• Big Story

    Πώς ο Σόιμπλε έστησε μια έξυπνη παγίδα στον Τσίπρα. Και αυτός έπεσε μέσα

    Wolfgang Schäuble. Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας


    Λοιπόν, να που τελικά η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα δεν είναι ούτε “απαραίτητη”, ούτε “αδιαπραγμάτευτη” για το Βερολίνο, όπως συνήθιζε να διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ξεκαθάρισε πως πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ μπορεί να υπάρξει – όμως θα είναι ένα άλλο πρόγραμμα, που θα πρέπει η Ελλάδα να διαπραγματευτεί από την αρχή με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ένα νέο μνημόνιο, που αυτή τη φορά θα είναι… έργο Σόιμπλε.

    Στο Μαξίμου φαίνεται πως χάρηκαν με αυτήν τη δήλωση, βλέποντας το ΔΝΤ που τόσο έχουν δαιμονοποιήσει να “χάνει πόντους” – άλλωστε, θέση της Αθήνας ήταν πάντα ότι καλύτερο θα ήταν να υπάρξει μία “ευρωπαϊκή” λύση για την Ελλάδα, χωρίς την παρουσία του (στιγματισμένου από την κυβέρνηση ως ακραία νεοφιλελεύθερου) Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Όμως τι σημαίνει πραγματικά αυτή η “ευρωπαϊκή” λύση; Τι θα συμβεί πραγματικά αν Ελλάδα και Ευρωπαίοι αποφασίσουν ότι τελικά δεν έχουν ανάγκη το ΔΝΤ και τις παραξενιές του; Η Αθήνα περιμένει πως πιθανόν αυτό να σημαίνει ανακούφιση από κάποια παράλογα αιτήματα που εγείρει το ΔΝΤ, και άρα ένα πιο εύκολο στην υλοποίησή του δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ωστόσο, θα μιλάμε για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα, που δεν θα μπορεί φυσικά να καταρτιστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων για να καταλήξουν σε ένα νέο πρόγραμμα με διαφορετικούς όρους. Και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

    Αντίθετα, την πολυτέλεια αυτήν την έχει η Γερμανία. Στο Βερολίνο δε βιάζονται καθόλου να πάρουν αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, και το τελευταίο που θα ήθελαν τώρα είναι να αναγκαστούν να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο ένα ακόμα νομοθέτημα που να αφορά στη διάσωση της Ελλάδας, μία διάσωση η οποία στη Γερμανία δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Έτσι, το ιδανικό σενάριο για το Βερολίνο είναι να αναβληθούν οι όποιες αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές – όμως αυτό φυσικά δεν το θέλει με τίποτα η Αθήνα, καθώς μέχρι τότε η αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα έχει χτυπήσει “κόκκινο” και η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμα κρίση, ίσως τη σοβαρότερη όλων.

    Άρα, η δήλωση του Σόιμπλε φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα προ διλήμματος εν μέσω των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση: Να δεχθεί τα “δύσκολα” μέτρα που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018 και περιλαμβάνουν μείωση αφορολογήτου, περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η κυβέρνησή του υπό το βάρος αυτών των μέτρων; Ή να ρισκάρει με ένα νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει επίπονες διαπραγματεύσεις και θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες;

    Υπάρχει φυσικά και η τρίτη επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι η προσφυγή στις κάλπες, αν κρίνει ότι η κυβέρνησή του δεν αντέχει καμία από τις δύο επιλογές του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτός που θα βγει σίγουρα κερδισμένος από αυτήν την υπόθεση είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που με τον τρόπο του κατάφερε να φέρει τα πράγματα εκεί ακριβώς που τα ήθελε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σικλούνα: «Η Ελλάδα να ξεχάσει το κούρεμα χρέους, τα λεφτά αυτά είναι των Μαλτέζων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση: «Ή θα παραμείνει το ΔΝΤ ή θα πάμε σε νέο μνημόνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος-Μοσκοβισί: Γρήγορα η αξιολόγηση, αλλά δεν προβλέπεται εντός του Ιανουαρίου!



    ΣΧΟΛΙΑ