Τα στεγαστικά δάνεια είναι η πλέον «ευαίσθητη» κατηγορία «κόκκινων» δανείων, που χρειάζεται λεπτούς και συνάμα ριζοσπαστικούς χειρισμούς για να μην χαθεί το στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τα στοιχεία για τους επιχειρησιακούς στόχους μείωσης των ΜΕΑ, που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ανησυχητικά σε ό,τι αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

«Οι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο διατηρούνται χαμηλές, καθώς το επίπεδο των ΜΕΑ παρέμεινε σταθερό. Σε ετήσια βάση (συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2017), η μείωση των ΜΕΑ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 15,7%, στο καταναλωτικό το 24,6%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε μείωση των ΜΕΑ κατά μόλις 1,1%» σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ και ακόμα επισημαίνεται πως: Το υψηλότερο ποσοστό δανείων υπό καθεστώς νομικής προστασίας παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου φτάνει το 30%. Την ίδια ώρα ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός και στο τέλος Ιουνίου του 2018, άγγιζε το 44,3% για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

Και ενώ η ΤτΕ εισηγείται στις τράπεζες να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων, κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να προχωρήσει με τα στεγαστικά δάνεια, αναφέρει στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Μία «ανώδυνη» λύση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι οι τιτλοποιήσεις  «κόκκινων» στεγαστικών. Όπως έγραψε το mononews.gr,  με τις τιτλοποιήσεις, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να περιορίσουν τον όγκο των προβληματικών στεγαστικών, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσουν την ακραία λύση της πώλησης δανείων στέγης σε ξένα funds».

Παράλληλα το θετικό για  τον δανειολήπτη είναι ότι το δάνειο που θα τιτλοποιηθεί, εξακολουθεί να διέπεται  από τις διατάξεις του ελληνικού νομικού πλαισίου και κατ΄ επέκταση ισχύουν όλες οι προβλέψεις του νόμου. Δηλαδή  ο οφειλέτης, ακόμα και αν το δάνειο του έχει τιτλοποιηθεί, μπορεί να έχει την «προστασία» του νόμου Κατσέλη ή να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανείου του με την τράπεζα.

Οι τράπεζες περιμένουν όμως και την άρση του τραπεζικού απορρήτου που τίθεται σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου (3 μήνες μετά την ψήφιση των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη).

Τι θα γίνει με εκείνους που έχουν βρει «καταφύγιο» στο νόμο Κατσέλη

Εκτιμούν λοιπόν ότι περισσότεροι από 50 χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν βρει «καταφύγιο» στο νόμο Κατσέλη, θα βρεθούν εκτός νομικής προστασίας –καθώς δεν θα συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Από τη στιγμή που θα αρνηθούν την άρση θα πρέπει ή να πάνε στην τράπεζα και να ρυθμίσουν το δάνειο τους ή να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, χωρίς όμως να έχουν  την ασυλία που τους πρόσφερε ο νόμος απέναντι σε αναγκαστικά μέτρα, όπως είναι των κατάσχεση λογαριασμών ή ο πλειστηριασμός του ακινήτου.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν ο δανειολήπτης μπορεί να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης του, όμως μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα έχει την προστασία από κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο που μπορεί να ασκήσει ο πιστωτής.

Επίσης την προστασία του νόμου θα χάνουν και εκείνοι που «πτώχευσαν» διατηρούν όμως περιουσία, όπως και όσοι «έκρυψαν» μετρητά ή και ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όνειρο θερινής νυκτός για τις τράπεζες η έκδοση ομολόγων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς έγιναν «καπνός» 4 δισ. από τη χρηματιστηριακή αξία Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς