ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με θέμα τη διαχείριση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, μετά και το “μίνι κραχ” της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο, φαίνεται πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), ενός ειδικού φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωραία ιδέα, αλλά… κλεμμένη! Ήδη από το 2017 ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση (και μάλιστα προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο) τη σύσταση μίας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, που θα αποτελούσε μία “ασπίδα” για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς μάλιστα να αναιρεί και το… πείσμα της κυβέρνησης κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης. Το σχέδιο θα “στοίχιζε” περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω των αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα του ESM, ενώ μετά τη σύστασή της η εταιρεία θα μπορούσε να αναζητήσει περαιτέρω επενδυτικά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήξερε τι έλεγε, έχοντας στο μυαλό το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου η σύσταση της αντίστοιχης εταιρείας NAMA βοήθησε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, ενώ παράλληλα απέφερε και έσοδα στο ιρλανδικό Δημόσιο. Ο Γιάννης Στουρνάρας δε μιλούσε φυσικά στον “αέρα”. Μιλούσε όμως σε… τοίχο. Γιατί δεν εισακούστηκε. Και όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά λοιδορήθηκε από τη κυβέρνηση για την εισήγησή του αυτή – άλλωστε, είναι γνωστό ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Γιάννης Στουρνάρας είναι persona non grata, και αν ήταν στο χέρι τους θα τον “καρατομούσαν” ευχαρίστως χωρίς δεύτερη σκέψη, επομένως προφανώς και δεν έχουν σε μεγάλη υπόληψη τη γνώμη του.
Ίσως όμως θα έπρεπε. Ίσως θα έπρεπε να τον έχουν ακούσει όταν από το 2015 είχε απευθύνει έκκληση για άντληση περισσότερων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαβλέποντας τις δυσκολίες στη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ίσως θα έπρεπε να τον έχουν ακούσει όταν πρότεινε τη σύσταση της Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Και ίσως θα έπρεπε (λέμε τώρα) να έχει κληθεί κι εκείνος στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς αν δεν είναι αρμόδιος να πει μία άποψη για το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε ποιος είναι;
Από την άλλη, αν είναι να κάνουν συσκέψεις χωρίς τον Γιάννη Στουρνάρα και να αποφασίζουν να υλοποιήσουν (κατόπιν εορτής) τις προτάσεις του, τότε δεν έχει και τόση σημασία η παρουσία του…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διάσωση τραπεζών με έξοδα φορολογουμένων;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχρολουσία από Μέρκελ για συντάξεις: Η Ελλάδα δεσμεύθηκε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμβαίνει με ΜΥΤΙΛ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές