Δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δις ευρώ έως τα τέλη του 2021 από το σημερινό επίπεδο των 88 δις ευρώ, προβλέπουν τα σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που υποβλήθηκαν στον SSM στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδια που υπέβαλαν οι Alpha bank, η Εθνική τράπεζα, η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς προβλέπουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί μεταξύ 17% και 22% – ανάλογα με την τράπεζα – από 47,7% που είναι μεσοσταθμικά σήμερα. Συγκεκριμένα το ποσοστό των NPEs

• για την Alpha Bank θα υποχωρήσει στο 20% από 52% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου

• για την Εθνική τράπεζα θα υποχωρήσει στο 18% από 43% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου

• για τη Eurobank θα υποχωρήσει στο 17% (15% σε επίπεδο ομίλου) από 45% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και

• για την τράπεζα Πειραιώς θα υποχωρήσει στο 22% από 54% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου

Η δραστική μείωση των NPEs προϋποθέτει μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, τιτλοποιήσεις, πλειστηριασμούς ακινήτων ή πωλήσεις μεγάλων πακέτων με ακίνητα, αλλά και γενναίες ρυθμίσεις προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός δανείων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται να αρχίσει να εξυπηρετείται. Οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις θα αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών δάνεια ύψους 25 δις ευρώ περίπου θα καταλήξουν στη δευτερογενή αγορά, η οποία, όπως σημειώνει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος «θα επιταχυνθεί». Στα 15 δις ευρώ υπολογίζεται η μείωση των NPEs από ρευστοποιήσεις, ενώ άλλα 10 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από οργανική δουλειά, δηλαδή μέσα από ρυθμίσεις δανείων.

Οι σχεδιασμοί των τραπεζών δεν περιλαμβάνουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, η εξίσωση είναι δύσκολη, στο βαθμό που καθένα από αυτά τα εργαλεία έχει κόστος, απομειώνοντας το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η κάθε τράπεζα. Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων που προβάλλουν ως αναγκαίο κακό προκειμένου να καθαρίσουν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι σαφές πλέον ότι δεν συνιστούν πάντα την ενδεδειγμένη λύση. Αυτό, γιατί μπορεί η ταχεία απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ενώ οι βιαστικές κινήσεις μπορεί να υποχρεώσουν τις τράπεζες να εγγράψουν ζημίες από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε φθηνές τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Απάτη Folli Follie: Γιατί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τρέμουν τον Μητσοτάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς: Οι σκληροί επόπτες του SSM και το κάψιμο του «κεφαλαιακού λίπους»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τράπεζα Πειραιώς: Ποιες κινήσεις δρομολογεί η διοίκηση της για την κεφαλαιακή ενίσχυση