας στιγμής. Κάτι που δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες, αν όχι μηδενικές πιθανότητες. Ειδικά μάλιστα μετά και από τη νέα, χθεσινή παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την αλήθεια για την εταιρία. Στρεφόμενος κατά του αμερικανικού fund QCM, το οποίο όμως απειλεί με νέα έκθεση. Είναι οφθαλμοφανές ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται μια πρωτόγνωρη μάχη χαρακωμάτων, η έκβαση της οποίας δεν μπορεί επί του παρόντος να χαρτογραφηθεί. Θα αξιολογηθεί όμως εκ νέου από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο ρόλος της αργίας στο Λονδίνο

Σε κάθε περίπτωση ένα από το ειδικά χαρακτηριστικά της σημερινής ημέρας είναι και το γεγονός ότι θα παραμείνει κλειστή η αγορά του Λονδίνου, λόγω της ετεροχρονισμένης αργίας για την Πρωτομαγιά. Καθώς πάρα πολλά ξένα funds που «παίζουν Ελλάδα» έχουν την έδρα τους στη βρετανική πρωτεύουσα, εκτιμάται ότι συναλλακτικός τζίρος θα είναι μειωμένος στο αθηναϊκό χρηματιστήριο. Πιθανότατα δε και στο «χαρτί» του FF Group. Όπου υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση των πωλήσεων.

Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και επενδυτικοί σύμβουλοι επιχειρούν με ασκήσεις επί χάρτου να οριοθετήσουν τη «δίκαιη αποτίμηση» της εταιρίας, στο χειρότερο σενάριο. Πλέον, μετά από τη δραματική πτώση της περασμένης Παρασκευής, η αποτίμηση των Folli Follie κατέπεσε στα 719 εκατ. ευρώ. Χάνοντας 308 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της. Στο ακραίο ενδεχόμενο μιας νέας υποχώρησης κατά 30% και πάλι, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα πάει στα 503,3 εκατ. ευρώ. Όταν τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι 446,3 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχική θέση που έχουν τα Folli Follie στην ελβετική Dufry αποτιμάται στα 152,4 εκατ. ευρώ. Φαντάζει συνεπώς λογικό να βγουν σήμερα αγοραστές, ειδικά αν το «χαρτί» κάνει κι άλλη μεγάλη βουτιά. Γεγονός που θα στενέψει και τα περιθώρια των πωλητών. Όμως το τι μπορεί να συνιστά ή όχι αγοραστική ευκαιρία, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι και σύνθετοι και αδιευκρίνιστοι.

Βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο που θα ερμηνεύσουν από σήμερα τις εξελίξεις και οι 7.983 μέτοχοι (θεσμικά χαρτοφυλάκια ξένων και Ελλήνων, αλλά και ιδιώτες μικροεπενδυτές), για πολλούς από τους οποίους το σκηνικό στα Folli εξακολουθεί να αποτελεί γρίφο. Διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η μία πλευρά (Fund QCM) λέει το ένα και η άλλη (Κουτσολιούτσος) ακριβώς το αντίθετο…

Η λύση του εσωτερικού ελέγχου από μεγάλο ανεξάρτητο οίκο

Πλέον οι περισσότεροι στην αγορά θεωρούν ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Η οποία αν μη τι άλλο δηλητηριάζει το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και σπέρνει τα ζιζάνια της αμφιβολίας στις τάξεις των διεθνών επενδυτών.

«Δυστυχώς εδώ όπου έφτασαν τα πράγματα, είναι απαραίτητη η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου από ανεξάρτητο οίκο» επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι και προσθέτουν. «Αν ο βασικός μέτοχος πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία, τότε αυτό θα κοπάσει τις όποιες αμφιβολίες εγείρονται, με συνέπεια να σταθεροποιηθεί και η χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής. Διαφορετικά οι αντικρουόμενες απόψεις που έχουν εκφραστεί, ή και η συνέχεια που μπορεί να δοθεί, θα θέσουν σε «ομηρία» το επενδυτικό κοινό για μακρύ διάστημα».

Σε κάθε περίπτωση αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα Folli Follie είναι μείζονος σημασία για την… τιμή και την έξωθεν καλή μαρτυρία του ίδιου του Ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς πρόκειται για μια εταιρίας της πρώτης γραμμής, που έχει γίνει ένα από τα λιγοστά success story της αγοράς. Ο κίνδυνος να υπάρξει ένα αρνητικό ντόμινο παρενεργειών είναι ορατός, τόσο για τη «νεόδμητη» αλλά πολλά υποσχόμενη αγορά των εταιρικών ομολόγων, όσο και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνοποιημένη δραστηριότητα, στις οποίες ενδέχεται να εμφιλοχωρήσει το μικρόβιο της αβεβαιότητας για τα λογιστικά τους στοιχεία.

Μέτρα από την κεφαλαιαγορά

Από την άλλη πλευρά και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι υψίστης σημασία ζήτημα, με έμφαση στην προστασία του επενδυτικού κοινού και την ίση ενημέρωση. Προς τις κατευθύνσεις αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατευθυνθούν οι εποπτικές αρχές, πιθανότατα μάλιστα και από σήμερα. Μένει βεβαίως να διακριβωθεί στις κινήσεις που αναμένεται να προχωρήσουν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσιμές παράμετροι για την υπόθεση των Folli Follie. Πέραν των ελέγχων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής, γίνονται και έλεγχοι στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας, που ενδέχεται να πυκνώσουν ή και να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις σε διάφορα ερωτήματα και οι ιθύνοντες του FF Group. Αυτό θα γίνει σήμερα εκτός απροόπτου, αν και μένει να διακριβωθεί αν θα παραστούν στελέχη της εταιρείας ή αν θα παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη που είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας. Και οι δύο πάντως ήταν εκτός Ελλάδος όταν ξέσπασε η υπόθεση.

Ο άλλος… Βαρθαλίτης

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι για το μέγεθος του ελληνικού ομίλου και για την πολυσχιδή δραστηριότητά του, θα έπρεπε να είχε έναν από τους τέσσερις- πέντε μεγάλους ελεγκτικούς οίκους για να υπογράφουν τις λογιστικές του καταστάσεις. Ειδικά μάλιστα όταν ο παράγοντας Κίνα, έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Τα Folli Follie υπεραμύνονται για την επιλογή της ECOVIST που έχουν κάνει, με τον Γιώργο Βαρθαλίτη να είναι εκείνος που υπογράφει επί σειρά ετών ως ορκωτός λογιστής. Οι απόψεις του οποίου εκφράζονται και στον ισολογισμό του 2017, χωρίς να αφήνεται η παραμικρή σκιά για τις οικονομικές επιδόσεις. Το όνομα Βαρθαλίτης είναι αλήθεια ότι στην αρχή της υπόθεσης Folli Follie ξένισε ορισμένους στην αγορά, αλλά στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι «ο γνωστός από τα παλιά» δεν είναι ο νυν ορκωτός της εταιρίας, αλλά ο θείος του που είχε ίδια επαγγελματική ενασχόληση…. Σαφώς και από μόνης της η ECOVIST είναι σε θέση να δώσει τα διαπιστευτήριά της, σε περίπτωση που ζητηθούν περισσότερα στοιχεία.

«Συναγερμός» στους τραπεζίτες

Οι εξελίξεις στο FFGroup έχουν εξαρχής σημάνει συναγερμό και στους Έλληνες τραπεζίτες, για ευνόητους λόγους. Ο συνολικός δανεισμός του ελληνικού ομίλου ανέρχεται σε 612,7 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 115,8 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2018, ενώ στην αμέσως επόμενη τετραετία θα πρέπει να εξοφληθούν άλλα 487,4 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2019 λήγει το μετατρέψιμο 5ετες ομολογιακό δάνειο των 249,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 λήγει το ομολογιακό των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περί τα 125 εκατ. ευρώ). Και τα δύο αυτά ομόλογα καταποντίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, κάτω από τη βαριά σκιά της επιθετικής έκθεσης του QCM Fund. Τα Folli Follie έχουν λάβει απόφαση για νέα έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Ωστόσο με τα τωρινά δεδομένα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί, τουλάχιστον άμεσα. Από την άλλη πλευρά τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ενισχύθηκαν πέρσι, λόγω της ομολογιακής έκδοσης και της ανάληψης νέων δανείων. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκφράσει κατά καιρούς απορίες για την ασύμβατη πορεία που έχουν τα κέρδη του ομίλου, ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα που είναι πενιχρότατα, προερχόμενα κυρίως από σποραδικές επιστροφές κεφαλαίου. Απορίες εκφράζονται επίσης και για τις αρνητικές ταμιακές ροές και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία «καίει» χρήμα, αν και η ίδια επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στον επεκτατικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της στην Κίνα και εν γένει στις ασιατικές αγορές. Προβληματισμό επίσης δημιουργεί και η πολύ μεγάλη «τρύπα» των 193,8 εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές την περσινή χρονιά.

Και θεωρίες συνομωσίας

Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος μετοχικός σύμμαχος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου είναι το κινεζικό μεγαθήριο της FOSUN. Μπήκε στα Folli Follie στην αύξηση κεφαλαίου που έγινε τον Ιούνιο του 2011, αποκτώντας το 9,5% του ελληνικού ομίλου έναντι 84,5 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 13,30 ευρώ ανά μετοχή. Στο επόμενο τρίμηνο η FOSUN ανέβασε το ποσοστό της στο 13,4%, ενώ τώρα βρίσκεται στο 13,89%. Εκτιμάται ότι ο κινεζικός όμιλος έχει δαπανήσει πάνω από 110 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στα Folli Follie που τώρα αποτιμάται στα 99,9 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, από πλευράς FOSUN, που είναι λογικό να γνωρίζει τα «μικρά μυστικά», δεν έχει γίνει κάποια επίσημη τοποθέτηση για την υπόθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον επενδυτικό γίγαντα της Fidelity που ελέγχει το 9,5% του FFGroup. Aν οι δύο αυτοί πανίσχυροι «παίκτες» συμπαρασταθούν έμπρακτα στην πλευρά Κουτσολιούτσου, μπορούν σαφώς να αντιστρέψουν το σκηνικό.

Ένα σκηνικό στο οποίο ήδη έχουν εισχωρήσει και οι θεωρίες συνομωσίας… Βλέποντας πίσω από αυτά τον… αμερικανικό δάκτυλο που θέλει να εξοβελίσει την είσοδο των κινέζων στην ελληνική αγορά. Τα όσα συνέβησαν με τις πυκνές παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα στο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι γνωστά. Τώρα όμως που η FOSUN ξαναμπήκε δυνατά στο παιχνίδι, ήρθε η απομάκρυνση Φραγκιαδάκη από τη διοίκηση της Εθνικής και την ίδια μέρα ένα αμερικανικό fund αποφάσισε να αποδομήσει το… κινεζικό όνειρο της Folli. Τουλάχιστον για τους έχοντες έφεση στα συνομωσιολογικά, όλα αυτά δεν θεωρούνται τυχαία. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε που θα ’λεγε και ο Πιραντέλλο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανάλυση ΤΩΡΑ: Η δυναμική παρέμβαση του CEO της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο παρέμβαση: Το κρίσιμο 24ωρο που θα κρίνει (εν μέρει) την οικογένεια Κουτσολιούτσου και την ελληνική επιχειρηματικότητα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση: Οι μεγάλες εθνικές ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας