• Big Story

    Το μεγάλο παρασκήνιο: Πως ο Λ. Φραγκιαδάκης επιδιώκει την απεξάρτηση της Εθνικής από το κράτος


    Tην πλήρη απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον κρατικό εναγκαλισμό επιδιώκει σε όλα τα επίπεδα ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και η εξέλιξη στο θέμα της εκλογής νέου προέδρου δείχνει ότι ο αγώνας είναι συνεχής.  Η κυβέρνηση, δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιχείρησε να επιβάλλει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιτσιράγκου, αγνοώντας το κλίμα που υπήρχε στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής όπου η πλάστιγγα έγερνε σαφώς υπέρ του Τάκη Θωμόπουλου.

    Οι δύο υποψήφιοι ήταν γνωστοί εδώ και καιρό και άρα, ήταν απίθανο το Ταμείο να μην γνώριζε ότι τα μέλη του αρμόδιου οργάνου υποστήριζαν τον Τ. Θωμόπουλο. Το mononews.gr σε αποκλειστικό του δημοσίευμα στις 19 Οκτωβρίου  είχε προαναγγείλει ότι ο Τακης Θωμοπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ. Και αν δεν το …ήξερε το ΤΧΣ , αυτό σημαίνει ότι απλώς επιδίωκε τον ορισμό Τσιτσιράγκου, παρακάμπτοντας το αρμόδιο όργανο.

    Σε αυτή τη μεθόδευση, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στάθηκε απέναντι με αποτέλεσμα από τα 13 μέλη του δ.σ. μόνο δύο να ψηφίσουν υπέρ του Δ. Τσιτσιράγκου.

    Ο Δ.Τσιτσιράγκος επί σειρά πολλών ετών στέλεχος του International Finance Corporation, οργανισμού που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, περιλήφθηκε στη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία της  Εθνικής Τράπεζας, και έφθασε ως την πρώτη δυάδα, έχοντας και την σθεναρή υποστήριξη της Λούκας Κατσέλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατευθυνθεί μετά την αποχώρησή της από την Εθνική, στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    Η Λούκα Κατσέλη στήριξε τον Δ.Τσιτσιράγκο στη συνεδρίαση του δ.σ. που τελείωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, παρότι δεν ψήφισε τελικώς επειδή ήταν απερχόμενη. Το στέλεχος του IFC έλαβε δύο ψήφους, του εκπροσώπου του Ταμείου και ενός ακόμη μέλους ενώ ο Τ.Θωμόπουλος θριάμβευσε με τη στήριξη του Λ. Φραγκιαδάκη και των άλλων μελών του δ.σ.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς «βλέπουν» και σε αυτό το επεισόδιο, το οποίο δεν τελείωσε αφού το ΤΧΣ επιχειρεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις, μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τη διοίκηση της Εθνικής και μια σαφή αντίδραση του Λ. Φραγκιαδάκη.

    Μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας απάντησε  στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει υποσχεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι θα γινόταν σεβαστή και αποδεκτή η πρόταση του Ταμείου για να ορισθεί πρόεδρος της ΕΤΕ ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος.

    Ο ισχυρός άνδρας της ΕΤΕ δήλωσε στο mononews.gr  “εγώ  δεν έχω  πει κάτι ανακριβές σε κανέναν. Σεβόμαστε τον ρόλο του ΤΧΣ  όμως πρέπει να σεβαστούμε και τον ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής”.  Επί της ουσίας το αφεντικό της Εθνικής ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με τις διαρροές που υπάρχουν τις τελευταίες ώρες. Είναι σαφές από την δήλωση ότι θα επιμείνει στην απόφαση του να ορισθεί πρόεδρος της Εθνικής έμπειρος τραπεζίτης κ. Τακης Θωμοπουλος ο οποίος υπερψηφίστηκε από το ΔΣ της Εθνικής.

    Ο τεχνοκράτης που θέλει να αναδιαρθρώσει την Εθνική 

    Αλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του: χαμηλών τόνων και μεθοδικός, επιδίωξε χωρίς εντάσεις να εφαρμόσει ένα τεχνοκρατικό μοντέλο στην τράπεζα. Ποτέ δεν είχε φιλίες στον πολιτικό χώρο και άλλωστε δεν τον ενδιαφέρουν.

    Είναι χαρακτηριστική η κόντρα που οδήγησε στην απομάκρυνση από την Εθνική του Ζώη Πεππέ, συνδικαλιστή επί σειρά δεκαετιών και ισχυρό πρόσωπο στον κλάδο χρηματοπιστωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως σύμβουλος διοίκησης, είχε θέσει δικούς του όρους για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας.

    Η Έβελυν Μαραγκουδάκη 

    Έβελυν Μαραγκουδάκη
    Έβελυν Μαραγκουδάκη. Εθνική Τράπεζα

    Η πρόσληψη της Εβελυν Μαραγκουδάκη για το έργο της αναδιάρθρωσης του προσωπικού της Εθνικής οδήγησε εκτός τράπεζας τον Ζώη Πεππέ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή σελίδας αφού φάνηκε ότι η παρούσα διοίκηση έχει την πρόθεση να απομακρύνει κάθε πολιτική παρέμβαση.

    Αλλωστε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από την πρώτη στιγμή παρόλο που έγινε το αφεντικό  της Εθνικής  έμεινε μακριά από σχέσεις με πολιτικά στελέχη και συνιστώσες.

    Ακόμη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιείται εντός της τράπεζας και το οποίο έχει καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, περιορίζοντας διευθύνσεις και θέσεις που περιττεύουν, συναντά αντιδράσεις καθώς θίγει συμφέροντα αλλά και την επιδοκιμασία των περισσότερων.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει παράλληλα καλή έξωθεν μαρτυρία αφού η θητεία του γίνεται δεκτή μετ΄επαίνων από τον SSM λόγω της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης και της επίδοσης στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λ. Φραγκιαδάκης: Κρίσιμη παρέμβαση μέσω του mononews του αφεντικού της ΕΤΕ για το θέμα της εκλογής προέδρου στην Εθνική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάθε άνδρας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να γνωρίζει αυτές τις elegant φίρμες ανδρικών παπουτσιών!

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ