Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Βερολίνο, το ματωμένο χρονικό (video)

Βερολίνο

Από το λουτρό αίματος στο Βερολίνο στον νεκρό τρομοκράτη στο Μιλάνο. Το οδοιπορικό της τυφλής βίας στην Ευρώπη κατέληξε σε ένα ανελέητο λουτρό αίματος με 12 αθώους νεκρούς και έναν αιμοσταγή φανατικό που σκόρπισε τον τρόμο και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Οι 79 ώρες τρόμου που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη ήταν αρκετές για να καταδείξουν όχι μόνο τα διάτρητα μέτρα ασφαλείας, με τον μακελάρη να διασχίζει ανενόχλητος τη μισή Ευρώπη αλλά και τον τρόμο που έχει εξαπλωθεί πάνω από την Γηραιά Ήπειρο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο Βερολίνο, ένα φορτηγό πολωνικής εταιρείας με οδηγό τον δολοφονημένο πλέον μακελάρη  άφησε πίσω της 12 νεκρούς και 48 τραυματίες. Η Α. Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα απελάσει μετανάστες και η γερμανική αστυνομία μετρά της πληγές της ανικανότητάς της.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, γύρω στις 8 μ.μ., όταν ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί αιματοκύλισε χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πρωτεύουσα. Οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα ένα φορτηγό, παρέσυρε στον θάνατο 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό χωρίς έλεος. Μετά το φιάσκο με τη σύλληψη ενός Πακιστανού που θεωρήθηκε ότι ήταν ο μακελάρης αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου, οι έρευνες των γερμανικών αρχών βρέθηκαν στο σημείο μηδέν.

https://youtu.be/jm_mb9Ax-5A

Ο Μάικλ Μπεχρέντ, αστυνομικός συντάκτης της γερμανικής Die Welt, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία δεν έχει ιδέα ποιον αναζητά. Δεν έχουν ούτε όπλο, ούτε στοιχεία DNA.» Ανέφερε, ακόμη, ότι οι αξιωματικοί της γερμανικής αστυνομίας σαρώνουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας αλλά «μέχρι τώρα δεν έχουν στα χέρια τους καμία συγκεκριμένη πληροφορία, είναι εντελώς ασαφές το τι ψάχνουν».

Φεύγοντας από το σημείο του μακελειού με τα πόδια, ο δηλωμένος τζιχαντιστής διέσχισε σχεδόν τη μισή Ευρώπη, πριν φτάσει στο Μιλάνο και πέσει νεκρός, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, από τα πυρά Ιταλών αστυνομικών.   Η φωτογραφία του νεκρού μακελάρη σοκάρει.

Από Βερολίνο, Μιλάνο

Στο σακίδιο του μακελάρη βρέθηκε εισιτήριο τρένου από το Παρίσι. Λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι διέσχισε ανενόχλητος σχεδόν τη μισή Ευρώπη, μετά το χτύπημα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής του Μιλάνου, ο Αμρί ταξίδεψε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Πήρε το τρένο από το Βερολίνο ως το γαλλικό προάστιο Σαμπερί, από εκεί πήρε άλλο τρένο με προορισμό το Τορίνο και από το Τορίνο βρέθηκε στο Μιλάνο.

Να σημειωθεί ότι από το Βερολίνο προς το Σαμπερί η μέση διάρκεια δρομολογίου είναι 13 ώρες, από το Σαμπερί ως το Τορίνο 3 με 7 ώρες και από το Τορίνο έως το Μιλάνο περίπου μια ώρα.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών

Όπως επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στην περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάνι στο κέντρο του Μιλάνου, αστυνομικοί σταμάτησαν τον Αμρί για έλεγχο.

Ο Τυνήσιος που σκόρπισε τον θάνατο στο Βερολίνο έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στην ιταλική πόλη, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Αμρί βρέθηκε στην Ιταλία μετά τη δολοφονική επίθεση που πραγματοποίησε σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, και σε έλεγχο που του έκαναν οι αστυνομικοί άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Μόλις του ζήτησαν την ταυτότητά του, τράβηξε 22άρι πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον τους φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ». Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσε νεκρός ο 24χρονος Τυνήσιος, ενώ τραυματίστηκε και ένας νεαρός Ιταλός αστυνομικός ελαφρά στον ώμο.

Ο Αμρί καταζητούνταν από την γερμανική αστυνομία και είχε επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ.

Για τον εντοπισμό του μακελάρη του Βερολίνου και την ανταλλαγή πυρών με τους Ιταλούς αστυνομικούς έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (23/12) συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός ΥΠΕΣ Μάρκο Μινίτι λέγοντας ότι «ο άνθρωπος που σκοτώθηκε είναι ο Ανίς Αμρί, χωρίς αμφιβολία», ενώ συνεχάρη και τους αστυνομικούς που τον εντόπισαν.

Ο χάρτης των δρομολογίων που ακολούθησε

Νωρίτερα είχαν ταυτοποιηθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεκρού στο Μιλάνο με αυτά που βρέθηκαν στο φορτηγό που έπεσε στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες και σύμφωνα με αστυνομική πηγή αποδείκνυαν ότι ο νεκρός είναι ο Ανίς Αμρί.

Η Μέρκελ “ορκίζεται” εκδίκηση 

Σε ομιλία της λίγες ώρες μετά το θάνατο του κύριου υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Επίσης διευκρίνισε ότι είπε στον Τυνήσιο ομόλογό της Μπετζί Καΐντ Εσέσμπσι σε τηλεφωνική συνομιλία τους πως η κυβέρνησή της θέλει να επιταχύνει την απέλαση όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων.

Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τις ιταλικές Αρχές για την εξουδετέρωση του Τυνήσιου Ανίς Αμρί, ωστόσο προειδοποίησε τους γερμανούς πολίτες ότι η γενική απειλή της τρομοκρατίας παραμένει, ακόμα κι αν έχει παρέλθει ο άμεσος κινδύνος.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έρχονται μετά την αποκάλυψη πως οι γερμανικές Αρχές είναι αποφασίσει να απελάσουν τον Αμρί από το καλοκαίρι, αφότου απέρριψαν το αίτημά του για άσυλο, όμως δεν μπόρεσαν να τον στείλουν στην πατρίδα του διότι δεν είχε διαβατήριο και συνεπώς η Τύνιδα δεν τον δεχόταν.

Η Μέρκελ είπε πως το συμβάν εγείρει πολλά ερωτήματα και η κυβέρνησή της θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ασφάλεια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ , σε συνέντευξη Τύπου είχε επιβεβαιώσει το θάνατο του Τυνήσιου υπόπτου, Ανίς Αμρί. Ευχαρίστησε τις ιταλικές αστυνομικές αρχές για την συνδρομή τους στην εξουδετέρωση του 24χρονου Τυνήσιου  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ευχαριστημένος που ο Ανίς Αμρί πλέον δεν αποτελεί κίνδυνο».

Παρά, όμως, τις παραπάνω δηλώσεις, οι γερμανικές αρχές απέτυχαν παταγωδώς σε ότι αφορά την έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη της αιματηρής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ιταλία: Ανησυχία για αντίποινα

Στην Ιταλία, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων, μετά την επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας στο Σέστο Σαν Τζοβάνι. Ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, στον ιστότοπό του εξέφρασε την άποψη πως «τώρα η Ιταλία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της» και, κατά συνέπεια, ότι «πρέπει να απελαθούν οι παράνομοι μετανάστες». Παράλληλα, ο Γκρίλο τάχθηκε «υπέρ της προσωρινής παύσης της ισχύος της συνθήκης του Σέγκεν, σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων, μέχρις ότου μειωθεί η ένταση και το επίπεδο του συναγερμού».

Μάλιστα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι υπάρχει πιθανότητα ο θάνατος του Αμρί από τον Ιταλό αστυνομικό να προκαλέσει την αντίδραση του ISIS, εκφράζοντας ουσιαστικά την ανησυχία τους ότι μπορεί να υπάρξουν αντίποινα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο: Νεκρός στο Μιλάνο ο ύποπτος (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι δύο αστυνομικοί που σκότωσαν τον μακελάρη του Βερολίνου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άνις Άμρι: Ποιος είναι ο μακελάρης του Βερολίνου