• Big Story

    Τσίπρας: «Ειρήνη με όλους και πόλεμο με Σόιμπλε»

    • Contributor

    Πόλεμος η Ειρήνη ;


    Την Ειρήνη αντί για τον πόλεμο διάλεξε ο Αλέξης Τσίπρας. Αποφάσισε να χαμηλώσει τους τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός  μετά την ένταση των τελευταίων ημερών με Θεσμούς και Βερολίνο, η οποία βρέθηκε  στην κορύφωσή της, μετά την απόφαση του Eurogroup να “παγώσει” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.  Ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επέμεινε μεν στην τοποθέτησή του πως τα μέτρα στήριξης που ψηφίστηκαν από τη Βουλή δεν αποτελούν παραβίαση της Συμφωνίας, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θα παράσχει τις διευκρινίσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου να λυθεί η “παρεξήγηση”, όπως τη χαρακτήρισε.

    Αυτό συνιστά προφανή διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης, δεδομένου ότι μέχρι χθες ο κ.Τσίπρας δήλωνε ότι: “Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για το που θα δώσουμε τα χρήματα από το πλεόνασμα”.  Παρά ταύτα, αναφέρθηκε στον γερμανό ΥΠΟΙΚ με την ΄”ένδειξη” ότι βάζει συνεχώς προσκόμματα στην Κυβέρνηση αναφορικά με το πρόγραμμα και διαμήνυσε σε Βερολίνο και Ταμείο πως στη συγκυρία αυτή την οποία βρίσκεται η Ευρώπη, δεν χωρούν καπρίτσια και εκβιασμοί.

    Το αντιδημοκρατικό ΔΝΤ

    Επίθεση εξαπέλυσε ωστόσο στο ΔΝΤ, μιλώντας για “αντιδημοκρατική επιμονή” του Ταμείου στη λήψη μέτρων για μετά το 2018 που κανένα κοινοβούλιο της Ε.Ε δεν θα δεχόταν να λάβει και επανέφερε το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μείζον, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Με αφορμή την β’ αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν βοηθούν καπρίτσια και εκβιασμοί, μιλώντας για εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με στόχο να γεφυρωθούν γρήγορα οι διαφορές.

    “Τώρα, αυτό που κάποτε μπορεί να έμοιαζε με αρνητικό δεδομένο, σήμερα θα μας βοηθήσει για να βρούμε διέξοδο. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα στο επίκεντρο. Δεχόμαστε πολύ σημαντικές απειλές και από το προσφυγικό, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την επίλυση του Κυπριακού και σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει. Επίσης η επόμενη χρονιά είναι εκλογική για πολλές χώρες. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δε χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί. Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

    Πυρ κατά Σόιμπλε

    Για μια ακόμη φορά επέλεξε να διαχωρίσει την γερμανίδα καγκελάριο από τον ΥΠΟΙΚ της, τονίζοντας πως στη σημερινή του συνάντηση με την κ. Μέρκελ θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας διεξοδικά. Για τον Β. Σόιμπλε, είπε δηκτικά ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση για “ήσσονος σημασίας ζητήματα”, υπενθυμίζοντας την καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης τον Οκτώβριο για ένα θέμα απολύτως “τεχνικό” η οποία οφειλόταν στον γερμανό ΥΠΟΙΚ.

    Αίσθηση προκάλεσε εν όψει και του τετ α τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο η αναφορά του -ερωτηθείς σχετικά- για τις γερμανικές αποζημιώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό το θέμα είναι απολύτως ανοιχτό.

    Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, ανακοίνωσε και τη συμμετοχή της Ε.Ε στη Διάσκεψη της Γενεύης, η οποία αποφασίστηκε μετά από κοινή του πρωτοβουλία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αναγνώρισε ειλικρινείς προθέσεις για επίλυση του Κυπριακού τόσο στον κύπριο πρόεδρο όσο και στον κ Ακιντζί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν κι αφορούν σε: Κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε για:

    Σύνοδο Κορυφής

    Ήταν πολύωρη και πολυθεματική σύνοδος. ‘Επιασε όλο το εύρος των προκλήσεων. Θέσαμε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι υπήρξε ομόφωνη συμφωνία η Ε.Ε να λάβει ενεργό μέλος στην διάσκεψη της Γενεύης κι αυτό γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα είναι κράτος-μέλος.

    Μεταναστευτικό

    Τόνισα το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και η Ε.Ε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της . Εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήσαμε με την επιτροπή το οποίο θέτει υψηλούς στόχους για 3.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα.

    Πρόγραμμα- αξιολόγηση

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της. Τόσο το 2015 όσο και το 2016 είχαμε σημαντική υπεραπόδοση εσόδων, η ανεργία έχει μειωθεί περίπου 4,5 , η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και σήμερα είναι πιθανό το 16 να κλείσει με θετικό πρόσημο συνολικά. σε αυτή τη φάση είναι περισσότερο από απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι για να τηρηθεί η σταθερότητα.

    Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν πάλι να επαναφέρουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι . Πιστεύω ότι όλοι θα συμβάλουν στην γρήγορη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

    Η Ε.Ε βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις και η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο αυτών των προκλήσεων. Βρισκόμαστε σε περιοχή ευρύτατα αποσταθεροποιημένη και την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει. Σε αυτή τη συγκυρία δε χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί.

    ΔΝΤ

    Η επιμονή του για επιπλέον μέτρα λιτότητας για μετά το 2018 είναι αντιδημοκρατική. Κανένα κοινοβούλιο της Ε.Ε δεν θα μπορούσε να αποφασίσει μέτρα αν τυχόν και χρειαστούν για 3 χρόνια μετά. Αν είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει μεσοπρόθεσμα τους στόχους των 3,5% θα έπρεπε να πιέσει σε άλλη κατεύθυνση. Και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια να συνεχιστεί.

    Μέτρα στήριξης

    Δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους για το 2016. Ούτε έχουν επίπτωση στους στόχους του 17 και του 18. Είναι απόφαση εφάπαξ, την πήραμε τώρα λόγω της υπεραπόδοσης των στόχων και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας σε ανθρώπους που έχουν κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ε.Ε.

    Αναμένουμε μια έκθεση. Αναμένουμε να λέει τα αυτονόητα ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις και εμείς από πλευράς μας θα δώσουμε διευκρινίσεις για να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί.

    Μέρκελ- Σόιμπλε

    Θα συζητήσω αύριο διεξοδικά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή η παράξενη αντίδραση από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς. Είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην εφαρμογή του προγράμματος. Είχε δημιουργήσει και τον Οκτώβρη πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης για ένα εντελώς τεχνικό ζήτημα.

    Και τυπικά αυτή τη φορά η απόφαση για πάγωμα είναι έξω από κάθε λογική γιατί τα μέτρα αυτά ήταν στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης. Εγώ είμαι εξαιρετικά ήρεμος, άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις, όχι η Ελλάδα.

    Παραμένει ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το έθεσα και στον  Γερμανό ΥΠΕΞ.

    Κυπριακό

    Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Έχουμε κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία η οποία εκφράζεται με απαράδεκτες δηλώσεις αλλά έχουμε θετική συγκυρία να θέλουν λύση και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί. Θεωρώ ότι είναι σημαντική ευκαιρία για την Ε.Ε να έχει επιτέλους και ένα σαξες στόρι. Για αυτό και ζητήσαμε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει ενεργό ρόλο. Καταθέσαμε με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ