ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν μια αναπάντεχη κίνηση. Όμως οι σκληροί αναλυτές της Moody’s όχι μόνο αναβάθμισαν την Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο χαρακτήρισαν την κυβέρνηση Τσιπρα την πιο μνημονιακή. Η μέχρι πρότινος «σκληρή» Moody’ s προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες, σε B3 από Caa2. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο βρισκόταν 3 βαθμίδες χαμηλότερα από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους, ενώ πλέον μας βαθμολογεί κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα. Πλέον, για να βρεθεί η Ελλάδα σε «επενδυτική βαθμίδα» που σημαίνει ότι θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια θα πρέπει να αναβαθμιστεί κατά 6 βαθμίδες – σύμφωνα με την αξιολόγηση της Moody’ s. Ο οίκος δίνει «θετικές» προοπτικές για το ελληνικό αξιόχρεο, αποδίδοντας την αναβάθμιση σε τρεις λόγους:
1.Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές δημοσιονομικές και θεσμικές βελτιώσεις υπό το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, με την Moody’ s να εκτιμά ότι θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές, με τη σειρά τους, θα συμβάλλουν στη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς και του τραπεζικού κλάδου.
2.Η Moody’ s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα και θα επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή» έξοδος θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.
3.Ο κίνδυνος μίας νέας χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους προς ιδιώτες επενδυτές έχει συνεπώς μειωθεί σημαντικά, ενώ η αβεβαιότητα έχει επίσης περιοριστεί. Αν και η Ελλάδα βρισκόταν σε παρόμοια συγκυρία στα μέσα του 2014, ο οίκος εκτιμά ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι πολύ χαμηλότερος.
H πιο μνημονιακή κυβέρνηση
Ο οίκος χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα την πιο μνημονιακή, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα αλλάξει κατεύθυνση μετά τον Αύγουστο, από τη στιγμή που η ελάφρυνση του χρέους θα συνδεθεί με το κατά πόσο η κυβέρνηση θα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές.
«Η πολιτική κατάσταση και οι προοπτικές είναι πιο σταθερές. Ενώ οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019, οι οδυνηρές και πολιτικά δύσκολες διαρθρωτικές δημοσιονομικές, οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί. Η υφιστάμενη κυβέρνηση έχει να επιδείξει σε αυτό το πεδίο πιο ισχυρό και συνεπές ιστορικό από οποιαδήποτε προηγούμενη».
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω στην περίπτωση που οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος και αποδώσουν, ή δείχνουν ότι θα αποδώσουν, πιο θετικά αποτελέσματα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, υπό τη μορφή ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και πιο ραγδαίας μείωσης του χρέους. Ενδεχόμενες ταχύτερες του αναμενόμενου βελτιώσεις στην κατάσταση του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε επίσης να αποτελέσουν παράγοντα αναβάθμισης.
Αντιθέτως, η αξιολόγηση της χώρας θα δεχθεί πιέσεις στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή στην περίπτωση που οι εντάσεις με τους πιστωτές επανέλθουν για οποιοδήποτε λόγο. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την στήριξη της Ευρωζώνης και τη δέσμευσή της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ricta: Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον τράπερ για τον ξυλοδαρμό του 23χρονου φοιτητή
- Ντόναλντ Τραμπ: Το Κογκρέσο να καταργήσει το «ταβάνι του χρέους»
- Ιταλία: H κυβέρνηση Μελόνι έθεσε ψήφο εμπιστοσύνης επί του προϋπολογισμού
- Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση καμερών της Αστυνομίας στην Αττική – Τι συστήνει