ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι όροι όπως ”καθαρή έξοδος” (από το μνημόνιο) δεν είναι οι πλέον πρόσφοροι» διεμήνυσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σημείωσε δε ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση συνδέεται με 82 προαπαιτούμενα.
Ο κ. Κοστέλο ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε, καθώς προς το παρόν υπάρχει μόνο συμφωνία επί των προαπαιτούμενων, ενώ αναζητείται πλαίσιο για την μεταμνημονιακή εποχή. «Υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει» η γ’ αξιολόγηση, αλλά «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα», διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας αρκετά ρεαλιστικό να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο.
Υπό την προοπτική αυτή, είπε, οι θεσμοί θα συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να καταστεί η συμφωνία εφικτή έως τις 22 Ιανουαρίου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει ένα περιθώριο 3 – 4 μηνών για να συζητηθούν τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης ημέρας.
«Όροι όπως καθαρή έξοδος δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κυβέρνηση και δανειστές να καταλήξουν σε ένα «πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις».
«Πολλά βαθιά ριζωμένα προβλήματα θα παραμείνουν και μετά τον Αύγουστο. Δεν θα έχουν υλοποιηθεί όλα μέχρι τότε. Δεν θα έχουμε το επιχειρηματικό κλίμα και το επενδυτικό περιβάλλον που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η Ελλάδα έχει σημειώσει μεν πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή. Αν θέλει να καταστεί βιώσιμη, η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει το κλίμα και να κινηθεί πάνω από το μέσο όρο», επεσήμανε ο κ. Κοστέλο για να προσθέσει:
«Το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει θεσπιστεί με τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Τώρα, θέλουμε να δούμε δράσεις για την υλοποίησή τους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, η προσοχή μας είναι εστιασμένη στην υλοποίηση. Βλέπουμε πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια προσπαθειών, προκειμένου το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα».
Όπως υπογράμμισε, η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται συνολικά με 110 απαιτούμενα από τα οποία έχουν υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο, την ώρα που πολλές δράσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ορισμένα νομοσχέδια θα κατατεθούν πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή, ενώ άλλες ρυθμίσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο. «Είναι σημαντικό Η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, γιατί οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι βέλτιστες διευθετήσεις. Όλα θα συζητηθούν το επόμενο έτος. Είναι πολύ σημαντικό, όταν κλείσει η αξιολόγηση, να έχουμε τρεις – τέσσερις μήνες περιθώριο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον», εκτίμησε για την μετά μνημονίου εποχή.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή και η επόμενη αξιολόγηση των 82 προαπαιτούμενων (εκτός δηλ. από τα 110 προαπαιτούμενα που καλείται τώρα να εφαρμόσει η κυβέρνηση), ενώ ως πρώτες προτεραιότητες ανέδειξε το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και βέβαια τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό θα οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο αντί για φαύλο, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη (από πολίτες και επενδυτές) θα φέρει την ανάπτυξη.