ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Πρόκειται για περίπου το 40% των εν λόγω δανείων ύψους 8,4 δις.
Προσεχώς οι τράπεζες θα δώσουν έμφαση σε λύσεις για στεγαστικά δάνεια που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση.
Οι ενέργειες που θα γίνουν αφορούν σύμφωνα με την «Καθημερινή» επαναξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και της περιουσίας των δανειοληπτών από μηδενική βάση. Έτσι υπό προϋποθέσεις θα καθορίζεται και το ύψος του δανείου που θα δύναται να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης.
Για παράδειγμα εάν κάποιος πολίτης έλαβε στεγαστικό ψους 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου που η αξία του εκτιμάται σε 150.00 ευρώ και εκτιμηθεί ότι μπορεί να εξυπηρετεί μηνιαία δόση που να αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των 180.000 ευρώ του δανείου, τότε θα ισχύουν τα εξής:
- O δανειολήπτης θα δεσμευτεί για την εξόφληση του ποσού των 180.000 ευρώ και
- Το εναπομείναν ποσόν των 80.000 ευρώ θα διαγραφεί. Η διαγραφή θα γίνει μετά την εξόφληση του βιώσιμου τμήματος του δανείου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που ανέρχονται σε 21,1 δις ευρώ, περίπου το 40% ή κόκκινα δάνεια ύψους 8,4 δισ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στα προϊόντα αυτά που θα περιλαμβάνουν και «κούρεμα».
Επιπλέον, ένα 20% των NPLs των στεγαστικών –περίπου 4 δισ. ευρώ– εκτιμάται ότι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές, Τους συγκεκριμένους πελάτες οι τράπεζες αναμένεται να προσπαθήσουν με κάθε μέσον να εντοπίσουν, προκειμένου να διακανονιστούν τα χρέη τους.
Ένα 15% των NPLs θεωρείται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά σύνθετες υποθέσεις οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί πιέσεις στις τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξεύρεση μακροχρόνιων βιώσιμων λύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το φυσικό αέριο «έβαλε στο μάτι» ο Ερντογάν – Ζητά μοντέλο δύο κρατών